Szukaj
a ja popieram Dawida ktory proponuje 17-55. do krajobrazow 17scie jak dla mnie wystarcza, kiedys tez sie meczylem i zabieralem te wielka nieporeczna sigme z soba i wygladalo to tak -fota landszaftu na sigmie ale jak juz kogos na tym samym tle uwiecznic to zaczynalo sie machanie szklarnia. teraz na wycieczki zabieram 17-50 Tamrona i sprawdza sie doskonale plus ewentualnie tele jesli wybieram sie w okolice gorzyste i glowa nie boli plus zyskuje zooma do 50mm ktory pomaga w wielu kadrach wakacyjnych
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Polecam Sigmę 10-20 oraz dobrego polara. Efekt, o którym wspomina swider występuje, ale nie zawsze i nie stanowi on przynajmniej dla mnie większego problemu. Wystarczy trochę pokombinować i będzie ok. Dzięki polarowi kolory będą bardziej nasycone, jest również niezastąpiony w redukcji odbić (woda, szyby). Oprócz polara pomyśl o szarej połówce.
Obiektyw jest bardzo dobrze wykonany, a wielki musi być. W końcu to 10mm![]()
Ostatnio edytowane przez Carax ; 17-08-2008 o 17:47
Błąd polara występuje zawsze tylko z różnym nasileniem, nawet przy 17-20mm, wszystko zależy od aktualnego położenia słońca i nachylenia aparatu/obiektywu. Jak warunki są sprzyjające to na 12mm można idealnie spolaryzować cały kadr (niebo), przynajmniej tak udało mi się parę razy z T12-24. Z Sigmą na 10mm jest już trochę gorzej ale da się z tym żyć.
Faktycznie nie zawsze razi nierowno spolaryzowane niebo (w zaleznosci od kadru), ale trzeba przypominac o tym fakcie coby nowi uzytkownicy tandemu S 10-20 + polar nie byli zdziwieni/rozczarowani, ze wychodzi jak wychodzi![]()
Zreszta do 'zrobienia' ladnego nieba jest szara polowka, a nie polar
P.S.
moli516, dobrze, ze wstawiles to zdjecie. Przyda sie na przyszlosc jak ludzie beda pytac co to "blad polara"![]()
Ostatnio edytowane przez swider ; 17-08-2008 o 19:47
no tu sie nie zgodze :P szarak ma zupelnie inne zastosowanie niz polar. szarak ma za zadanie zredukowac "przepalenia", a polar jak sama nazwa wskazuje polaryzuje swiatlo i dlatego niebo jest pieknie niebieskie, a chmurki idealnie biale![]()
najlepszy wynik uzyska sie gdy zastosujemy oba filtry, polar + szarak![]()
No tak, ale w fotografii krajobrazowej ludzie glownie borykaja sie z duzo rozpietoscia tonalna sceny i tu polar nie pomoze. Bo podkrecic niebieski na niebie, wybielic chmurki czy podniesc saturacje zielonej trawki w PSie jest bardzo latwo, a jak przepalisz niebo to juz dupa zbita. Natomiast filtr polaryzacyjny bardzo sie przydaje do zniwelowania odblaskow np. na wodzie.
Zreszta kazdy stosuje wg uznania
Tu sie zgadzamy![]()
A dlaczego nikt nie poleca do krajobrazów N 14-24/2.8G? Wychodzi na to, że się nie nadaje, bo nie można tym focić z polarem. Ja tam focę tym bez polara krajobrazy - żyleta wszędzie a i błękit nieba też ładny.
D200,D70,N AF-S 14-24/2.8G ,N AF-S VR 70-200/2.8G, N50/1.4G,SB800, SB600, Manfrotto, 2xPixelKing set
gdyby tak ludzie poczytali sobie zanim zaczna robic zdjecia i narzekac na zbyt duze rozpietosci tonalne to by pewnie sie dowiedzieli, ze nalezy unikac ostrago slonca bo wtedy nawet i szary ND 0.9 nie pomozenic zupelnie nic
focenie pod slonce tez wcale nie pomaga, a ni tez nie czyni zdjecia lepszym
polar tez mozna rozbic o kant D...jesli nie wiemy jak go poprawnie wykorzystac. szara polowka idealnie nadaje sie na klimaty morskie lub pustynne, tam gdzie horyzont jest idealnie prosty. natomiast gory, lasy i doliny tu szarak sie nie sprawdzi bo przyciemni nam to co przyciemnione byc nie powinno. ale to tez wszystko zalezy od efektu jaki chce sie uzyskac.
wczesnym rankiem i poznym wieczorem jakos nie mam problemow z zbyt duza rozpietoscia tonalna
wiec reasumujac:
do krajobrazu polar + filtr szary ND (jaka gestosc to juz niech każdy sobie sam dobiera) dlaczego caly szarak? bo "przyciemni" wszystko jednakowo i na kompie jest zdecydowanie łatwiej powyciągać szczegóły.
Zgadzam sie, ale nie do koncaBo sa szare polowki z przejsciem 'soft' i juz np. w gorach jest ok. Ja jeszcze uzywam Cokina to w ogole jest full wypas
Moge sobie zmieniac wysokosc linii przejscia, dawac skosy, no wszystko
A co do zdjec na plazy, lace, to tam sprawdzi sie filtr z przejsciem 'hard' ktorym piszesz
Ja tez
Ale skonczmy ten OT bo nas zjedza
P.S.
Gratuluje zdjec w galerii, bardzo przyjemne![]()
Skontaktuj się z nami