Szukaj
Ten tablet co masz to już niedostępny. Ale padło tu hasło - lepiej tanio WACOM niż droga mysz. Spojrzałem na ceny w w cenie myszy można mieć BAMBOO z piórkiem http://bamboo.tabletywacom.pl/ Tylko pytanie - czy takie bamboo wystarczy na początek do pracy z NX2? nie będzie za małe? No dodam jeszcze to tego obsługę samej windy i SONY Vegas. PSa nie używam, bo nie mam takiej potrzeby
O myszkach wiem:
- do biura nie może generować wyciągania ręki po całym stole
- do gier musi mieć 56 przycisków
- do laptopa musi być mała i mam taką MS
- do grafiki precyzyjna i ergonomiczna.
Problem w tym, że nie ma idealnej![]()
Smiena Symbol
Tablet przydaje się właśnie najbardziej do PS. Pióro pozwala znacznie szybciej i wygodniej tworzyć zaznaczenia i maski, prowadzić pędzel z dodge & burn. Rozmiar A6 jest w zupełności wystarczający do lokalnego retuszu i korekcji. Wiele osób, które posiadają większy same ograniczają jego wielkość roboczą. Duży - do rysowania.
Pozdrawiam
Janusz
W zupełności wystarcza czy z perspektywy czasu wolałbyś M czyli A5?
Intuos4 bardzo mi przypadł do gustu![]()
Smiena Symbol
Od blisko roku używam Intuos3 A6 wide. Do prostego retuszu i podmalówek większy jest zbędny. Stać mnie na większe i nawet myślałem o zmianie na nowy model, ale szczerze przyznając przed samym sobą - nie znajduję do tej zmiany powodu.
Pozdrawiam
Janusz
no, ja żałuje że wytłumaczyłem sobie, że D90 nam wystarczy... teraz żałuję, że nie kupiłem D700ale to lekko inna bajka.
Smiena Symbol
Mieszkasz w dużym mieście. Sam sprawdź. Zapytaj, kto da ci się pobawić tabletem przez weekend. Kwestia jet taka, że do lokalnych korekcji na powierzchni A6 nie trzeba wiele jeździć ręką po blacie. Praktycznie wykonuje się tylko ruchy nadgarstkiem. Nie męczysz więc tak bardzo ręki. Przy większej powierzchni trzeba już zamiatać ręką po stole przy dokładnie takiej samej precyzji, bo wielkość okna i powiększenia na monitorze ustalasz sam. Rysować na takim małym się prawie nie da, retuszować na większym też jest ciężko. Tak więc jak rysujesz, kupuj jak największy. Pisałem już wcześniej, że kilka osób które znam, które mają większe tablety same ograniczają powierzchnię roboczą na potrzeby retuszu.
Pozdrawiam
Janusz
dzięki za radę. Popatrzę na to A6![]()
Smiena Symbol
Od ostatniego posta minął już ponad rok. Wznowię trochę temat. Może pojawiły się jakieś nowe, godne uwagi myszki. Nie ma dla mnie znaczenia czy jest z kabelkiem, czy bez. Będę używać jej tylko do PS i lightrooma. Tylko jest jeden problem. Większość tych, które polecaliście jest wyprofilowana dla osób praworęcznych, a jestem leworęczny. Może korzysta ktoś z jakiejś uniwersalnej myszki?
Dodam, że nie chciałbym wydawać majątku na myszkę. Najlepiej tak około 50zł.
podsunie ktoś fajnego gryzonia na BT?
przeszukałem dziś MM, Saturna, Euro itp. i są same albo kablowe, albo z wypierdkiem do portu USB. Ani jednej sztuki na BT...
Skontaktuj się z nami