Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Butterfly

Domyślnie

Jeżeli raz a dobrze, czyli zawodowo to polecam Manfrotto str.148
    lub konkurencja bardziej popularna za oceanem Matthews
    Manfrotto ma w Polsce więcej dystrybutorów.
    Same ramy są w podobnych cenach.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Chcę coś większego - około 2x2 m, rama wtedy oczywiście musi być sztywna.
    Taka owalna o jakiej piszesz wystarczy tylko na nieco szerszy portret. Ja chcę robić większe kadry.
    właśnie wypatrzyłem na allegro coś takiego
    sam dyfuzor 158x192 cm
    https://ssl.allegro.pl/item694595555...158x192cm.html

do tej pory w normalnych cenach widziałem dyfuzory o rozmiarach max 120x180 ... ten jest może niewiele większy
    ale dla niektórych te kilkadziesiąt/kilkanaście cm może robić różnice
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Chcę coś większego - około 2x2 m, rama wtedy oczywiście musi być sztywna.
    Taka owalna o jakiej piszesz wystarczy tylko na nieco szerszy portret. Ja chcę robić większe kadry.
    http://www.lastolite.com/ - mają ogromną ofertę, niestety ceny również spore. Skylite to chyba dokładnie to, czego szukasz. Można też poszperać na ebay. Być może niedługo pojawią się chińskie podróbki za ułamek ceny. Jakość wykonania jest zawsze gorsza, ale cena wiele rekompensuje.

Domyślnie

Właśnie zamówiłem to co podlinkował bartos - dzięki . Ma to plus w stosunku do sztywnej konstrukcji, że jest lekkie i wystarczy 1 pomocnik na sesji do trzymania tego ekranu.

Na przyszły sezon letni zrobię sobie sporą konstrukcję (chyba 2x2m). Konstrukcja ramy takiego butterfly to nie problem, są fajne aluminiowe kształtowniki w castoramie, natomiast porozglądam się za cieńkim, dyfuzyjnym, czysto białym materiałem - z tym może być większy kłopot. Muszę też przemyślec jak zamocować ramę do statywu. Na pewno statyw trzeba czymś obciążyć. 4 metry kwadratowe na które dumucha wiatr to niezły latawiec.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wydaje mi się, że u Lasolite można zamówić również sam materiał. Trzeba by zadzwonić do dystrybutora i zapytać. Ceny wysokie. Duży (ok 2m) kwadrat potrafi kosztować 1k zł. Osobiście powysyłałbym kilka maili do sprzedawców artykułów foto z Honk-Kongu. Zawsze starają się pomóc i odpowiadają na maile najdłużej po jednym dniu.

Domyślnie

... porozglądam się za cieńkim, dyfuzyjnym, czysto białym materiałem...
    może w Raysfoto - np Lee nr 460- 462 (demo są w próbnikach) - rolki ok. 1.4 m- 7.6m - cena 623 zł za rolkę - ale można zrobić 2 szt. takiego ekranu
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Jacku jak Ci się sprawdza ten dyfuzor 158x192 cm ???
    wystarcza na przysłonięcie całej modeliny ?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Nie wiem nie miałem okazji praktycznie go użyć. Zawsze jakbym mógł, była taka potrzeba, to byłem w plenerze sam z modelką i nie miał kto go tak wysoko nad głową trzymać.
    Ale nie spodziewam się by wystarczył na całą postać. Raczej na pół postaci i nieco jej otoczenia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

mam dyfuzor 180x120cm z eltecu i powiem, ze to jest stanowczo za malo do bezproblemowego osloniecia calej postaci... co prawda mozna sie pogimnastykowac (tzn. asystent moze ), ale jednak brakuje powierzchni.... jak patrze po tych wszystkich podanych linkach, najwieksze sa o wymiarach 200x200cm (nawet lastolite'a nic wiekszego w podanym linku nie ma), co dalej wydaje mi sie zbyt mala powierzchnia do wygodnej pracy - konkretnie chodzi o dluzszy bok... z samorobek juz sie wyleczylem, wiec szukam konkretnych rozwiazan - zakupy pewnie dopiero na przyszly rok trzeba bedzie przelozyc, bo w tym juz nic wiecej finansowo nie udzwigne, zreszta tak ostrego slonca juz nie bedzie w tym roku... ale za to chce miec cos stworzonego od A do Z w tym celu moze znacie inne firmy, ktore posiadaja butterfly'ie wielkosci minimum 200x300cm? cena na pewno bedzie zabojcza, ale wygoda pracy na pewno tez bedzie na najwyzszym poziomie... btw - jakis czas temu mialem w reku softbox typu octa o wielkosci 220cm firmy photoflex - przezylem szok jak niewiele wazyl dlatego tez ekran tej wielkosci musi miec odpowiednio konstrukcje, aby z jednej strony byla lekka, z drugiej latwo sie skladala, a z trzeciej - nie rozleciala sie na pierwszym wietrze dlatego samorobki tym bardziej odpadaja
    regulamin

Domyślnie

Ja jednak pójdę w samoróbki. W castoramie jest profil aluminiowy o przekroju kwadratowym - 2,5 cm bok. Idealne do tego, łatwe do skonstruowania składania i lekkie (oraz wytrzymałe). Zrobię 2x2 albo 2x3. Zrobiłbym i 3x3 ale ... się boję wiatrów. Mam żaglówkę, wiem co to jest 9m2 powierzchni.
    Problemem będzie materiał. Są sprzedawane - np na stronie fomei - medikon to widzę, ale nie takich rozmiarów jakbym chciał. Boję się, że zszycie puści gdy wiatr dmuchnie, wolałbym w jednym kawałku.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów