Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Format kompa i problem z kolorami...

Cześć!
    Dzisiaj miałem format PC-ta.
    W związku z tym mam świeży soft (Nikon Capture i PS CS2).
    No i oczywiście zaczęły się schody z ustawieniem kolorów w tych programach.
    Proszę o poradę, jakie profile colorów powinienem ustawić w PS a jakie w NC.

W NC obecnie mam tak: RGB -> NKsRGB, CMYK -> NKCMYK
    w PS tak: RGB -> sRGB, CMYK ->WebCoated (SWOP) v2, Gray -> Gray Gamma 2.2, Spot -> Dot Grain 20%

Ale niestety otwierając stare NEF'y w PS lub w NC kolory mają się nijak do tych które miałem kiedyś oraz do tych, które mam w aparacie lub w podglądzie w Windowsie.

Pomóżcie - mam mnóstwo zdjęć do obrobienia a nie mogę sobie z tym poradzić...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

[QUOTE=mihow[/QUOTE]
    1. Poczytaj wątki o kalibracji monitorów.
    2. Np. wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegl%..._teorii_koloru
    3. Tu jest sporo: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Monitor mam poprawnie skalibrowany...
    Problem leży w ustawieniach kolorów programów graficznych...

Domyślnie

O ile z PS już sobie poradziłem, to niestety w NC 4 nie mogę sobie poradzić.
    Zmieniam w "Color management" profile kolorów *.icm, ale to nic nie daje. Wczytywany NEF ciągle jest jakby "zażółknięty"...
    Już mnie szlag trafia...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Pytanie po co ci CMYK? SWOP to profil do druku ofsetowego. Profile we wszystkich programach powinne być takie same - przestrzeń robocza (czyli RGB) - to profil monitora, wyjściowy profil plików - w zależności od potrzeb - do weba, do fotolabu, do druku ofsetowego i tp. U ciebie monitor może i skalibrowany, ale w ustawieniach tego nie widać (dziwisz się że inaczej plik wygląda). Żeby to działało to profil musi być zapisany w LUT monitora.
    Musisz zagłębić się w teorie, jednak.
    Ostatnio edytowane przez DMQuadro ; 21-07-2008 o 09:32
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Pytanie po co ci CMYK? SWOP to profil do druku ofsetowego. Profile we wszystkich programach powinne być takie same - przestrzeń robocza (czyli RGB) - to profil monitora, wyjściowy profil plików - w zależności od potrzeb - do weba, do fotolabu, do druku ofsetowego i tp. U ciebie monitor może i skalibrowany, ale w ustawieniach tego nie widać (dziwisz się że inaczej plik wygląda). Żeby to dziawało to profil musi być zapisany w LUT monitora.
    Musisz zagłębić się w teorie, jednak.
    W PS jest już wszystko w porządku. Jest tak jak chciałem. Wczytywany NEF i plik wyjściowy jak i JPG końcowy są takiej jak powinny być.
    Problem prawdopodobnie leży w ustawieniach kolorów NC - jaki profil kolorów w NC powinienem ustawić dla RGB? NKsRGB?

W PS dla RGB mam ustawione sRGB
    w NC dla RGB mam ustawione NKsRGB - jednak tutaj wczytany NEF jest strasznie zółty, ale wyjściowy plik JPG jest ok...

Uprawnienia umieszczania postów