Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dx2 Zobacz posta
    Zostało Ci jeszcze 39.999.998 każdy piksel składa się z 4 subpikseli

za kolegą kronos28 nie ma się czym przejmować
    Pzdr.
    bzdety

zostało dokładnie 10 mln -2 jesli już chcecie tak liczyć - nie ma żadnych subpikseli - to nie ekran LCD, aby były subpiksele (a poza tym to nawet gdyby to 3 subpiksele by były)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

To co tam masz to Hotpixel, i przyzwyczaj się bo sie go nie pozbędziesz Sam mam, tu masz mój topki, moze ci w czymśpomoże -> http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63675
    >>
    D200 | AF-S NIKKOR 18-70 1:3.5-4.5G ED | AF-S NIKKOR 70-300 1:4.5-5.6G VR | SB-600 | PLAYSTATION 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosmoski Zobacz posta
    To co tam masz to Hotpixel, i przyzwyczaj się bo sie go nie pozbędziesz Sam mam, tu masz mój topki, moze ci w czymśpomoże -> http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63675
    Tz oczywiście to sie tyczy pierwszego foto
    >>
    D200 | AF-S NIKKOR 18-70 1:3.5-4.5G ED | AF-S NIKKOR 70-300 1:4.5-5.6G VR | SB-600 | PLAYSTATION 3

Domyślnie

Normalna flara, tyle że mocna. W tym wypadku - występlować. Mniej czy więcej flar w ciężkich warunkach pod światło będzie dawało każde szkiełko, nawet superprofinanocoatedstałkokiller (tyle że znacznie rzadziej)
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    bzdety

zostało dokładnie 10 mln -2 jesli już chcecie tak liczyć - nie ma żadnych subpikseli - to nie ekran LCD, aby były subpiksele (a poza tym to nawet gdyby to 3 subpiksele by były)
    najpierw trochę poczytaj a dopiero potem zarzucaj "bzdety" http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/s...ar_134986.html

Każdy piksel złożony jest z 4 subpikseli: czerwony, niebieski i 2 zielone.

Domyślnie

Zostało Ci jeszcze 39.999.998 każdy piksel składa się z 4 subpikseli
    no nie bardzo - CCD to nie jest FOVEON

Cytat Zamieszczone przez sheva Zobacz posta
    to ja też zapytam i trochę się do wątku podepnę, zrobiło mi się takie coś:

mówię od razu że dzieje się tak tylko jeśli coś zaświeci w obiektyw tak jak reflektory tego porsche, ale trochę mnie to martwi... to normalne?? a jeśli tak to co zrobić żeby uniknąć takich efektów??

pozdrawiam
    kup porządny filtr na obiektyw - taki dobry tzn. droższy niż 50zł

najpierw trochę poczytaj a dopiero potem zarzucaj "bzdety" http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/s...ar_134986.html

no niestety to ty źle piszesz a eriemu nie zarzucaj niewiedzy bo gwarantuje ci że na tych tematach zjadł już zęby.

Sam podałeś tekst ale chyba coś go niedokładnie przeczytałeś - matryca bajerowska ma po jednym fotodetektorze na każdą barwę składową (a dokładniej każdy "piksel" jest taki sam jeno każdy przykryty filtrem o danej barwie składowej czyli R G B). W takich matrycach nie ma jakichś sub-pikseli. Taką budowę (po komplecie czujników na każdą barwę składową ułożonych jedne nad drugimi) ma dopiero matryca Foveon, której żaden z aparatów nikona nie ma
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 26-07-2008 o 14:01
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Najpierw to sobie sam poczytaj ZE ZROZUMIENIEM, a potem poprawiaj ludzi którzy w tym fachu pracują - matryca aparatu Nikon D80 ma ok. 10,2 mln fotodiod, z których 1/4 odpowiada za kolor czerwony, 1/4 za niebieski, 1/2 za zielony - jest to po prostu matryca z filtrem Bayera, a nie warstwowa jak np. Foveon. To o czym piszesz (czy tez właściwie cytujesz bez zrozumienia) to jest sposób odzyskiwania pełnokolorowego obrazu z matrycy Bayera.

pozdrawiam i życzę nauki
    Wojtek
    maruda
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Czyli co, nie ma sensu wybierać się do serwisu w celu usunięcia martwych glutów?
    Z6 II | Z24-70/4 | Z85/1.8

Domyślnie

OK, mój błąd... zwracam honor
    Ostatnio edytowane przez Dx2 ; 26-07-2008 o 14:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jabkos Zobacz posta
    Czyli co, nie ma sensu wybierać się do serwisu w celu usunięcia martwych glutów?
    nie ma, a po kiego się pozbywać aparatu po to aby zmapowali 3 piksele, które i tak ci po jakimś tam czasie znowu wylezą?

Jak ci tak bardzo one przeszkadzają to masz w PS lub innym gimpie narzędzie o nazwie "stempel" i wstemplowanie ich nie potrwa nawet 30sek.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów