Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie Nikon D80 problem z synchronizacją???

witam! kupiłam mini zestaw świateł do użytku domowego: http://cgi.ebay.co.uk/600W-Pro-3-Por...742.m153.l1262
    coś nie tak jest z moim aparatem, mianowicie zdjęcie wygląda tak że od góry jest wąski pasek bardzo jasnego zdjecia a reszta część całkowicie czarna.... kiedy przestawie czas na długi np. 1/60 wtedy zdjęcie jest całe białe.... nie wiem co to może być... pomóżcie proszę... co może byc przyczyną? dodam tylko że mam jeszcze Nikona D70 i ten robi prawidlowe zdjęcia przy użyciu tego zestawu.

Domyślnie

Witamy
    W D80 używaj czasu 1/200 s albo dłuższych (1/125, 1/60) od czasu synchronizacji. Jasność zdjęcia z takimi lampami reguluje się tylko przysłoną, nie czasem.

W D70 jest migawka hybrydowa - elektroniczna, dlatego synchronizuje przy każdym z czasów. Ale i tu nie radze używac bardzo krótkiego czasu, najwyżej 1/500, lepiej 1/250. Jasność zdjęcia - tak jak wyżej, regulujesz przysłoną.
    (albo mocą lamp - tam jest pokrętło mocy)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-07-2008 o 01:22
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

dzięki za odpowiedź... popróbuję i dam znać jak wychodzi...

Uprawnienia umieszczania postów