Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: zagwózdka...

Domyślnie

Jest jeszcze wariant pośredni... nie wiem dlaczego chcesz zmienić D80, ale jeśli dlatego, że jest już "przestrzelany" i jego czas dobiega końca to warto rozważyć zakup S5 Pro. Jeszcze niedawno ta puszka kosztowała jakieś 7000, a teraz nędzne 2,5 tysiąca. Szumy nieco mniejsze jak w D200, szeroka tonalnie matryca, niestety tylko 3 fps (ale to tyle samo co D80). Jak zaciśniesz pasa to po sprzedaży D80 i Tamiego może jeszcze starczy żeby dołożyć na 24-70.
    F100+MB15, D4s, N24/2.8D, N35/2.0D, N50/1.4D, N105/2.8VR, N28-70/2.8, N70-200VR/2.8, SY135/2.0MF, SY 85/1.4MF, SY14/2.8MF, Tokina ATX 300 f/4, SB900, Fuji x100s

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Do niedawna posiadałem tamrona 17-50 zachwycony ah, oh co to za szkło, zachwycony do czasu gdy podpiolem nikona 17-55, to zupełnie inna bajka. Od pierwszego mometu człowiek sie w nim "
    zako****e"

Domyślnie

A ja z premedytacją kupiłem 17-55 do d80 (już po ogłoszeniu d700) Dlaczego? Ano dlatego, że sprzęt kupuję taki, jaki jest teraz potrzebny. 24-70 na zapas? dziękuję, za wąsko. 24-70 lepszy optycznie niż 17-55? pewnie tak, ale nie "o niebo". Zanim przesiądę się na FX (o ile to zrobię) to dużo wody upłynie a do tego czasu nie mam w reporterce ochoty żonglować szkłami, a czasem mam ochotę iść z tylko jednym i wtedy zakres 17-55 to jest to.

Na Twoim miejscu wziąłbym właśnie 17-55 - szybki, pancerny, super bokeh, miałem tamrona (28-75) i tutaj nie ma co porównywać nawet...
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arczibald Zobacz posta
    Okrutnie biję się z myślami - wnet spodziewam się przypływu gotówki i chciałbym wydać ją na sprzęt mojej ukochanej marki I teraz tak - posiadam D80 i głównie podpinam T17-50, taki to zestaw wspomaga mnie między innymi na ślubach - zagwózdka tyczy się tego problemu: czy zainwestować w D300 i zostać z Tamim, czy zostać z D80 i zainwestować w N17-55?
    Polecam zmianę body - zdecydowanie więcej zyskasz. Dlaczego NIE POLECAM zamiany tych obiektywów:
    1. te same ogniskowe, te sam kąty - ten sam kadr
    2. ta sama jasność - te same plenery
    3. jakość obrazu ... bardzo podobna. N17-55/2.8 jest moim zdaniem mocno przereklamowane - najlepiej to widać po obecnym spadku cen do ok. 2.5k zł.

Wydasz kupę kasy i będziesz się cieszył cały dzień ... a potem okaże sie że nadal możesz robić takie same zdjęcia jak dotychczas, natomiast zmiana z D80 na D300 to przesiadka na semi-profesjonalne body dające Tobie zupełnie nowe horyzonty - sam zobaczysz
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Do niedawna posiadałem tamrona 17-50 zachwycony ah, oh co to za szkło, zachwycony do czasu gdy podpiolem nikona 17-55, to zupełnie inna bajka. Od pierwszego mometu człowiek sie w nim "
    zako****e"
    Witam, też miałem tamrona 17-50. Po zamianie na nikora 17-55 inny świat. Nie myślałem, żę D70s może robić takie super zdjęcia.

Domyślnie

D90 i wybrane szkielko...

I kadr syty i swinka cala
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Arczi... kupuj puchę podaruj sobie odrobinę luksusu

Domyślnie

No i się przespałem, pomyślałem, i... kupiłem D300

Powiem tak - spodziewałem się dużo, więc jakoś nie upadłem na kolana , ale faktycznie - inny świat. Zanabyłem puszkę w piątek po południu, a w sobotę już pracowała na siebie, oj przyjemniej pracowała niż D80, z całym szacunkiem A na pełną klatkę jeszcze przyjdzie czas

Ale jest inny kłopot - AF Tamrona 17-50 na D300 nie biega... Tzn. biega OK, ale tak do kilkunastu metrów, i dalej nie ma szans - obojętnie skąd łapię ostrość to zatrzymuje mi się na kilkunastu metrach... A w minimalnie gorszych warunkach (mimo doświetlania AF z SB800) nawet przy dwóch metrach wysiada... W D80 miałem tak samo z jednym Tamim, wziął go kumpel do D70s - u niego było dzidzia. Kupiłem od holki drugiego - super, z D80 kręci idealnie (u kumpla też ), ale z nową puchą nie chce.... Żeby nie dać ciała na weselu użyłem 16-85, co prawda VR w kościółku fajna rzecz , AF super, ale GO już nie ta... No i wystawiłem z ciężkim sercem Tamiego na sprzedaż, ale kurczak, nie mam pomysłu na szkło... Chyba zostanie 16-85 i do tego dokupię Sigmę 30/1,4... no sam nie wiem

Dzięki za zainteresowanie tematem - pozdrawiam Wszystkich

Oszczędny w słowach
    Miasto
    stolica Warmii

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arczibald
    .... ale kurczak, nie mam pomysłu na szkło... Chyba zostanie 16-85 i do tego dokupię Sigmę 30/1,4... no sam nie wiem
    Kup Nikkora 17-55/2,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arczibald Zobacz posta
    Powiem tak - spodziewałem się dużo, więc jakoś nie upadłem na kolana , ale faktycznie - inny świat. Zanabyłem puszkę w piątek po południu, a w sobotę już pracowała na siebie, oj przyjemniej pracowała niż D80, z całym szacunkiem
    A mozesz napisac pod jakim wzgledem przyjemniej pracowala trzysetka od D80? I co najbardziej Cie zaskoczylo in + ?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów