Cytat Zamieszczone przez peters Zobacz posta
Wszystko pięknie ... tylko ... hm ... gdzieś się kolory zapodziały ? No chyba, że czarno-białą kliszę założyłes . Sorry - ale ja nie mogę zrozumieć zdjęć bw - oczywiście kiedyś, kiedy wywoływanie zdjęć kolorowych było kłopotem, to tak. Ale teraz, gdy większość z nas robi zdjęcia aparatami cyfrowymi ? Przecież producenci aparatów prześcigają się w tym, żeby ich sensory jak najbardziej oddawały piękne kolory z których składa się otaczający nas świat. Świat jest piękny i kolorowy - i tak go powinniśmy pokazywać. Kupiłeś cyfrowy aparat, który rejestruje kolorowe obrazy - wykorzystaj to. Dokup sobie filtr polaryzacyjny i pokaż świat jeszcze piękniejszy niż jest. Wystarczy, że czasami nasze życie jest szare i byle jakie - niech zdjęcia będą kolorowe. Pewnie zaraz oburzą się fascynaci zdjęć BW. Ale co tam. Chyba po to jest forum, żeby była dyskusja.

Specjalnie zdjęcie zrobiłem jako BW a to dlatego że akurat zaliczam się do ludzi którym fotografia BW jest bliska.
Nie uważam aby fotografię pejzażową można było stosować tylko w kolorze. Zobacz zdjęcia np. Macieja Duczyńskiego. Na tym etapie mojego życia nie mam na tyle czasu aby wygrzebać z piwnicy koreks i niestety muszę się pogodzić z niedoskonałością cyfry w tym zakresie co wcale nie zmienia faktu aby robić tylko kolor.
Z drugiej strony uwierz mi akurat to zdjęcie w kolorze było by banalne.