Close

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 117

Domyślnie

Co do jpg'ów. W różnych aparatach są większe lub mniejsze różnice pomiędzy obrazami z RAW wywołanymi w komputerze, a jpg'ami z aparatu. S 5pro daje znakomite zdjęcia w jpg, co bardzo dobrze świadczy o układzie obróbki danych w aparacie (procesor + soft). Oczywiście, jeśli ktoś woli RAF, to jego wybór. Ja robię głównie jpg fine, RAF tylko w specyficznych sytuacjach i bez większego przekonania.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

ja bym doprecyzował daje ładne jpgi interpolowane do 12 mpx ale na niskich iso, na wysokich iso lepszym wyborem jest wyłączenie interpolacji i korzystanie z rozdzielczości 6 mpx. Piszę na podstawie własnych niedawnych doświadczeń.
    Ostatnio edytowane przez cygan ; 14-08-2008 o 12:05 Powód: literówka

Domyślnie

...daje ładne jpgi interpolowane do 12 mpx ale na niskich iso, na wysokich iso lepszym wyborem jest wyłączenie interpolacji i korzystanie z rozdzielczości 6 mpx...
    Cygan, napisz coś więcej. Czy w trudnych warunkach, na pograniczu niedoświetlenia to zauważyłeś, czy w dobrych, gdy światło "w dychę" też? Jakoś nie zwróciłem uwagi na różnice zaszumienia, a bardzo ważne i przydatne spostrzeżenie może to być... Czy interpolowałeś do większego formatu w zewnętrznym programie potem te 6 mpx i z jakim skutkiem?

Pozdrawiam

ps. Mi tak często wystarczyłoby te 6mpx, że jeśli rzeczywiście różnica istotna to mogę prawie na stałe przełączyć . Na teraz mam na full (tzn.12mpx) i iso praktycznie w pełnym zakresie wykorzystuję-jeśli może być lepiej to
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Cygan, napisz coś więcej. Czy w trudnych warunkach, na pograniczu niedoświetlenia to zauważyłeś, czy w dobrych, gdy światło "w dychę" też? Jakoś nie zwróciłem uwagi na różnice zaszumienia, a bardzo ważne i przydatne spostrzeżenie może to być... Czy interpolowałeś do większego formatu w zewnętrznym programie potem te 6 mpx i z jakim skutkiem?

Pozdrawiam

ps. Mi tak często wystarczyłoby te 6mpx, że jeśli rzeczywiście różnica istotna to mogę prawie na stałe przełączyć . Na teraz mam na full (tzn.12mpx) i iso praktycznie w pełnym zakresie wykorzystuję-jeśli może być lepiej to
    faktycznie mogłem dopisać, warunki to światło sceniczne dosyć kiepskie zresztą, załączam zdjęcie przykładowe crop z całości, nie ruszane niczym info w exifie
    http://www.sendspace.com/file/b2w8wd
    http://www.sendspace.com/file/grrxra

Domyślnie

Cygan, miałeś na myśli niskie iso???
    Kurczę, Twoje fotki to iso 640, czy coś źle podglądam?
    W pomieszczeniach (chyba, że studio ) , to nie schodzę niżej iso 800 (przez s3, które niżej to ma "natychmiast" iso 400 Wysokie iso, to dla mnie w s3 1600, a w s5 wyżej niż 1600
    A serio - też ciągle miewam "lęki" o ewentualne "ziarenko" z fuji... i ciągle się pozytywnie rozczarowuję Na papierze go poprostu nie ma... Części piegów, zmarszczek i defektów różnych pewnie też
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

dobrze oglądasz iso 640 ale sam widzisz jakie opłakane rezultaty, myślę że częściowo przez małą ilość światła ale interpolacja też swoje zrobiła co ciekawe po zmianie rozdzielczości inne zdjęcia wyglądają ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cygan Zobacz posta
    dobrze oglądasz iso 640 ale sam widzisz jakie opłakane rezultaty, myślę że częściowo przez małą ilość światła ale interpolacja też swoje zrobiła co ciekawe po zmianie rozdzielczości inne zdjęcia wyglądają ok.
    To moze napisz konkretnie co ta interpolacja zrobiła?
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Nie jestem pewien, czy tę poprawę wyglądu fotki tak wprost zejściu na 6mpx można przypisać... Może tylko kolory nieco inne, czy odrobina światła więcej i efekt taki?
    Moje doświadczenia z fuji podpowiadają, że korzystniej podnieść iso niż niedoświetlić-jeśli o tzw. "szumy" idzie
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    To moze napisz konkretnie co ta interpolacja zrobiła?
    konkretnie wzrost szumu

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Nie jestem pewien, czy tę poprawę wyglądu fotki tak wprost zejściu na 6mpx można przypisać... Może tylko kolory nieco inne, czy odrobina światła więcej i efekt taki?
    Moje doświadczenia z fuji podpowiadają, że korzystniej podnieść iso niż niedoświetlić-jeśli o tzw. "szumy" idzie
    światło mniej więcej takie samo, warunki akurat dużo się nie zmieniały, wartość iso była wystarczająca żeby zamrozić ruch i nie poruszyć zdjęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cygan Zobacz posta
    konkretnie wzrost szumu
    Wzrost szumu nie ma nic wspólnego z interpolacją.
    Jest oczywiste, ze w pliku 6 mpx przy 100% powiekszeniu na monitorze szum jest mniej widoczny niz w 100% powiekszeniu pliku 12 mpx, ale w żadnym razie nie wynika to z interpolacji.
    Interpolacja może powodowac powstawanie artefaktów, ale w Twoich przykladach akurat tego nie widać.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów