Tylko JK pisze dlaczego widać je bardziej.Zamieszczone przez pebees
Oczywiście, że CA jest nieuniknione, i każdy kto w analogu używał dobrego slajdu i skanera doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
Szukaj
Tylko JK pisze dlaczego widać je bardziej.Zamieszczone przez pebees
Oczywiście, że CA jest nieuniknione, i każdy kto w analogu używał dobrego slajdu i skanera doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
"Stara się on analizować obraz i wykrywać granice kolorowych plam, a jeśli takie granice znajdzie, stara się możliwie maksymalnie, ale bez przesady, zmniejszać obszar przejścia jednego koloru w drugi. Ale nie może robić tego zawsze i wszędzie, bo to również wzmacniałoby szum. Algorytm nie wie gdzie była oryginalna krawędź, czyli zazwyczaj robi ją gdzieś w środku obszaru przejścia, o ile taki obszar prawidłowo wykryje."
I jest to wystarczajacy powod do modernizacji sposobu dzialania algorytmow
minimalizujacych widocznosc tego zjawiska (zakladajac, ze metoda
jego wykrywania jest wlasnie taka).
W zwiazku z powyzszym mam pewien pomysl. Ot taka luzna koncepcja...
Jednak opis bylby zbyt zakrecony na zasmiecanie forum.
A moze jest tu jakis zdolny programista...?
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Czornyj, dlaczego widać je bardziej? No tak.. ale JK nie ma racji.
Widać je bardziej, bo się wszyscy dziś, za przeproszeniem, spuszczają nad megapikselami, szumami, aberracjami i innymi akumulatorami zamiast robić zdjęcia.
Tak lekko OT - jak czytam o tych fotografowanych dekielkach i innych białych ścianach, liczeniu dead/hot pikseli to się zastanawiam czy ja normalny jestem. Bo jakoś nie chce mi się i nie mam zamiaru robić takich cudów.
pebees, nikt Ci nie proponuje pstrykania dekielków i ścian (a tak na marginesie, nie jesteś na bieżąco - ściany mają być ceglane), ale moim zdaniem o pewnych podstawowych sprawach lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć. Praw fizyki i zasad geometrii nie przeskoczysz, możesz co najwyżej tracić czas na kombinowanie, dlaczego zdjęcia nie wychodzą jak należy i na korygowanie skutków tego "nie wychodzenia". Czasem lepiej usuwać przyczyny błędów niż ratować zepsute fotki. Ja tam zawsze wolę najpierw poczytać, potem pomyśleć, a dopiero na końcu coś robić, zdjęcia również. Ale można też odwrotnie - każdy ma swoje upodobania.
Jacek
pebees, to taki mały trainspotting - nie zależą od tego losy wszechświata, ale bywa zabawne
Ja np. nie znoszę oglądać TV bo mnie śmiertelnie nudzi, książki i whisky są drogie, a fotografować jest sens wtedy, kiedy jest dobre światło. A o aberracjach zawsze można poczytać...
no i znając wyniki jackowych testów nie bedziesz marudził, że twój najnowszy obiektyw robi nieostre zdjęcia![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
ALF, nie, będę marudził, że każdy jest o kant d..y potłuc, bo ca i nieostry
Czornyj, świat zmierza ku schyłkowi.. światło niedługo zgaśnie
JK, wiem o co Co chodziło, to była tylko mała dygresja. Wiem też, że (nie chcę nikogo obrażać) jakieś 95 procent ludzików z tego forum nie zna elementarnych zasad fizyki. I kupując cyfrówki mają nadzieję, że nie będą musieli znać. A Ty im tę nadzieję zabierasz
![]()
JK: Ty chłopie zawsze madrze na tym forum prawiles, ale tym razem to chyle czapke...
Szczerze sie przyznam, ze myslalem, ze jesli matryca ma rozdzielczosc 2000 x 3000 to znaczy, ze tak naprawde ma 6 Mpix czerwonych, 6 Mpix Niebieskich i 12 Zielonych no ale jak rozumiem to moje czcze nadzieje byly
Pozdrawiam
Grzegorz
---------------------
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...
gmoszkow, możesz to bardzo szybko sprawdzić. Zrób za pomocą D200 dowolne zdjęcie w NEFie bez kompresji i sprawdź jaką plik ma wielkość. Będzie to zawsze troszkę więcej niż 15 MB. Każdy sensor zwraca wartość zapisaną na 12-tu bitach, czyli na 1,5 bajtu. W pliku znajduje się więc około 10 milionów wartości 12-to bitowych. A to już daje magiczne 10Mpix z instrukcji.
Jacek
tez sie zgadzam w d70 z moimi stalakami mialem mniejsze CA lub wcale teraz w s3 (tam jest tych interploracji sporo) wylaza w moich szklach wieksze niz z d70
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Skontaktuj się z nami