Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Zamość

Domyślnie L12, a zdjęcia akwarystyczne

Witam.
    Jestem mniej bądź bardziej szczęśliwym posiadaczem Nikonika L12 i mam pytanie - jakie ustawienia, żeby zrobić jak najlepsze fotki akwarium. Nie chodzi mi tylko o szczegóły wewnątrz, a raczej o ogólne ujęcie całego zbiornika. Może ktoś ma taką "małpę" i potrafi nią zrobić dobre zdjęcie zbiornika?
    Cyfróweczka - Nikon L12 - to jest to
    Analog - Nikon F65 - wymiata

Domyślnie

Parę zdjęć akwarium zrobiłem i wiem że to nie łatwe, ale ja bym próbował tak: ustaw Aparat na statywie, ustaw aparat tak żeby wydłużyć czas naświetlania na pare sekund, włącz samowyzwalacz.
    Akawarium w chwili ekspozycji musisz oświetlić zewnętrzną lampą błyskową np z góry, odpalając ręcznie.
    L12 chyba nie ma manuala więc sprawa się może nie udać, jak sie uda pokaż efekty
    pozdrawiam

Domyślnie

Długie naświetlanie w przypadku akwarium nigdy mi nie sprawdzało się, chyba że takie zalane żelatyną

A poważnie, zrobienie zdjęć akwa czy rybcią jest trudne. Generalnie polecam statyw, jakiś ręczny halogen 150-500W (zwykły z castoramy za parę zł) oraz dużo prób i cierpliwości. Ewentualnie fotocela i zewnętrzny flesh. Możesz też spróbować pstryknąć z wbudowaną lampą, ale pamiętaj aby nie robić zdjęć na wprost szkła, aby nie było odbicia światła od szkła.

Przejrzyj także te strony z googla

Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszkrusz.ovh.org

Domyślnie

F65 będzie
    lepszy w tym
    przypadku

Uprawnienia umieszczania postów