Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Domyślnie

Do mnie jakoś nie może dotrzec że za instrukcje trzeba dodatkowo płacic i to nawet dość sporo. Nie pojmuję tego
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

A nie jest tak, że do sprzętu kupionego w legalnej dystrybucji dołączana jest polska instrukcja? A skoro sprzęt jest "z drugiego obiegu" to sorry - instrukcję trzeba sobie dokupić za niemałe pieniądze.

A ktoś mnie tu rugał za pisanie o mniej testowych wersjach softu?...

MaciejK
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Domyślnie

Co innego soft a co innego instrukcja. Instrukcja jest czescia uradzenia ktore kupujesz i mozesz chciec instrukcje w dowolnym jezyku w jakim została stworzona i powinienes ja otrzymac. Moze nie w wersji papierowej (koszty) ale powinna byc dostepna w wersji elektronicznej
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Ale w legalnej dystrybucji na dany kraj instrukcja w odpowiednim języku jest.
    Nie spierajmy się o szczegóły. Fakt, że nie stać mnie na taki zestaw oprogramowania, jaki uważam za ideał. Niestety, GIMP kilka razy zawiesił mi się grzebiąc efekty mojej kilkugodzinnej pracy. Wtedy - nie bójmy uzyć się tego słowa - ukradłem Photoshopa.
    Ale obiecałem sobie, że zalegalizuje mój status ASAP. I słowa dotrzymam. Howgh!
    MaciejK
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Domyślnie

Ctrl-S przyjacielem uzytkownika
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Nie wiem co się wtedy stało, ale Ctrl-S używałem namiętnie. Jednak pliku nie dało się odczytać. Aha, pisałem o wersji 1.x. Mam nadzieję, że 2.x jest bardziej stabilna.

MaciejK

Domyślnie

I to są Prorocze i jakże często, niestety po fakcie, sprawdzające się słowa.

Co do softu, to duże firmy (chociażby programistyczne) rozdają za darmo wszelkie uaktualnienia, całe programy, helpy do programów, pomoce do nich i to nie tylko legalnym użytkownikom - i co najważniejsze wychodzą z założenia, że takim postępowaniem przywiązują klienta do siebie, ułatwiając mu korzystanie z softu i poprawiając swoje błędy.
    So ... JESTEM ZDANIA, ŻE NIEWAŻNE CZY SPRZĘT MASZ Z PIERWSZEGO, CZY Z DRUGIEGO OBIEGU (Jeżeli kupuję nowy, z gwarancją ale nie w Polsce, to daję im - czyli Nikonowi - zarobić, jest to rynek pierwotny) POWINIENEM MIEĆ DOSTĘP DO WERSJI ELEKTRONICZNEJ - HOWGH!!!
    A tak w ogóle to do instrukcji w wersji eletronicznej dostęp powinien być bezpłatny. Przecież to darmowa reklama, w tym przypadku dobrego produktu. No chyba, że producent ma coś do ukrycia

Pozdrowienia!!!
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Domyślnie

Wracając do meritum - Nikon na stronach wsparcia technicznego podaje, że w wersji elektronicznej dostępne będą instrukcje wyłącznie w czterech językach - En, De, Fr, Es. Ma to na celu ochronę interesów Nikona i walkę z "szarym rynkiem". Tyle Nikon. Przepraszam, ale w dalszym ciągu nie rozumiem tej polityki. Skoro chcę chronić przed szarym rynkiem, to niech Nikon Polska wysyła PDF po polsku po podaniu numeru seryjnego urządzenia. Jeśli numer zgadza się z oficjalną dystrybucją - instrukcja jest wysyłana. Jeśli nie - instrukcji brak. W ten spobów wilk syty i owca cała.
    Jeśli instrukcje "wypłyną" gdzieś w sieci - jest to łamanie praw autorskich i może być ścigane przez prawo.

MaciejK

Domyślnie

Święta racja, to jest taka sama sprawa jak z każdym innym softem!
    Górą nasi!
    A może by tak wysłać list otwarty do Nikona.
    Ostatnio widziałem gdzieś program do szybkiej nauki japanese.
    OK! Zaczynam jako pierwszy uczyć się jak to będzie:
    poooolska instruuuukcja

Pozdrowienia!
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddMON
    Bogdan

Po napisaniu e-maila do Nikon Polska otrzymałem następującą (trzeba przyznać, że b. szybką odpowiedź) od pani Joanny Repec:
    "Witam,
    Oczywiście, że jest możliwość zakupienia wymienionych przez Pana instrukcji, koszt każdej z nich (D70, SB800) to 100 zł. Dostarczamy tego typu przesyłki za pośrednictwem poczty polskiej, płatne przy odbiorze. Jeśli moja propozycja zainteresowała Pana, proszę o przesłanie dokładnego adresu, na który powinniśmy w/w instrukcje dostarczyć"

Pozdrowienia!
    chyba po prostu mialem wiecej szczescia; moze pozniej bylo zbyt wielu chetnych i nikon.pl zmienil zasady rozdawania/sprzedawania instrukcji; niestety nie obiecuje skanowania, bo ostanio troche brak mi czasu

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów