Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Kalibracja obiektywu pod d300

Witam

Mam pytanie dot. kalibracji obiektywu.Czy po jej uruchomieniu odbywa się ona w jakiś automatyczny sposób czy przeprowadza się ją metodą prób i błędów poprzez zwiększanie lub zmniejszanie "przedziałki" .Widzę że jest tam coś takiego jak wartość korekty domyślna i dlatego zastanawiam się czy przypadkiem aparat nie robi tego jakoś automatycznie .

Pozdr
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Domyślnie

Niestety tylko metoda prób i błędów. Poszukaj na forum, bo dużo było na ten temat

Domyślnie

Wiesz co zrobiłem sobie eksperyment i poustawiałem skrajne wartości dla korekty obiektywu... i nastąpiło zjawisko dupy bladej, albo coś skopałem, albo ten cały patent działa jakby chciał a nie mógł bo różnica w ostrości fot była mniej niż żadna więcej zmieniło się kurcze po softowym podkręceniu kontrastu i sharpeningu niż po całej tej mojej zabawie z lampami i tarczą . Może ktoś mądrzejszy sprawdził by to bo mnie nic nie wyszło

Pozdrovionka
    ale o co chodzi?

Domyślnie

No właśnie, podobnie jak kolega vilen mam problem z kalibracją. W obiektywie sigma 70-200 mam lekki FF i kalibracja, nie ważne czy -20 czy +20 nie wnosi żadnego efektu. Co jest grane?

Domyślnie

Nooooo....nie chcialem sie odzywac, zebyscie nie nazwali świętokratą, ale mam tak samo. Soft 1.03. i z tamronem 17-50 i z 80-200Nzadnych rezultatow...
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

a może po wprowadzeniu korekty nie naciskacie przycisku OK, żeby zaakceptować zmiany?
    u mnie kalibracja działa i jest dość czuła, softu jeszcze nie uaktualniałem...
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Heh nie no aż taki gapa nie jestem naciskam OK i nie ważne czy wprowadzam korektę domyślną czy dla danego obiektywu nigdy róznicy nie ma.
    Sprawdzane na sofcie 1.02 i 1.03. Może to wina silnika w obiektywie? Sigma ma HSM który pierun wie jak działa

Domyślnie

Nie, na pewno nie jest tak że nie działa, zrobiłem sobie jeszcze raz tę zabawę i jakaś różnica jest pomiędzy -20 a +20 ... choć nie jest to super wyraźne (jest zmienna w zależności od ogniskowej), w sumie tak naprawdę to odkryłem tylko, że głowica statywu mi nie trzyma stałej pozycji się pod presją doświadczeń ugina

Pozdrovienia
    ale o co chodzi?

Domyślnie

to może nowy soft popsuł wam kalibrator A wcześniej (przed aktualnieniem) wszystko działało?
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

Jest jeden problem - ja nie robiłem tego upgrade'u więc to odpada - myślę, że to jest po prostu bardzo precyzyjna rzecz do korekty stosunkowo niewielkich wad przy czym trza mieć oko coby trafnie ocenić które z ustawień jest lepsze
    ale o co chodzi?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów