Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: kupno d80

Domyślnie

Poponuję kupno samego body a do tego np: Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) i Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED.
    Marek
    D800 + parę szkiełek.

Domyślnie

"Jeśli chodzi o nowe korpusy to różnica jest jednak duża."

Procentowo tak, ale kwotowo da sie wytrzymac. Wszystko zalezy od przeznaczenia.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Wiem, że to forum NIKON ... ale . Ludzie polecają w zamian za d80 Canona 450d ew. 400d. Czy technicznie jest on na tyle lepszy żeby się zastanawiać nad nim ? Niby że matryca CMOS i mniej szumi, ale jest on jakiś taki "plastikowy", brak górnego wyświetlacza. I jeszcze odnośnie obiektywu do d80. Czy naprawdę warto Tamrona 17-50 2.8 zamiast Nikkor 18-70. Słyszałem ze z tamronem są problemy i nie wiem czy to światło będzie dla mnie takie przydatne. Może się mylę bo się dobrze na tym nie znam do końca . Jeśli dobrze rozumuję to światło 2.8 da mi większe rozmycie tła i krótszy czas naświetlania co może być jak dla mnie przydatne przy tych ogniskowych co najwyżej przy robieniu zdjęć jakiejś osobie z bliska.
    Nikoś D3.... N 18-.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miskov Zobacz posta
    naprawdę warto Tamrona 17-50 2.8 zamiast Nikkor 18-70. Słyszałem ze z tamronem są problemy i nie wiem czy to światło będzie dla mnie takie przydatne.
    Mam Tamrona 28-75 2.8 oraz Nikkora 50 1.4. Są sytuację, że można zrobić zdjęcie tylko przy świetle zastanym i uwierz mi, że czasami to 1.4 jest za mało. Warto mieć jasne szkło! A co się tyczy systemu C, czy N sam musisz wybrać.
    Marek
    D800 + parę szkiełek.

Domyślnie

"Wiem, że to forum NIKON ... ale . Ludzie polecają w zamian za d80 Canona 450d ew. 400d. Czy technicznie jest on na tyle lepszy żeby się zastanawiać nad nim ?"

Canon - lepsza matryca.
    Nikon - wieksza elastycznosc konfiguracji i wygoda obslugi. Sporo ulatwien uzytkowania.
    Wszystko zalezy od przeznaczenia.

"Jeśli dobrze rozumuję to światło 2.8 da mi większe rozmycie tła i krótszy czas naświetlania"

O ile obiektyw bedzie na tyle dobry, aby dalo sie z tych zalet korzystac.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Jedyny sensowny wybór to D80 + 18-70 (ev. 18-200 VR)...

Jeżeli zaś chodzi o ceny nowych BODY to niestety D80 jest tańszy od D200 o 1500zł Wg mnie różnica jest ogromna bo to prawię drugie tyle...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Jeżeli kasa nie jest głównym kryterium to ZDECYDOWANIE polecam zakup D80+18-200VR. Dlaczego?
    Dlatego, że da Twojej znajomej dostęp do szerokiego zakresu ogniskowych, dlatego że jest całkiem przyzwoity optycznie, dlatego że w zakresie ogniskowych 18-70 jest minimalnie ciemniejszy od polecanego tutaj N18-70 i dlatego że to bardzo uniwersalne i wygodne szkło. Szkło ,które pozwoli jej w rozeznaniu co by chciała robić w jakim zakresie ogniskowych. Dodatkowo jego uniwersalność jest nie do przecenienia. Idealne na wypady itp. kiedy nie masz miejsca na inne szkła albo waga plecaka ogranicza już branie dodatkowych zabawek.
    Sam miałem N18-70 i N70-300VR. Fajne szkiełka, ale zamieniłem je na N18-200VR właśnie z powodu jego uniwersalności i często braku możliwości targania ze sobą dodatkowych szkieł czy możliwości ich wymiany.
    A jak miałbym je oceniać w stosunku do N18-200 to N70-300 jest świetny (jak za taką cenę), natomiast w stosunku do N18-70 nie widzę znacznej różnicy.
    Z doświadczenia wiem, że szkło to raczej pozostaje na wyposażeniu mimo że czasem pojawiają się jaśniejsze szkła o takim samym pokryciu ogniskowych. Do popstrykania jest idealny, natomiast jak Twoja znajoma po jakimś czasie sprecyzuje swoje preferencje wtedy przyjdzie czas na kupienie innych mniej uniwersalnych i jaśniejszych szkieł. Sam używam S10-20, N35 i zbieram na jasne tele, ale N18-200 pozostanie u mnie w torbie.
    Jeżeli natomiast nie zależy Ci na takim zakresie ogniskowej to przyjrzyj się N18-85VR. Całkiem przyzwoite szło i nieco równiejsze na różnych ogniskowych przy danej przysłonie od 18-200.
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 04-08-2008 o 09:25
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    ...dlatego że w zakresie ogniskowych 18-70 jest minimalnie ciemniejszy od polecanego tutaj N18-70...

tzn. 18-200 jest minimalnie ciemniejszy - F5 przy 70mm zamiast 4,5.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Canon - lepsza matryca.
    Nikon - wieksza elastycznosc konfiguracji i wygoda obslugi. Sporo ulatwien uzytkowania.
    Wszystko zalezy od przeznaczenia.
    ATSD, miałem okazję pobawić się Sony A200 (szef kupił i przyniósł do roboty, żeby mi pokazać - managerki się wkurzały, że im zdjęcia z kanciapy kierownictwa robimy ) - funkcjonalnie to jest D80, ale ergonomia, budowa i jakość materiałów TRAGICZNE. Za to wyśmienicie działająca stabilizacja matrycy.
    Dla samej stabilizacji nie zmieniłbym D80 na A200, w życiu. Podobnie nie kupiłbym C450D, który dla mnie jest taką samą wydmuszką jak A200 i D40/D60.
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Jeśli znasz angielski to poczytaj sobie trochę przed zakupem o Nikonach na stronie Kena Rockwella. Opisuje tam wszystkie modele aparatów Nikona i pasujących do nich obiektywów:
    http://www.kenrockwell.com/nikon/index.htm

Co do obiektywu 18-200 to ma on u niego bardzo dobre recenzje.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów