Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Filtry cokin

Domyślnie Filtry cokin

Kupiłem sobie (a jak ) filterki systemu cokin i chciałbym zapytać bardziej doświadczonych (szczególnie uśmiecham się do Alfa jako speca nad spece) o sprawy które nasunęły mi się zaraz przy pierwszych testach.
    Kupiłem połówki - szarą i tabakową
    1.Czy przed zalożeniem cokina wykręcać z obiektywu filtr UV ?
    2.Jak robić pomiar światła - ja myślę w ten sposób: pomiar bez filtra i ustawienie ekspozycji a następnie dopiero zakladam filtry - dobrze myślę ?
    3.Oprócz dwóch ktore posiadam jakie ewent.filtry przydadzą mi się przy fotografowaniu krajobrazu?
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Czesc . Ja mam tzw. zestaw filtrow kreacyjnych Cokin .
    Jest to ok 20 szt. kolorowych folii ,zastepuje u mnie to
    pokazny zestaw polowek. Swiatlo mierze z zalozonym.
    Ciekawe efekty mozna osiagnac mieszajac je np :niebieski
    na gorze ,czerwony na dole. Zakladam tez czasem na lampe
    blyskowa. pzdr.
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

- ja UVki nie ściągam, ale szkoły są różne (ściągam tylko do polara)...
    - z pomiarem też różne szkoły...prawidłowo jest tak, jak napisałeś, jeśli ma się trochę doświadczenia to można i z założonymi, ale światłomierz cza mieć w oku :P
    - do krajobrazu...przede wszystkim połówki ND z miękkim przejściem i z przejściem soft...następnie filtry gradual thunder - burzowy, oraz sunset (jest kilka wersji...połówkowe oraz całe) - do dorabiania zachodów...no i jeszcze kilka kolorowych połówek...
    kupiłeś cokina 121?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Dzięki Alf,kupiłem odpowiednik 121 - produkcja niezależna ale wygląda dobrze.

Domyślnie

Valdek_Tychy- gdzie kupowałeś?
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

allegro - sprzedawca fot-to.Ceny ma nawet dość przystępne jak na nieorginalne wyroby.Pobawię się trochę takimi to docelowo pewnie wymienię na oryginalnego cokina

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

sprawdź tego podrobionego na jakiejś chmurce...powinien lekko zabarwiać szarości...
    teraz czas na ND...hitechy 0,6/0,9/1,2...z przejściami miękkimi oraz soft...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

z cokinem jak z jajkiem trzeba się obchodzić, chcąc zaoszczędzić nie dokupiłem zestawu do zamontowania filtra na obiektywie więc robiąc fotke przytrzymywałem go ręką... zimno było, ręka sie trzęsła i nagle filtr pofrunął mi na ściółkę leśną. Myślę sobie nic to, miękkie podłoże pewnie nic się stać nie mogło... jakież było moje zdziwienie gdy podniosłem szkiełko z niezliczoną ilością zadrapań i rys... jak to się mówi " chytry 2x traci "
    pod tym względem hitech jest prawdopodobnie bardziej wytrzymały

Domyślnie

chcąc zaoszczędzić nie dokupiłem zestawu do zamontowania filtra na obiektywie
    LOL
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

wiem wiem, że wiocha
    pozdrówka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów