Praktycznie wszystko poza rejestracją świateł.
Szukaj
Praktycznie wszystko poza rejestracją świateł.
jak komus odpowiada skora sina albo zolta, ewentualnie rozowa jak prosiak to prosze bardzo. z reszta widac to na wiekszosci zdjec slubnych prezentowanych na forum robionych we wnetrzach na wysokim iso przy pomocy nikona. kazdy sciaga zolty... a to co zostaje jest kwestia losowa.
i niech ktos powie ze jest inaczej...
zeby bylo jasne - fotografuje nikonem...
侍
Nie wiem. A Ty wiesz ?![]()
porównań S5 z nikonami jest na forum od groma, ale w odpowiednich działach.
da się wyzwolic lampy zewnętrzne z D50, więc nie wiem czy w ogóle musisz zmieniac body.
jak to zrobic - podaj kilka szczegółów:
jaka to będzie lampa zewnętrzna? systemowa sb800 czy może jakaś inna manualna? naprawdę studyjną będziesz brał na ślub?
jaki sposób wyzwalania preferujesz? radiowo czy przez błysk (IR) tez może być?
Stopkę lampy w D50 masz zajętą (czym?) czy masz podniesiona lampe wbudowaną?
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-07-2008 o 16:52 Powód: usunąłem nt. przeniesienia
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jeśli ktoś lubi oglądać szumy to zrobiłem dwa zdjątka. D300+50/1.4 na f5,6 ISO 1600 oraz 3200 JPG prosto z puszki.
http://www.lphoto.pl/test/D300_ISO1600-3200/
Jak dla mnie fuji wymięka w tym względzie, ale kłócić się nie zamierzam![]()
opis w fazie przygotowań ...
moje typy:
S5 - rozpiętość dynamiczna i kolorystyka
D300 - cała reszta
kolory jak z Fuji pewnie da się uzyskać z większości cyfrówek, ale wymaga to większej lub mniejszej gimnastyki w oprogramowaniu edycyjnym - w S5 wystarcza naciśnięcie spustu. W zasadzie jedyne co trzeba robić z fotkami z tego korpusu to ostrzenie.
lepsza rejestracja szczegółów w światłach ( i cieniach chyba jednak też ) to często "być albo nie być " zdjęcia. Mnie przydaje się to bardziej niż pierdylion bajerów, jakimi naszpikowany jest D300, ale każdy ma swoje priorytety.
problemu autora wątku jednakowoż nie rozumiem, bo pisze że na D300 go nie stać, przynajmniej jeszcze przez jakiś czas
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Jacek juz opisywałem temat wyzwalania lamp studyjnych, http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61258, mysle ze wina lezy w tym ze juz przy przedbłyskach idzie sygnał do nadajnika który wyzwala mi za wczesnie lampy.
Gdybym miał kase na d300 to nie zakładałbym tego tematu. Cene 3k-3,2k licze za aparat sprowadzony ze stanów albo UK. Ostatnio canon zrobił promocje na d5 za chyba 1700$ wiec moze za jakis czas i d300 spadnie.
Nie jestem sprzetofilem czy onanista sprzetowym i jak kupie aparat to na przynajmniej 3 lata. I dalej wracam do pytania, czy kupic s5 za smieszne 2 tysiaki czy czekac az d300 stanieje??
никон
To się robi śmieszne.
Chcesz wydać tyle pieniędzy, sugerując się tylko czyjąś opinią?
Przeczytałeś co pisaliśmy, w necie milion testów, porównań... Po co sobie w głowie mącić?
"The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen
Skontaktuj się z nami