Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Krajobrazy

Wink Krajobrazy

Witam wszystkich.Jestem nowym na forum,chce powiedziec ze jest bardzo pomocne.Mam pytanko jakie szkielko szerokokatne kupic do nikona d80.Glowny cel to krajobrazy,podrozujepo świecie i zdecydowanie by mi sie przydalo takie szkielko.Tak w granicach do 2-3tys pln.Jeszcze pytanko jaki filtr polaryzacyjny do tego szkielka bedzie dobry,czy marumi wpc bedzie ok?Wiem ze powinienem czesc postu zamiescic w dziale optyka ale przy okazji dalem tu.
    Dziekuje z gory,pozdrawiam

Radek

Domyślnie

Albo zamiast Nikkora, Tokina 12-24 + 1 wyjazd w fajne okolice, aby trochę pofocić tych krajobrazów .

Domyślnie

To ja podrzuce 3cia propozycje Sigma 10-20.
    Co do polara to nie kupuj dla tak szerokich katow, poniewaz bedzie wystepowal tzw. "blad polara" czyli niebo bedzie spolaryzowane nierowno co skutkuje wystepowaniem na niebie ciemno niebieskich i jasno niebieskich pasow, brzydko to wyglada (najczesciej jest tak, ze srodek nieba masz intensywnie niebieski a po bokach blado-niebiesko).
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    To ja podrzuce 3cia propozycje Sigma 10-20.
    Podpinam się pod tą wypowiedź i dorzucam dla zasobnych jeszcze jedną propozycję (2):
    1. Sigma 10-20 (do 2000,-)

2. Nikkor 12-24 DX (do 3000,-)

Jak dla mnie to 1. jest faworytem (ze względu na te 2 mm u dołu)
    D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
    Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8.
    ..

Domyślnie

Tokina AT-X Pro 11-16/2,8
    W USA - 570 USD
    W Europie - 435 GBP
    http://www.optyczne.pl/720-nowość-No..._mm_f_2.8.html
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Witam, jeżeli zamierzasz używać tylko jednego szkła to Nikkor 17-55 2,8. Szkła, które zaproponowali wyżej koledzy będą dobre jeżeli oprócz nich będziesz miał jeszcze drugi obiektyw uzupełniający ogniskowe powyżej 20,24mm. Jeżeli już teraz robisz fotki to sprawdź jakich ogniskowych najczęściej używasz, wtedy będziesz wiedział jakiego szkła potrzebujesz. Ja od jakiegoś czasu jestem orędownikiem zakresu 17/18-50/70 do krajobrazów, szerzej nie potrzebuje, a wolę mieć więcej na długim końcu.
    Fujifilm X-E3 23/2

Domyślnie

Dziekuje Panowie,wasze rady sa bardzo pomocne.Chyba wezme sigme 10-20mm f4-5.6 ex dc hsm,nie mieszkam w polsce i u mnie trzeba za ni zaplacic dokladnie 1200pln.Jak myslicie czy cena jest dobra.Generalnie cena jest w granicach 1200-1400pln.

Dziekuje z gory.

Radek

Domyślnie

Ta cena jest bardzo dobra. W Polsce kosztuje jakies 1900zl.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    ...Co do polara to nie kupuj dla tak szerokich katow, poniewaz bedzie wystepowal tzw. "blad polara" czyli niebo bedzie spolaryzowane nierowno co skutkuje wystepowaniem na niebie ciemno niebieskich i jasno niebieskich pasow, brzydko to wyglada (najczesciej jest tak, ze srodek nieba masz intensywnie niebieski a po bokach blado-niebiesko).
    Ale czy czasem (w bardzo niekorzystnych warunkach pogodowych) polar nie może 'uratować skóry' ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów