Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

po obrobieniu zdjęcia "wzorcowego"(balans bieli, crop itp.) w oknie Develop zaznaczam na dole zdjęcia, które mają mieć te same ustawienia z klawiszem shift lub ctrl, wtedy przycisk prev (prawy dolny róg) zamienia się w synch... i wystarczy go wcisnąć

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

masz opcję COPY i PASTE
    COPY kopiuje ci wszelkie zmiany które zaznaczasz (crop, color, tone .... itp)
    PASTE wkleja te parametry do wybranego zdjęcia

albo zaznzczasz wybrane fotki i w panelu po prawej stronie ustawiasz stopnie
    korekty ale nie w tak szczegółowy sposób
    tam o ile pamiętam są ogólne parametry (ekspozycja, saturacja, kontrast ... ) no i filtry
    Podpis niezgodny z regulaminem forum.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa / Łomża

Domyślnie

Mam pytanie odnoścnie Ligtrooma2. W LR1 opcja Keyword List byłą w panelu po lewej stronie, w LR2 trafiła na prawą stronę. Czy da się ją jakoś przenieść bo nie widzę takiej opcji, a w panelu po prawej stronie po włączeniu Keyword List robi się już tłoczno, a z lewej mam pustki.
    Ostatnio edytowane przez maxxx ; 27-08-2008 o 20:56

Domyślnie

mam (może trochę naiwne) pytanie: dlaczego podczas eksportu LR2 zmniejsza mi "wagę" pliku (z 3,5MB do czasami 900kB)???

byłbym wdzięczny za pomoc, dopiero zaczynam przygodę z LR2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelass Zobacz posta
    mam (może trochę naiwne) pytanie: dlaczego podczas eksportu LR2 zmniejsza mi "wagę" pliku (z 3,5MB do czasami 900kB)???

byłbym wdzięczny za pomoc, dopiero zaczynam przygodę z LR2
    W przypadku, kiedy importujesz .jpg i po obróbce eksportujesz zdjęcie również do formatu .jpg wielkość zdjęcia (w MB) powinna być z grubsza taka sama (naturalnie, jeżeli nie robisz cropa). W menu eksportu jest suwak odpowiadający za kompresję zdjęcia. Defaultowo jest chyba 60 czy 70%. Jeżeli przesuniesz ten suwak na 100% (najlepsza jakość) to zdjęcia powinny ważyć tyle samo. W tym samym menu możesz też sprawdzić, z jaką rozdzielczością robiony jest eksport. LR przy eksporcie używa standardowo 240dpi, RAWy prosto z puszki mają 300dpi. Tutaj też możesz zwiększyć do 300dpi - pomoże zachować wagę

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie wierz w te bajania o rozdzielczości. Ludzie nie rozumieją co to jest rozdzielczość i wygadują czasem duby smalone. Zmiana rozdzielczości nic nie zmieni, nawet o jednego bita (myślałem, że różnice będą śladowe, ale nawet takich nie ma). Może się o tym przekonać każdy, eksportując jedno zdjęcie dwa razy do tego samego formatu w różnych rozdzielczościach - nie ma żadnej różnicy.

Natomiast exportować spod LR możesz do wielu różnych formatów i tutaj oczywiście pojawią się spore różnice wagowe. Nawet w zakresie poszczególnych formatów, wystarczy np. włączyć kompresję LZW w tiffie (jest to kompresja bezstratna, więc opłaca się stosować).

I tu oczywoście dochodzimy do exporttu do formatu jpg. Suwaczek jakości ma wielki wpływ na kompresję, czyli na sposób pakowania bitów, czyli na wynikowoą wagę pliku. Czasem nawet różnica paru procent daje większe, niż paroprocentowe zmiany wagi.

Domyślnie

dzięki za info...jak mogłem nie zauważyć suwaczka )

Domyślnie

mam pytanie, dlaczego tworząc pokaz zdjęć z podkładem muzycznym, po zapisaniu acrobat nie odtwarza muzyki?
    proszę o poradę co zrobić aby bylo ok..
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów