w życiu z tego nie skorzystam, dlatego nie chciałem pisać, ale też mi sie wydawało, że ma.
Szukaj
w życiu z tego nie skorzystam, dlatego nie chciałem pisać, ale też mi sie wydawało, że ma.
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
nie mam już od dość dawna body i nie sprawdzę, ale tez mi się wydaje, że cały czas w nikonach na AF-C jest priorytet migawki, a na AF-S priorytet ostrości (domyślne ustawienie w cyfrakach, w F100 tak chyba też było)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Witam wszystkich.
Podepnę się tu bo pytanie dotyczy F100-ki.
Pytanie jest odnośnie obiektywów,wiem że podpinac można D i G ale czy te najnowsze podepnę pod niego(wszystkie funkcję itp.).O systemie Nikon wiem tyle co nic(cyfra w innym systemie-K10D),a stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona hehe(przez przypadek raczej,bo nie zamierzałem kupowac,ale jak już go dostałem do ręki to hohoho panie-EX).Jakbyście mogli mnie naprowadzic na odpowiednie zagadnienia to byłbym "dźwięczny",(wątek o oznaczeniach szkieł już przejżałem,wi.ęc co nieco wiem).
Dzięki bardzo.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dzięki za szybką odpowiedź.Co do DX-a to domyślałem się że to tylko pod crop,nie byłem pewny co do VR i do tych nowych napędów dzwiękowych.Ale jak można to cool,teraz tylko nazbierac na jakąś stałkę bądź na jakiś jasny zoomik.
No tak - przejezyczylem sie chodzilo mi o piorytet ostrosci na AF-C.
Jesli ktos jest dobrze obeznany w ustawieniach osobistych w F100 to prosil bym o wytlumaczenie tak lopatologicznie funkcji 19tzn Aperture setting during zooming.
pryz ustawieniu "0" jak na zoomie ze zmiennym światłem ustawisz np. f/8 to kręcąc zoomem pozostaje nadal f/8 a nie zmienia sie tak, jak np. analogicznie z 3.5 na 4.5 przy pełnej dziurze. to akurat będzie się zmieniać, bo nie ma siły
u mnie to nie działa... albo coś źle robię
przynajmniej tak jest na sigmie 17-35/2.8-4
jak ustawię f/8, to kręcąc zoomem przy obu ustawieniach custom nr 19 (zarówno 0 jak i 1) mam to samo - zawsze f/8
Ostatnio edytowane przez galu44 ; 25-07-2008 o 10:05
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
galu44 - ja wlasnie sprawdzilem ta funkcje i dziala znakomicie, wiadomo ze szklo lekko przymkniete daje najlepsze efekty a wiec trudno jest w zoomie o zmiennym swietle to regulowac, po przestawieniu funkcji 19 na 1 aparat przy zmianie ogniskowej zawsze ustawia [w zaleznosci jak sobie ustawisz] o jedna dzialke lub dwie wiecej na programie A.
W sumie to super sprawa szkoda ze nie ma tego w serii D![]()
może sprawdzę na jakimś mniej elektronicznym szkle (non-G)
Skontaktuj się z nami