Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Butterfly

Domyślnie

o, to o to chodziło. Ale wtedy było chyba także z jakimś dyfuzyjnym materiałem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ciekawostka taki długi link, a pod nim ....zdjęcie z kursu
    ale jak przekopiowałem to jako tekst, to pokazała sie blenda 5 w 1, a to nie o to chodziło
    Ups! Nie wiem jak to się stało. Raz jeszcze: http://cgi.ebay.co.uk/Extra-Large-12...742.m153.l1262

o, to o to chodziło. Ale wtedy było chyba także z jakimś dyfuzyjnym materiałem.
    Ja jeszcze nie widziałem na ebay.co.uk ekranów z materiałem przepuszczającym. Zawsze są odbijające tego typu.

Domyślnie

a propos poprzedniego linku ten co ja podałem to taki sam dyfuzor z blenda tyle ze z Hong Kongu a całe UK sprowadza stamtąd bo mają umowę handlową więc czy kupicie w UK czy HK to rożnicą bedzie jedynie cena...
    D3,85 1.4D,24-70 2.8, 135 2.0, 45 mm tilt/shift,70-200 VRII,profoto proB2x2 pro head x4,mamiya AFD+80mm,45 mm,150mm

Domyślnie

Coś podobnego jest w ofercie Fomei czyli jej dystrybutora firmy Medikon. Nazywa się to Sun Shade Panel i występuje w trzech rozmiarach 183x183 cm, 244x244 cm i 305x305 cm. Cen nie znam bo nie sprawdzałem.

Domyślnie

taką blendę 5in1 120x180 można kupić w Eltec'u za 150zł, jeszcze jest upust 12% do tego pomysł ze statywami i jest.
    żeby się nie wyginała, można zrobić ramę z aluminium do której mocujemy blendę, przegwintować otwory na statywy 16mm albo 12mm jak kto ma. Statywy dociążamy i nic nam nie ucieka. Problem tylko w powierzchni tej blendy 120x180 ciut mało
    Ostatnio edytowane przez renard ; 07-12-2008 o 19:25
    ...

Domyślnie

Odświeżę. Ktoś kupił, zrobił sam, zobaczył coś nowego?
    na ostatnich 2 plenerach przekonałem się do takich półprzeźroczystych ekranów

wcześniejsze linki z ebaya sa nieaktywne, może podawajcie dokładne nazwy produktów zamiast linków, wtedy google pomogą wyszukać

ja znalazłem u fomei też coś takiego - panele Quick-Clap i do nich wymienne płaszczyzny, także półprzeźroczystą z filtrem UV, na samym dole linka: www.fomei.com/fomeinew/PL/katalog.php?graph=prislusenstvi&class=28&ss=1345

w ofercie Marko też jest coś na samym dole www.markoflash.pl/grupa.php?grupa=blendy

jakieś praktyczne uwagi co do gęstości tkaniny? Kiedy stosować osłabienie 1,5 Ev, a kiedy 0,75 EV. Wydaje się, że zawsze jest sens używać słabszej. Ale diabeł śpi w szczegółach więc się czegoś chętnie dowiem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-07-2009 o 23:26
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

miałem kiedyś tą blendę ( http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=927 ) jest duża ... 180x120 cm ... po ściągnięciu "wierzchniej" warstwy (4 kolorowej) zostaje sam dyfuzor (biały-przeźroczysty). Nie jest to może aż tak duży i doskonały produkt jak lastolite ale ma inną zaletę - cenę
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

To znam i używałem. Chodzi mi jednak o takie blendy z w miarę solidnym stelażem.
    Wiem, są uchwyty do owalnych blend. Ale to taki półśrodek.

Domyślnie

To znam i używałem. Chodzi mi jednak o takie blendy z w miarę solidnym stelażem.
    Wiem, są uchwyty do owalnych blend. Ale to taki półśrodek.
    z czym jest ten półśrodek?
    nie odpowiada Ci wielkość tych blend? ich owalny kształt?
    materiał z jakiego jest wykonany ten dyfuzor?
    a może stelaż i mocowanie?

można się spróbować dowiedzieć co to jest dokładnie za materiał (i poszukać jakiegoś dystrybutora czy producenta) i spróbować stworzyć własny dyfuzor bo solidny stelaż i mocowanie to chyba nie jest problem
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Chcę coś większego - około 2x2 m, rama wtedy oczywiście musi być sztywna.
    Taka owalna o jakiej piszesz wystarczy tylko na nieco szerszy portret. Ja chcę robić większe kadry.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-07-2009 o 11:45

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów