Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dx2 Zobacz posta
    OK, D80 tworzy obraz o rozdzielczości 3872 x 2592 = 10.036.224 pikseli. Sensor z filtrem Bayera tworzy piksel wynikowy (zapisywany do pliku) za pomocą 4 fotodiod... to ile jest fotodiod w sensorze d80 ?
    10,2 miliona fotodiód - przeczytaj uważnie człowieku co napisałem powyżej i co cytujesz

jeszcze raz:
    - 1/4 fotodiód ma nad sobą filtr czerwony, 1/4 ma filtr niebieski i 1/2 ma filtr zielony
    - obraz powstaje przez interpolację sygnału z czterech fotodiód (tak naprawdę z większej ilości, ale to mało ważne) - dla każdego piksela obrazu końcowego trzeba odzyskać informację o wszystkich brakujących składowych - czyli proces demozaikizacji bayerowskiej i tego procesu nie rozumiesz najwyraźniej, ale gdzieś przeczytałeś o czterech subpikselach i z uporem maniaka o nich piszesz

nie chce mi się pisać, więc odeślę do http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...r_array_01.htm
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 26-07-2008 o 14:23
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Zwracam honor... mój błąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    nie ma, a po kiego się pozbywać aparatu po to aby zmapowali 3 piksele, które i tak ci po jakimś tam czasie znowu wylezą?

Jak ci tak bardzo one przeszkadzają to masz w PS lub innym gimpie narzędzie o nazwie "stempel" i wstemplowanie ich nie potrwa nawet 30sek.
    ewentualnie zrób sobie akcję - zaznaczenie tych hot-pikseli (np. maską o srednicy 3px) i użycie filtra dust and scratches (kurz i rysy chyba w polskim PSie) i będziesz miał praktycznie to samo co robiłoby mapowanie - potem tylko uruchomic taką akcję i w sekundę masz skorygowane zdjęcie bez hotów

Domyślnie

Erie małe pytanko, czy te sąsiadujące piksele obok hota tworzące „krzyżyk” powstają w skutek interpolacji koloru z sąsiednich pikseli ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dx2 Zobacz posta
    Erie małe pytanko, czy te sąsiadujące piksele obok hota tworzące „krzyżyk” powstają w skutek interpolacji koloru z sąsiednich pikseli ?
    dokładnie tak i dlatego ramiona krzyżyka są jaśniejsze bo hot wpływa na nie tylko w 1/4 (w uproszczeniu)

Domyślnie

OK, dzięki... przepraszam z OT

Domyślnie

Na hotpixele polecam program Pixel Fixer.
    Opis i download:
    http://www.pixelfixer.org/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon388 Zobacz posta
    Na hotpixele polecam program Pixel Fixer.
    Opis i download:
    http://www.pixelfixer.org/
    Używa ktoś tego programu? Pobrałem go, zrobiłem fote dekielka zeby wykryło hoty, lecz nie ma na zdjęciu tych hotów które normalnie pojawia się na fotach. Problem jest taki, jak ręcznie namierzajac hot piksel poznać jego wspołrzedne x i y zeby podac te paramtery programowi?

Być może ciężkie pytanie ;p

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów