Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Awaria 16-85

Domyślnie Awaria 16-85

Jestem zły bo mój niespełna miesięczny 16-85VR właśnie się zepsuł.
    W sumie dziwne uszkodzenie - przy zmianie ogniskowej z większej na 16 coś w środku strzeliło i teraz pierścienie zmiany ogniskowej i ostrzenia pracują z zacięciami, słychać też jakieś chrobotanie podczas obracania pierścieniami, AF pracuje dobrze, ale zauważyłem, że nie działa VR - brak jakiegokolwiek efektu na zdjęciach oraz brak charakterystycznego szumu podczas wciskania spustu do połowy.
    Osobiście mam wrażenie, że pierścienie pozrywały poluzowane jakieś przewody (np od czujników żyro) - obiektyw nie upadł, ani nie został uderzony - ma ktoś jakieś inne podejrzenia ?
    Jutro wysyłam go do serwisu - mam nadzieję, że go naprawią.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

witka
    tydzień temu zakupiłem zestaw D80 + 16-85 VR. Podczas testów w sklepie doświadczyłem podobnego działania tego szkła. Pierwszy obiektyw, który założyłem do body (które notabene nie wypluwało karty pamięci ze slotu) działał identycznie. Przy zmianie ogniskowej, idąc w góre, przy około 24 napotykałem opór, po czym następował trzask i pierścień szedł dalej. Dodatkowo pierścień ostrzenia kręcił się minimum do "granicy ok 70 cm" przy minimalnej odległośći ostrzenia tego szkła 38 cm. To jeszcze nic - w momencie wznowienia pomiaru ekspozycji ze stanu uśpienia, obiektyw wpadał w stan 10 sekundowych konwulsji zarażając drżeniem całe body.
    Całe szczęście że na stanie mieli drugi egzemplarz. Ale skoro mówisz, iż podobnie działo się z Twoim po miesięcznym czasie użytkowania, stabilność mego stanu uniesienia poddaję pod wątpliwość.
    Tak czy inaczej, daj znać jak sprawę wyjaśnił serwis.

Domyślnie Awaria 16-85

Mnie się zaczęło właśnie od takiego zacięcia przy zmianie ogniskowej, a potem przeszło na pierścień ostrzenia, który często nie chciał zejść właśnie poniżej 0,7m.
    Tylko, że mój obiektyw od nowości nie sprawiał problemów, ale po Twoim poście widzę, że mogą być jakieś niedoróbki lub wady fabryczne - po cichu liczę, że wymienią mi na nowy
    MISTER

Domyślnie Naprawiony

Witam !

Obiektyw właśnie wrócił z serwisu (był tam od 11 lipca czyli grubo ponad miesiąc)
    Tak jak myślałem - wymiana modułu VR - czyli pierścienie pozrywały poluzowane tasiemki przewodzące.
    Generalnie jestem zadowolony pomijając fakt długiego oczekiwania na naprawę i bardzo kiepski kontakt telefoniczny (na maile nie odpowiadają)
    Nie przysłali mi także żadnego potwierdzenia, że obiektyw był w naprawie oraz zakresu naprawy - zadzwoniłem - mają mi to przysłać listem.
    MISTER

Uprawnienia umieszczania postów