Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie D300 - wymiana...

Witam serdecznie,
    Na wstępie z racji, że to mój pierwszy post chciałbym się serdecznie ze wszystkimi przywitać. A teraz do rzeczy:
    Mam pytanie do użytkowników D300. Czy może ktoś mi "powiedzieć" jak wygląda sprawa hotpixeli w waszych D300-kach (chodzi o matryce)? Jeden egzemplarz już wymieniłem w kolejnym dziś odebranym na zdjęciu (czarne tło) widać kolejne 4 sztuki (nie mówiąc już nic o dark-ach-tam gwiazdozbiór). Czy jest sens szukać i czy w ogóle znajdzie się taki bez tej przypadłości czy może lepiej podbić gwarancję i odwiedzić serwis by zmapowali?
    Dzięki z góry za pomoc i
    Pozdrawiam,
    Krzysiek

Domyślnie

Ja podczas zakupu zrobiłem na szybko dwa próbne zdjęcia, jedno czarne, drugie całkiem prześwietlone. Na monitorku LCD nie zobaczyłem żadnej wady na zdjęciu, więc zakupiłem body Do tej pory nie zauważyłem ani jednego hotpixela czy innych przypadłości matrycy, także widocznie masz jakiegoś nieszczęsnego pecha do puszek
    720p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dżafeł Zobacz posta
    Ja podczas zakupu zrobiłem na szybko dwa próbne zdjęcia, jedno czarne, drugie całkiem prześwietlone. Na monitorku LCD nie zobaczyłem żadnej wady na zdjęciu, więc zakupiłem body Do tej pory nie zauważyłem ani jednego hotpixela czy innych przypadłości matrycy, także widocznie masz jakiegoś nieszczęsnego pecha do puszek
    zobaczysz, zobaczysz, nic nie bój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris_78 Zobacz posta
    Witam serdecznie,
    Na wstępie z racji, że to mój pierwszy post chciałbym się serdecznie ze wszystkimi przywitać. A teraz do rzeczy:
    Mam pytanie do użytkowników D300. Czy może ktoś mi "powiedzieć" jak wygląda sprawa hotpixeli w waszych D300-kach (chodzi o matryce)? Jeden egzemplarz już wymieniłem w kolejnym dziś odebranym na zdjęciu (czarne tło) widać kolejne 4 sztuki (nie mówiąc już nic o dark-ach-tam gwiazdozbiór). Czy jest sens szukać i czy w ogóle znajdzie się taki bez tej przypadłości czy może lepiej podbić gwarancję i odwiedzić serwis by zmapowali?
    Dzięki z góry za pomoc i
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    Odpuść sobie. Hot pixele po pewnym czasie i tak sie pojawią. Będziesz co chwile oddawał do mapowania?

Domyślnie

Jak masz na to czas, to mapuj Za rok może dwa, jak pojawi się nowy jeszcze lepszy aparat z matrycą 32mpx i będziesz chciał wymienić "trupa". I wtedy te dziurki w matrycy znacznie mogą obniżyć jego wartość.

A jak nie masz na to czasu, to nie mapuj Poszukaj ciekawszych tematów do swoich zdjęć niż czarna lub biała ściana, o hotach postaraj się zapomnieć, naucz się z tym żyć ,a za dwa, trzy lata, ten nadal dobry aparat będziesz nosił na szyi.

W lutym pozbyłem sie d100, Który miał dwa hoty i nadal pozwalał mi robić zdjęcia, zmienił właściciela tylko z tego powodu, Pierwsze pytanie 80% zleceniodawców, ceniących sobie profesjonalizm aparatu,było o ilość pixeli a te cztery trzeba było ciągle odejmować, bo by się pewni doliczyli na zdjęciach))
    Ostatnio edytowane przez maciora ; 18-07-2008 o 21:32
    park maszynowy: D300 D700 F65 n50 n30 n70-200 n24-70 n16-35 lampy różnej maści komputer i sprawne oczy

Domyślnie

ja mialem 1 hotkropka od nowosci. po 50 zdjeciach sam zniknal
    ale 4 to dosc duzo na starcie. zalezy czy sa widoczne i przeszkadzaja na normalnych zdjeciach.
    jak tak to wymieniaj, a jak nie to zapomnij i rob foty.
    d300 mb-d10 n16-85 n50/1.4ais n55/2.8 n70-200 mf055xprob+488, sb-900
    wlasne gniotowanko

Domyślnie

Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
    Problem polega na tym, że dziś odebrałem drugą puszkę i przy testach w sklepie na LCD nie wiele było widać jedynie przy zrobieniu "darka" ale to raczej nieuniknione jak widać. Problem wyszedł w domu jak zrobiłem fotkę parametry ISO 200; czas 1/50 f 1.8 na kompie tj na monitorze widać na zdjęciu 4 hoty nie kumam, że przy sprzęcie za prawie 5 tysi na każdym zdjęciu będą hoty (oczywiście na nieco ciemniejszym "tle") i wszystkie fotki obrabiać pod tym względem ---> Chore to jest moim zdaniem. Reasumując Wasze wypowiedzi radzicie: jeżeli nie widać----> olać sprawę-pewnie tak bym uczynił ale niestety widać i to przy normalnym zdjęciu. Dzięki za pomoc i zainteresowanie.
    Pozdrawiam,
    Życzę wszystkim miłego weekendu.

Domyślnie

No nie będę ukrywał że 4 piksele to deko lipa i czuć pewien niesmak przy takiej kwocie wydajnej na sprzęt tej klasy. Ja bym jeszcze raz poszedł i próbował wymienić... do 3x sztuka Obawiam się tylko, że mogą Cię odesłać już do serwisu, w sumie serwis zrobi Ci to nieodpłatnie i być może od ręki a że jesteś z Wawy to daleko do serwisu nie masz. Ja miałem zazwyczaj też jakieś wadliwe piksele na D50/D70s/2xD80 dopiero z D200 miałem farta i matryce (jak i LCD) były w 100% idealne w obu posiadanych sztukach, teraz czekam na D300 którego zakupiłem od kolegi z forum, na samplach które mi podsyłał nie stwierdziłem żadnych wadliwych pikseli, dokładnie to "w praniu wyjdzie" niedługo jak dostanę puchę w swoje łapska Życzę udanej wymiany bądź owocnego mapowania
    5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Ja tam mam hoty ale ujawniają się dopiero na dłuższych czasach przy podbitych czułościach. W 99% normalnych sytuacji zdjęciowych censor działa poprawnie.
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Myślę, że nie ma co przesadzać. Jeśli w aparacie, który ma 12.000.000 pikseli 4 są wadliwe, to jakiez to ma znaczenie. Ja też mam 4 hoty i zapewniam Cię, że na żadnym zdjęciu bys ich nie znalazł. A tym bardziej na odbitce.
    To tak, jak z ludźmi w okularach. Oni też mają wadę fabryczną, ale czy ktoś ich z tej racji utylizuje?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów