Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

potwierdzam to co pisze trampek.. 300d jest słaby AF, w 350 sporo lepszy ale i tak demon prędkości to to nie jest.. potem 5D (w zasadzie używalny tylko środkowy - dość przyzwoity, potem 40D (potem mpewnie jedynki ale ich nie trzymałem w łapie na tyle długo żeby się wypowiadać).. 40D mam już prawie rok, 5d kupiłem 3 tygodnie temu i szczerze mówiąc jeśli chodzi o AF to w porównaniu do 40D piątka jest sporo z tyłu..

Domyślnie

allegro power - tor gokardowy - 40stka z 70-200 2.8 lapala raczej bez problemow, 5d sie gubil.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    .... pokusiłbym się o stwierdzenie, że w D200 minimalnie sprawniejszy aniżeli w D300
    No weź nie marudź, już jeden taki marudzi na AF w D300

Domyślnie

Jesli mowimy o AF-S to 5D i D200 dla mnie bez rozncy. AF-C tutaj Nikon ma przewage, to samo sie tyczy bocznych punktow AF. Porownywanie AF w 5D do 300, 350 jest pomylka, to zupelnie inna bajka. Szybkosc ostrzenia 5D (70-200 L, 24-70 L) porownywalna z D3. Natomiast problem sie pojawia ze szklami typu 85 1,2, czy 50 1,2 (choc 50 tki nie mialem, ale slyszalem ) tutaj trzeba sie mocno starac, zeby wykozystac jakosc tych szkiel.
    Konkludujac w mojej opinii problemy z AF w 5D sa troche "przereklamowane".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soprano Zobacz posta
    Jesli mowimy o AF-S to 5D i D200 dla mnie bez rozncy. AF-C tutaj Nikon ma przewage, to samo sie tyczy bocznych punktow AF. Porownywanie AF w 5D do 300, 350 jest pomylka, to zupelnie inna bajka. Szybkosc ostrzenia 5D (70-200 L, 24-70 L) porownywalna z D3. Natomiast problem sie pojawia ze szklami typu 85 1,2, czy 50 1,2 (choc 50 tki nie mialem, ale slyszalem ) tutaj trzeba sie mocno starac, zeby wykozystac jakosc tych szkiel.
    Konkludujac w mojej opinii problemy z AF w 5D sa troche "przereklamowane".
    pełna zgoda. największy ból mam z jasnymi Lkami

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Czyli, jak rozumiem, af w 5D jest szybszy i celniejszy niż w 300d i 350d, o całe niebo?
    seria amatorska Canona to kompletna bieda jeśli chodzi o pracę i jakość AFa...w jakimś amyłykańskim teście EOS 400d na 100 fotek trafił ostrością w 40%...wina tego że czujnik jest dużo większy i często łapie coś co jest poza polem, patrząc przez wizjer..ale to bolączka każdego systemu i dokładności wykonania sprzętu...

silnik i układ AF w 5d na pewno jest lepszy, szybszy..dokładniejszy..ale co z tego, jak to Canon <joke>
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    seria amatorska Canona to kompletna bieda jeśli chodzi o pracę i jakość AFa...w jakimś amyłykańskim teście EOS 400d na 100 fotek trafił ostrością w 40%...wina tego że czujnik jest dużo większy i często łapie coś co jest poza polem, patrząc przez wizjer..ale to bolączka każdego systemu i dokładności wykonania sprzętu...

silnik i układ AF w 5d na pewno jest lepszy, szybszy..dokładniejszy..ale co z tego, jak to Canon <joke>
    E... no to już są jakieś "duby smalone". Ja rozumiem że można opowiadać i powtarzać różne opinie o sprzęcie ale warto czasem przywołać elementarną wiedzę na ten temat.

Od tyłu. W 5D jak i w żadnym canonowym korpusie nie ma silnika AF - w końcu to tylko Canon .
    Dalej. W 400D jest ten sam układ autofocusa co w 20D/30D obsługiwany przez ten sam procek. W 5D jest zmodyfikowana wersja układu z 20D (dodane jest 6 punktów wspomagających /w tym dwa podwójnej czułości/), które jednak działają tylko w servo. Nawet rozmieszczenie tych (podstawowych) punktów jest identyczne (co zresztą rodzi znane konsekwencje w temacie crop/ff). Tak samo identyczny jest rozmiar tych punktów. Ergo nie może być mowy o większym/mniejszym czujniku w 400D. Co do wyników i konkluzji tego testu - jeśli takie podali przyczyny to tylko pogratulować im "znajomości rzeczy" .
    I na koniec co do kwestii AF-a w serii xxxD Canona. Problem polega na tym, że nie da się tego tak uogólniać. Canon wrednie w każdym modelu mieszał coś w AF-ie. W 300D/350D był ten sam układ ale obsługiwany przez różne procki. W kolejnych (nie ma ich znów jakoś bardzo dużo) w każdym jest inny AF. W związku z tym nie da się tego wrzucać do jednego wora. Obecnie patologia (jedna z wielu - trzeba sobie znów zdawać sprawę, że to tylko Canon ) polega na tym, że amatorska puszka - 450D ma lepszy (pod pewnymi względami) AF niż 5D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-07-2008 o 05:49
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

"Obecnie patologia (jedna z wielu - trzeba sobie znów zdawać sprawę, że to tylko Canon ) polega na tym, że amatorska puszka - 450D ma lepszy (pod pewnymi względami) AF niż 5D."

To nie patologia, Canon ma juz AF do 5D-II
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

i do 1 BIsmarck IV

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    "Obecnie patologia (jedna z wielu - trzeba sobie znów zdawać sprawę, że to tylko Canon ) polega na tym, że amatorska puszka - 450D ma lepszy (pod pewnymi względami) AF niż 5D."

To nie patologia, Canon ma juz AF do 5D-II
    pewnie wyciągnięty z tajnego sejfu Canona w którym przeleżał szmat czasu po to by teraz zmasakrować Nikona

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów