Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: jaki obiektyw?

Domyślnie jaki obiektyw?

podjęłam decyzję o zakupie obiektywu w dosyć niecodziennych warunkach - a mianowicie oddałam do serwisu Nikona kitowy obiektyw od D40, uszkodzenie oczywiście uznali za mechaniczne (padło coś z bagnetem - zupełnie nie mam pojęcia jak to się stało) i niepodlegające gwarancji i zaproponowali naprawę za cenę od 100-200 zł. nie mam ochoty na męczenie się z Federacją Praw Konsumenta i czekanie przez kolejne długie miesiące i w tej sytuacji uznałam że rozsądniejszy będzie po prostu zakup nowego obiektywu...i teraz zaczyna się dylemat: kupić po raz kolejny 18-55mm czy może coś "lepszego"? czy nadawałby się na przyklad nikkor AI-S 80-200mm F4.5-5.6D? czy może zachwalany kit od D70? jaki obiektyw moglibyście mi polecić? dodam, że jestem na bardzo amatorskim poziomie, dopiero poznaję tajniki fotografii i chciałabym mieć po prostu obiektyw na miarę osoby początkującej z dobrymi chęciami - na razie nie oczekuję cudów :P byłabym wdzięczna za wszelkie rady i uwagi.
    Nikon D40 + AF-S Nikkor 18-70 mm | SB-400

Domyślnie

zalezy do czego bedziesz szkla uzywac. Zalezy Ci na szerokim kacie i jakoms zoomie - wez 18-70, albo 18-135. Chesz miec duze zoomy ale przy malym kacie, to wez 70-300.
    Do d40 bedzie pasowac tylko szklo oznaczone AF-S albo AF-I (starsze typy).
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Nikkor 18-70 na początek jest jak najbardziej w sam raz.Mając D40 jesteś ograniczona przede wszystkim do obiektywów z silnikiem więc 80-200 nie będzie miał AF
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Proponuje 18-135mm. osobiście takowy posiadam i jestem bardzo zadowolony. To obiektyw o char. szerokątnego i mini tele
    D90 N18-135mm N35mm SB-600

Domyślnie

Miałem kiedyś podobną sytuację i kupiłem do swojej D40-tki N18-200 VR i mam ja do dziś ...całkiem fajne szkło,pomijając oczywiście jej wady jak ciemność...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

a orientujecie się może jak to wygląda cenowo? i jednak mam obiekcje jezeli chodzi o uzywane obiektywy :/

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waiting-for-the-sun Zobacz posta
    a orientujecie się może jak to wygląda cenowo? i jednak mam obiekcje jezeli chodzi o uzywane obiektywy :/
    Ceny nowych szkieł Nikkor masz tu:
    http://www.sklepfotograficzny.pl/obi...iektywy/Nikon/

W ogóle obejrzyj sobie ofertę tego sklepu:
    http://www.sklepfotograficzny.pl/

Pewnie znajdziesz gdzieś niejedno nowe szkło taniej, ale w tym sklepie masz "wszystko" w jednym miejscu i możesz się mniej więcej zorientować czego się cenowo spodziewać.

Domyślnie

Jeśli coś, co zastąpi KITa i będzie mieć dobre światło, to Tamron 17-50 z silnikiem. Oczywiście cena przemawia za
    18-70 Nikona i na dodatek jest to bardzo dobry, sprawdzony sprzęt.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Domyślnie

w tym momencie rozważam trzy opcje (18-70, 18-135 i ewentualnie Tamron 17-50) ale, jak to zwykle bywa, zaistniał mały problem finansowy i muszę pomyśleć chyba nad ściągnięciem obiektywu z zagranicy - zawsze to chociaż trochę taniej (a kupno używanego podobno się średnio opłaca). naprawdę bardzo, bardzo dziękuję za wszelkie sugestie, jak już dokonam zakupu to na pewno podzielę się moją radością na tym forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waiting-for-the-sun Zobacz posta
    w tym momencie rozważam trzy opcje (18-70, 18-135 i ewentualnie Tamron 17-50) ale, jak to zwykle bywa, zaistniał mały problem finansowy i muszę pomyśleć chyba nad ściągnięciem obiektywu z zagranicy - zawsze to chociaż trochę taniej (a kupno używanego podobno się średnio opłaca)
    Pamiętaj tylko, że jeśli ściągasz sprzęt spoza granic Polski i UE, możesz mieć problem z gwarancją, co w przypadku Tamrona może mieć decydujące znaczenie. Może się bowiem okazać, że będziesz mieć nowy obiektyw, który nie będzie działał poprawnie ze względu na bf/ff i nie będziesz go mogła wymienić.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów