no tak, myślę jedno, piszę drugie. Chodziło o CLS, zdaje się, że S3 nie potrafiło sterować lampami zdalnymi.
Szukaj
no tak, myślę jedno, piszę drugie. Chodziło o CLS, zdaje się, że S3 nie potrafiło sterować lampami zdalnymi.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Co do BF/FF to jest tak samo jak w nikonach - ja mam tylko obiektywy nikkora, można kupować w ciemno. Testowałem sigmy 30 1,4 i dobrej nie znalazłem, jednak nie sądzę, żeby było inaczej niż w D200.
I s3 nie do konca dobrze pracowalo z lampami sb600 i sb800
Ja mam parę Nikkorów i jedną Sigmę (dziwaczną 18mm) i wszystko działa ładnie. Nie testowałem na BF/FF, robię zdjęcia i już. Sądzę, że nie ma problemu, bo pewnie bym zauważył gdyby był
Mam też Sb-600, które pracuje z Fufu bardzo ładnie.
"The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen
u mnie obiektywy działają identycznie jak na D200![]()
Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||
W moim starym D100 musiałem dokonać regulacji , natomiast w S5 nie widzę takiej potrzeby . Co do lamp , mam Metza i chodzi w TTL i w matrycowym . Owszem kilka błednych odpaleń , ale mam wersję stopki M2 , a powinna być M7 i tu upatrywałbym problemu . Poza tym zdjęcia nie przepadły , bo wyciąganie danych z przepałów w przypadku s5 (RAF) to po prostu bajka .
na 2 egzemplarzach S5 z obiektywami Nikona żadnych problemów, obiektywów "firm trzecich" nie mam i staram się nie korzystać jak nie muszę
praca AF dokładnie jak w D200 - ten sam moduł, takie same opcje w nastawach
współpraca z lampą zewnętrzną - identyczna jak D200, te same opcje w nastawach, taka sama funkcjonalność, pełen CLS; z kilkoma lampami nie próbowałem, ale z jedną jest tak samo jak w Nikonach
ogólnie, jeśli chodzi o współpracę z osprzętem i akcesoriami, to Fuji S5 nie różni się niczym zauważalnym od D200 - te same obiektywy, lampy, zaślepki, osłonka LCD, wężyk, grip czy zdalne sterowanie; nie pasują tylko akumulatory mimo zewnętrznego podobieństwa
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Skontaktuj się z nami