Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Komp vs Komp

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomas24 Zobacz posta
    Prądu podobno będzie brac mniej niż ten stary komp... lapka nie kupie, bo zainwestowałem w monitor eizo.
    A co ma piernik do wiatraka?

Podepniesz tego Eiziaka do lapka i wio.

Żelastwa które chcesz kupić nie weźmiesz pod pachę, jeno stać będzie jak wyrzut sumienia i wtranżalać prąd po ok. 200 - 250W na godzinkę.

Domyślnie

Panowie, czy oprócz tej płyty głównej reszta jest ok? Co myslicie o karcie graficznej?
    Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał

Domyślnie

Osobiście wziąłbym q6600 (G0) i do tego asusa p5k pro, 3,3Ghz murowane, a prtzy dobrym chłodzeniu nawet 3,6.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomas24 Zobacz posta
    Panowie, czy oprócz tej płyty głównej reszta jest ok? Co myslicie o karcie graficznej?
    Jak tylko do grafiki to puryści biorą Matroxa a reszta najsłabsze Ati, po co Ci jakiś smok do obróbki zdjęć, a jeśli do gier to inna sprawa
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    Jak tylko do grafiki to puryści biorą Matroxa a reszta najsłabsze Ati, po co Ci jakiś smok do obróbki zdjęć, a jeśli do gier to inna sprawa
    Dokładnie jakość grafiki na PC najlepsiejsza z Matroxa
    5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr

Domyślnie

Koledzy mają racje co do grafy, ale teraz ram taki tani (wybrałeś dobry), że brać 2x2Gb, a różnica baaaaaardzo odczuwalna przy obrabianu zdjęć, szczególnie jeśli będziesz juzerem Visty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeere Zobacz posta
    Koledzy mają racje co do grafy, ale teraz ram taki tani (wybrałeś dobry), że brać 2x2Gb, a różnica baaaaaardzo odczuwalna przy obrabianu zdjęć, szczególnie jeśli będziesz juzerem Visty.
    Chyba nic gorszego mu się trafić nie może jak Vista Proponuję zdecydowanie XP i włożyć jak kolega pisze 4GB RAM, jak nie będziesz miał kłopotów z systemem to będzie Ci się dobrze pracować RAM jest teraz tani jak barszcz.
    5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr

Domyślnie

A na jakim programie obrabiasz zdjęcia? Jeśli masz PS w jakiejś w miarę nowej wersji (8-10) to kup procesor 4-rdzeniowy, gdyż to robi różnicę. Jeśli do tego pracujesz na Lightroomie to po prostu nie włączaj kompa jeśli nie jest 4-rdzeniowy. Kartę graficzną weź byle jaką, ale z wyjściem DVI koniecznie. Nie bierz jednego dysku. Musisz kupić dwa bo są to elementy mało trwałe, właściwie to takie bomby zegarowe. Musisz mieć je ułożone jako RAID, gdzie jeden jest wierną kopią drugiego. Mi średnio pada jeden dysk rocznie, więc jest to realne zagrożenie przy intensywnej pracy. Ostatnio dysk mi padł... 3 dni temu. Całe 500GB danych trzeba by odtwarzać z płyt gdyby nie to, że mam backup. Polecam zasilacze Amacrox, podobno bardzo dobre i ciche.

A wracając do procka to mam prądożernego Q6600, ale u mnie wszystko jest na chłodzeniu wodnym, więc mam ciszę i mogę sobie procek podkręcić dowolnie.

Raczej zapomnij o laptopie jeśli obrabiasz zdjęcia w domu. Taniej wyjdzie stacjonarny i możesz wsadzić do niego dowolne dyski, dwie nagrywarki i go głodzić wodą.

Domyślnie

Tak jak w temacie 2 zestaw tylko wymienić płyte głowną c i będzie zestaw Git
    Co do Q6600 ten proc w obciążeniu zużyje ok 150W,jeśli chcesz brać 4 rdzeniowna bierz tylko Q9300.Ten drugi zestaw + z tą płytką MSI P45 Platinum będzie się ładnie kręcił,proca podkręcisz na 4GHZ
    A co do zasilacza opłaca się brać nawet 750W na przyszłość żeby nie zmieniać,a zestaw pobierze tyle mocy ile będzie potrzebował,na pewno nie będzie pobierał 500W.

Pzdr KJB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djarta Zobacz posta
    ... na pewno nie będzie pobierał 500W.
    Mierzyłeś, bo ja tak i wychodzi na co innego.

Najwięcej pożera teraz grafika i przeciętnie komputery spożywają około 0,2 kWh.

Conrad sprzedaje bardzo fajne liczydełka dla prądożerców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów