Close

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 117

Domyślnie

GrzegorzPPP napisał
    Dla mnie robienie JPEGów przy Fuji to zupełna głupota
    Grzegorzu - i po co tak mocno
    Ja natomiast uważam, że "nie od końca rozsądnie" robić tylko rawy sprzętem, którym porządne jpg (nadające się praktycznie do każdego zastosowania w formatach do a4 włącznie) bez problemu można uzyskać
    Ale sposoby dchodzenia do satysfakcji są tak różnorodne
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Owszem Fuji robi ładne JPEGi, ale cały zakres tonalny traci sens
    Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzPPP Zobacz posta
    Owszem Fuji robi ładne JPEGi, ale cały zakres tonalny traci sens
    Jasne, ale i tak jest miło, jeśli jpeg-i prosto z puszki nadają się do zrobienia odbitki bez obróbki, jesli jest taka potrzeba.
    S5Pro, N50/1.8, S10-20/4-5.6, T28-75/2.8, S70-200/2.8, SB-600, Lowepro 650AW, Tamrac Adventure 7

Domyślnie

a co to sa jpg?

Domyślnie

Grzegorzu - co masz na myśli pisząc "cały zakres tonalny traci sens" ?

R
    a co to sa jpg?
    - jpg to lekuchno skompresowany JPEG
    A serio, to zerknij w PS...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

co innego mialem na mysli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Grzegorzu - co masz na myśli pisząc "cały zakres tonalny traci sens" ?
    to że w JPEGu na DR 400% rozpiętość tonalna jest taka sama jak w innych aparatach cyfrowych.

Za to w Rawie możesz wyciągać przepały nawet z 4EV. Na JPEGu nieda się zrobić takich operacji, ponieważ jest to taki sam JPEG jak z D200 D70 itd.

Mam nadzieje że w miarę jasno to napisałem
    Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzPPP Zobacz posta
    jak ktoś robi w JPEGach to ma problem. Dla mnie robienie JPEGów przy Fuji to zupełna głupota
    można się spierać, ale sam napisałeś o 3kl/s, a to tylko przy standardowej dynamice. Dla mnie kupowanie Fuji i robienie zdjęć przy DR100% to jest głupota, więc traktuję ten aparat jako 1,6fps'owy - no chyba że bardzo potrzebuję szybciej a jestem pewien prawidłowego naświetlenia

aha - DR w nawet jpg przy ustawieniu 400% bynajmniej nie jest taka sama jak w innych aparatach. Owszem RAF ma większy zapas, ale zakres jpg tez jest wyraźnie większy i o przepalenia dużo trudniej niż w typowych matrycach.
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 24-07-2008 o 15:56
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

to chyba muszę to jeszcze raz sprawdzić. Bo mi się wydaje że jest taka sama.

a 3kl/s osiąga przy Rafach i DR400!

Domyślnie

chyba Twoj...

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów