Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Tak, chodzi mi dokłądnie o to co wyjaśnił Tymon_K w swoim poście.
    Anyway - problem "rozwiązałem" po części.

Pod naciśnięcie przycisku FUNC ustawiłem "szybki bracketing".
    Pod FUNC+kółko ustawiłem "autobraketing" (czyli ustawianie parametrów EV i ilości klatek).

Działa w ten sposób, że trzymająć guzik FUNC + spust migawki:
    - w trybie "S" (zdjęcia pojedyncze) aparat wykona dokłądnie tyle zdjęć, ile określiłem ustawiając parametry BKT w serii po czym zakończy serię
    - w trybie "Cx" (serja) - aparat będzie strzelał serią w kółko, za każdym razem uwzględniająć BKT.

Aby zrobić zdjęcie bez BKT - trzeba niestety ręcznie (FUNC+pokrętło) wyzerować BTK...

Taka konfiguracja działa dość sensownie (jak dla mnie) i mniej więcej wyczerpuje temat.
    Niedogodność takiego ustawienia polega na tym, że aby użyć braketingu muszę trzyjmać FUNC i spust migawki (da się przyzwyczaić), a żeby go wyłączyć trzeba oderwać oko od okulara i monitorując górny wyświetlacz wyzerować BKT

ROzwiązanie idealne (dla moich potrzeb):
    - FUNC+pokrętło ustawia parametry BKT (tak jak w tej chwili)
    - Spust migawki + FUNC wykonuje w trybie "S" serię zadanej ilości zdjęć (tak jak teraz)
    - Sam sput migawki wykonuje poprawnie naświetloną tylko jedną klatkę (bez BKT)
    Czyli , że BKT aktywuje się trzymając (przyciskając?) guzik FUNC.

Jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje konfiguracji - może warto się pochwalić.
    Wątku o braketigu w D300 na forum jakoś nie znalazłem, a temat ciekawy i możę się komuś w przyszłości przyda...
    Ostatnio edytowane przez messer ; 19-07-2008 o 15:02
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Uprawnienia umieszczania postów