Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie D80 + Vivitar 283 + fotocela 2,1e = problem

Witam
    Chcąc zaoszczędzić na kasie postanowiłem na razie nie kupować nowej lampy dedykowanej do Nikona a wykorzystać Vivitara i fotocelę które pozostały mi po s6500 (niestety wysokie napięcie nie pozwala na zamontowanie lampy na sankach)
    Wszystko niby ładnie działa wbudowana lampa za każdym razem wyzwala zewnętrzną ALE jest jedno ALE aparat nie potrafi zarejestrować na zdjęciu błysku lampy zewnętrznej po zdjęciu pudełka z lampy wewnętrznej i zrobieniu zdjęcia na fotce widać błysk.

Czy można coś na to poradzić ???

1 Z założoną fotocelą

2.Sama lampa wbudowana

Proszę o pomoc Piotr

p.s być może problem może stanowić przeróbka kabelka oryginalny był uszkodzony i został zastąpiony dolutowanym kabelkiem o troszkę większej średnicy.
    Pozdrawiam Piotr Nikon z8 z50 + Tamron 90 f2,8 + sb600 +nikkor 18-105 + tamron 150 600 G2

pebees
    Gość

Domyślnie

Ustaw ręcznie błysk lampeczki w D80, nie automat iTTL.

Domyślnie

Ustaw ręcznie błysk lampeczki w D80, nie automat iTTL.

Dzięki teraz błyska jak należy
    Ale mam inny problem - zakres czasów otwarcia migawki w trybie M zamyka się na 1/200 co przy pełnej dziurze f2,8 i przy takim słoneczku jaj teraz zamyka mi zabawę z GO zależy mi żeby była jak najmniejsza i nie wiem jak z tego wybrnąć żeby uniknąć przepaleń zdjęcia robię w pomieszczeniu a obiekt jest ustawiony na skraju okna zasłoniętego roletą i ściany pod oknem która jest w cieniu ?????????? Czy można coś zrobić oprócz zmiany miejsca obiektu?????????

Piotr
    Pozdrawiam Piotr Nikon z8 z50 + Tamron 90 f2,8 + sb600 +nikkor 18-105 + tamron 150 600 G2

Domyślnie

tematu 1/200 nie przeskoczysz, to max czas z jakim aparat synchronizuje

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez py1szczak2 Zobacz posta
    Ale mam inny problem - zakres czasów otwarcia migawki w trybie M zamyka się na 1/200 co przy pełnej dziurze f2,8 i przy takim słoneczku jaj teraz zamyka mi zabawę z GO zależy mi żeby była jak najmniejsza i nie wiem jak z tego wybrnąć
    Np. filtr szary, tak ze 4 ev..

Domyślnie

A nie prościej zmniejszyć moc błysku, Używałem 285, więc przypuszczam, że w 283 też można ustawiać moc.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    A nie prościej zmniejszyć moc błysku, Używałem 285, więc przypuszczam, że w 283 też można ustawiać moc.
    Można się pobawić, 283 ma 4 programy automatyczne oraz manual. Ja swojego używam głównie do odbijania światła od sufitu, przy mocy 283 nie ma z tym problemu - no chyba że nie ma sufitu Na szczęście trafiłem na wersję z 8V na stopce i odpadła zabawa z fotocelą
    Pozdrawiam, Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Witam
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi,chodziło mi o taką sytuację kiedy część zdjęcia ma przepalenia już przed użyciem lampy na iso 100 ,f2,8 ,1/200s a nie chcę zwiększać przysłony bo zależy mi na rozmyciu przepalonego już tła zaś obiekt główny z racji praw fizyki pozostaje ciemny- za ciemny.

Piotr

Uprawnienia umieszczania postów