Close

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 143

Wątek: Maroko

Domyślnie

Jak w tej kwocie to całkiem całkiem, płacenie komuś za coś też kosztuje i takie koszty ponieśliśmy aby w 2 tygodnie mieć jak najwięcej (ograniczenie urlopu). Indie nawet za 2500E to niski koszt, jeśli to prawda co do piszesz na podstawie opinii innych osób.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    Nie braliśmy auta - przeciez tam jeżdża jak wariaci
    Śmiem protestować. Natężenie ruchu jest w miastach Maroka dosyć spore, ale każdy jeździ uważnie, by nikogo nie potrącić, ani samemu nie zostać potrąconym. Wynająłem na 4 dni dacie logan. Maszyna przejeżdżała potoki, które po ulewach zamiast pod mostami, to szły górą. Silnik odpalił nawet po zalaniu przez lawinę błotną. Musiałem tylko z grilla powyciągać kije i kaktusy. Za kierownicą nie czułem specjalnie zgrozy. Jedyny dyskomfort pojawił się na obwodnicy Agadiru. Baaardzo mało drogowskazów. Trzeba było jechać na azymut w głowie. I uważać na zalane półmetrowe dziury w asfalcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    podejrzewam, że nawet nie miał świadomości co mu się trafiło bo chciał odkręcić 70-210 od korpusu. Udało mu się jedynie odkręcić osłone przeciwsłoneczną Genaralnie chodziło mu o kase - a aparat i nawigacja były takim dodatkiem...
    ---------------------
    A czy zaklejanie ma az takie znaczenie to nie wiem. I tak widac po gabartych że to nie jest kompakcik. A jak duże to i pewnie drogie.
    Kompakty też są narażone na atak, niektóre mają gabaryty zbliżone do amatorskich lustrzanek, ale nie o to chodzi w tym oklejaniu, tylko na sprawieniu wrażenia, że sprzęt jest uszkodzony, popękany, złodzieje analizują czy atak warty "wyprawki"

Domyślnie

No niestety macie rację w takich krajach biedniejszych logo marki Nikon lub Canon działa na wyobraźnię i złodzieje, młodzi ludzie nie są w ciemię bici i wiedzą że to synonim bogactwa. Ja też miałem body oklejone gdzie sieda, aby nei zdradzać marki sprzętu i to chyba działa. Pamiętam jak włóczyliśmy się swego czasu z gościem po najbrudniejszych zakamarkach Damaszku, on miał Canona 1DMark II + szkło chyba 100-400IS, długa rura szara. Okleił go czarną scotką, że aż wisiały frędzle z niego, ohydnie to wyglądało, ale na rzut okiem wedle naszych obserwacji, nikt naszym sprzętem się dosłownie nie interesował. Gdyby było wszystko widać jak na tacy, pewnie gościu i ja byśmy z mediny wyszli z pustymi rękami, a tak co oczy nie widzą to duszy nie żal......i to działa Panowie !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

no teraz to juz u mnie za póxno na oklejanie - ale na nastepny wyjazd pewnie poobwijam puchy czym się da lepiej sie mozliwie maxymalnie zabezpieczyc niz potem sobie pluć w brodę

Domyślnie

Mała dygresja - co ze sprzętem na pustyni jakieś szczególne środki ostrożności ?

Domyślnie

do piachu nie upuść A tak to chyba standardowe środki ostrożnosci

Domyślnie

wilgotny biały ręcznik na czarny korpus w razie dłuższej wędrówki przy 40-45C

reklamówka/worek na wypadek ostrego piaskowego wiatru

nie zmieniaj szkieł na pustyni :]

a najlepiej korpus uszczelniony plus uszczelnione szkła
    brak

Domyślnie

Czyli jednak ochrona na sprzęt wskazana, chyba wykorzystam swój pokrowiec Aquapac Dziękuję za odpowiedź.

Domyślnie

lepiej mieć jak nie mieć ochrony

ja na pustyni czy na plaży nad morzem nie miałem żadnych specjalnych zabezpieczeń i puszka żyje, ale moja ma uszczelnienia i nie kosztuje majątek a obiektyw który wtedy męczyłem jest za grosze na allegro

po powrocie miałem kilka syfków na matrycy, ale to przez częstą zmianę szkieł

Droga puszka = trzeba uważać i lepiej zapobiegać

pozdr
    brak

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów