Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: zagwózdka...

Domyślnie zagwózdka...

Okrutnie biję się z myślami - wnet spodziewam się przypływu gotówki i chciałbym wydać ją na sprzęt mojej ukochanej marki I teraz tak - posiadam D80 i głównie podpinam T17-50, taki to zestaw wspomaga mnie między innymi na ślubach - zagwózdka tyczy się tego problemu: czy zainwestować w D300 i zostać z Tamim, czy zostać z D80 i zainwestować w N17-55?

Wiem, że D300 to inna bajka choćby z szumami czy pomiarem światła, ale 17-55 korci mnie jakością, której Tami niestety nie daje - choćby okrutne dystorsje przy 17mm... A na jedno i drugie mnie nie stać...

Co byście proponowali? Bo sam nie mam pojęcia co lepiej zagra - D300 + T17-50 czy D80 + N17-55...

Pomożecie?..

Domyślnie

Ja bym sie pokusil chyba o nowe body D300 jest taki fajny W Tamim masz swiatelko 2.8 jak w Nikkorze wiec jasnosc jest, ale w D80 nie masz tak fajnych wysokich czulosci zarabiscie przydatnych do slubow jak w D300 Zreszta to w ogole inna bajka...
    Ostatnio edytowane przez swider ; 28-07-2008 o 23:31
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

Jasne, że D300. N17-55 oprócz wykonania i AF-S wg. mnie nic specialnego sobą nie reprezentuje. A d300, to d300
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

No właśnie... Chociaż zawsze byłem zwolennikiem przewagi szkieł nad puszką to jednak tym razem się zawiesiłem w temacie, i co tu dużo mówić... też wydaje mi się, że chyba jednak D300

Dzięki zatem za wsparcie

autograf
    Gość

Domyślnie

Puchę brać. Jak ja dokupię jeszcze dwa szkiełka, to też się będę przesiadał.
    A swider tam dobrze powiedział o zupełnie innych iso.

Domyślnie

Zainwestowałbym w szkło, a najlepiej dwa. Nikkora 24-70/2.8 i, przejściowo, Nikkora 12-24/4 lub jakiś inny odpowiednik szerokokątny. Tego ostatniego pozbędziesz się za rok (?) kupując D700

Wyjaśnienie: skok D80->D300 - nie wiem, czy jest na chwilę obecną sensowny (D80 sprzedasz tanio, D300 kupisz wciąż relatywnie drogo - relatywnie w stosunku do zmiany jakościowej w zdjęciach, chyba że ISO3200 potrzebujesz na codzień). Jeżeli chodzi o 17-55 -> OK, ale nie, jeżeli kiedyś będziesz chciał się targnąć na D700. Jeżeli przeszkadzają Ci dystrorsje, to nic nie zrobi tak dobrze, jak właśnie UWA - choćby Tokina 12-24 - naprawdę można nią zdziałać wiele. A jak brakuje Ci światła, to może coś jasnego (stałka?). W każdym razie przejście z 17-50 na 17-55 da Ci lepsze wykonanie, lepszy AF, generalnie pewnie lepsze obrazowanie, ale światło i zakres, ale też pewnie zniekształcenia będziesz miał praktycznie podobne. Teoretyzuję, szkiełek nie miałem, ale coś tam o nich wiem. W każdym razie przemyślałbym całość ponownie.

Domyślnie

a ja mam kilka pytan:

korzystasz tak super extra często z wysokich ISO? (zresztą na szumofobię jest dobry lek - zrób sobi fotę np. na 800 iso idź i wywołaj ją na papierze w jakimś sensownym formacie i poszukaj wtedy tych szumów - szybko się wyleczysz)

potrzebne ci uszczelki i panecenra budowa?

masz stado manualnych szkieł aby mieć z nimi pomiar?

masz potrzebę strzelania z dużą ilością FPS?

Jeżeli na większość pytan odpowiedź brzmi "nie" to idź i kup 24-70/2.8 (w zasadzie w PL noofka niewiele droższy od nówki 17-55 a róznica w optyce nieeebo a ziemia ) albo nawet to 17-55 (jednak nie czajmy się to kompletnie inna półka szkła - np. bezbłęny i szybki AF, bokeh ładniejsze itd.) i do tego jakaś stałeczka albo fajny szeroki kąt np. N12-24/4 jak kasy zostanie.

o no i ze Zbychem pisaliśmy w tym samym czasie w zasadzie to samo
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 29-07-2008 o 00:10
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Heh, no to idę spać z cięższą zamiast lżejszą głową

Co do odpowiedzi na pytania Kronosa - szczerze - ani szybkość, ani szczelność, ani manuale mnie nie interesują, ale o ISO chodzi - wywołuję foty z 800 i nie ma problemu, fakt, ale próbuję zminimalizować a wręcz wyeliminować lampę w kościołach, tutaj zabawa z ISO 1600 dała niezłe rezultaty, ale jakość poleciała... wiem, wiem, najlepiej zainwestować w Sigmę 30/1,4 ... ale kurczę lubię zooma

A czy często?.. No jakoś tak się składa, że co tydzień w sobotę klnę na to samo

Panowie - mam mętlik, bez oparcia o bufet ta sprawa się nie rozstrzygnie

Domyślnie

mam podobny dylemat tylko ze bardzej odłożony w czasie z tym ze myslę odrazu o d700. wg mnie lepiej bedzię w puche zainwestować albo jak koledzy pisali w 24-70 bo 17-55 jak dla mnie to strata kasy: raz ze DX, dwa że drogi jak na dx, trzy brak VR, cztery wysuwana część zależnie od ogniskowej.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

To ja tylko napiszę, że nie ma sensu kupować Nikkora 17 - 55, jak już się ma Tamrona 17 - 50 (ostrego od pełnej dziury i bez ff/bf).
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów