Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: prosba

Domyślnie prosba

Pytanie do znawcow panoramowania: co robie nie tak?
    dodam, ze dopiero zaczynam moje zmagania z tym trudnym tematem i chetnie
    przyjme kilka konstruktywnych uwag.
    Na f 4 do 10 fotki sa przepalone a na f 20 i w gore jest oki ale auta sa poruszone

[/IMG]
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

tez chcialbym kiedys zrobic taka fotke Dyziek wiec prosze o jakiekolwiek pomysly z moim sprzetem ze stopki.

narazie jest tak

ale przewaznie tak, z przepalami

albo co gorsza tak

Domyślnie

2 daje radę, więc jest lepiej, co do stopki to S 70-300 demonem szybkości nie jest Może czas pomyśleć nad czymś z AFS lub HSM?

Poważnie to poczekaj na opinie speców od rajdów.

Domyślnie

a da rade cos zrobic z tym sprzetem ktory mam bo powiem szczerze ze planuje zakup 50mm w tej chwili i nic innego moze nie dac rady bo mnie zona zabije

Domyślnie

specem zadnym od panoramowania nie jestem ale ja nie ustawiam przyslony, tylko czas, tryb S, zreguly miedzy 1/30 a 1/60 i wychodzi calkiem fajnie
    Np:

tutaj 1/50, f7
    d700

Domyślnie

Dokladnie tak jak mowi Zuzus. Rob na S, to nie bedziesz mial problemow z ekspozycja, a reszta to wyczucie i duuuuzo cwiczen. Ja mniej wiecej wiem jak to robic... co z tego, jak mi nie wychodzi wiec na razie cwicze. Przeczytaj ta stronke co Dyziek link wrzucil.

Domyślnie

Zwroc uwage czy za szybko nie poruszasz reka za obiektem.Tak jak piter wyzej napisal rob na S ,a na przepaly moze sprobuj filtra neutralnie szarego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    a da rade cos zrobic z tym sprzetem ktory mam bo powiem szczerze ze planuje zakup 50mm w tej chwili i nic innego moze nie dac rady bo mnie zona zabije
    Znawczynią od rajdów niestety nie jestem ale staram się trenować panoramowanie w miarę możliwości jak najczęściej. I tak jak pisali moi przedmówcy i autor artykułu z linka: AF ciagły, priorytet czasu i najtrudniejsza sprawa czyli poruszanie obiektywem w odpowiednim tempie - to trzeba wyćwiczyć, nie ma innego sposobu
    Wg mnie najlepsze do nauki panoramowania są stałki - odpada odruch zmienienia ogniskowej, kiedy model się do nas gwałtownie przybliża . I tak rolę tele do sportu pełni u mnie najczesciej N85/1.8:

A tak radził sobie N50/1.8 na Prologu tegorocznego Rajdu Subaru:
    Wolność to wśród mądrych ludzi żyć, widzieć dobroć w oczach ich... i szczęście...

Domyślnie

Co do ostrości to już wiesz - trzeba trenować. Panoramować można właściwie wszystkim, nawet szkłem MF, więc sprzętem bym się na Twoim miejscu nie przejmował. Najważniejszy jest czas - zależny od prędkości obiektu i odległości od niego oraz ogniskowej obiektywu. Celuj w okolice 1/250 - 1/160 dla obiektywu 200mm. A co do przepałów - nooo niestety - tryb manual się kłania. Samochody mają tę przykrą właściwość, że mają jakieś odblaski, zapalone światła i tym podobne, niezwykle mylące dla światłomierza cudeńka, no i często są jaśniejsze niż reszta kadru - stąd przepały. Dlatego ustawiamy sobie tryb M, cykamy dwie - trzy fotki sprawdzające i hajda... Najgorsze, że trzeba sobie wyrobić odruch wprowadzania korekcji widząc biały/czarny samochód.
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów