Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

dzisiaj w sklepie testowalem dwa nikony d300 i dwa obiektywy, przy zdjeciach seryjnych aparat z ustawionym balansem bieli na auto zwyczajnie glupieje, prawie kazda klatka e serii jest inna, mowa o zdjeciach przy sztucznym oswietleniu, obydwa nikony zachowaly sie tak samo, bez wzgledu na obiektyw
    wg mnie to nie jest prawidlowe dzialanie, d200 i d80 nie maja takich problemow, nawet jesli zwalac wszystko na to ze auto itd, po d300 spodziewalbym sie wiecej,tymbardziej jesli inne modele sobie z tym radza

moge tez dodac ze d700 dotyczy ten sam problem

Domyślnie

A jesteś pewien, że nie miały włączonego bracketingu WB? Moje D300 tak się nie zachowuje.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

przyklady

seria 12 klatek (od lewej do prawej)

i pieciu

nie mialy wlaczenego bracketigu wb, a zdjecia robione pojedynczo mialy w tym samym kadze ten sam balans
    moze to kwestia softu, a moze gubi sie przy jarzeniowkach, choc to przeciez ten sam czujnik rgb, co w d200...
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 17-08-2008 o 22:49 Powód: pis.

Domyślnie

A może to kwestia oświetlenia w miejscu , gdzie pstrykałeś? Przecież takie cuda mogą się dziać w przypadku niektórych świetlówek podobno. Może to to?

Domyślnie

Jezeli moge wyrazic moje skromne zdanie, wg mnie jest to problem wypadkowy: swiatla jarzeniowego (sadze, ze przy takim swietle wykonywales testy) oraz szybkosci (!) obu aparatow (d300 i d700). Jak wiemy wszyscy, swiatlo jarzeniowe "faluje"...
    Ostatnio ze znajomym wykonywalismy jakies proby wlasnie przy swietle jarzeniowym i efekty byly takie same...
    Ostatnio edytowane przez petreq ; 17-08-2008 o 23:03

Domyślnie

wiesz petereg przez chwile tak pomyslalem, bo w istocie jest to swiatlo centrum hadlowego, czyli bardzo wymieszane, ale kurka ten balans poprostu plynie , d200 radzi sobie normalnie w takim przypadku, a to tez 5kl /s
    co jest grane? twoja teorie moze tez potwierdzac fakt , ze jak robilem d300 pojedyncze klatki jedna za druga , to wszystko na zdjeciach jest ok, a w d700 jest podobnie tylko, ze zniechocony nawet nie zachowalem juz tych zdjec

choc z drugiej strony

wlasnie na fotopolis (choc nie mowie, ze to wyrocznia) przeczytalem w tescie d700 ze automatyczny balans bieli pracuje nierowno, i jest to wymienione w podsumowaniu jako wada, czyli nie do konca mozna zwalic wszystko na jarzeniowki

mowiac szczerze, poszedlem dzisiaj do sklepu z pelnym portfelem, ale kasa dalej jest u mnie i mam mieszane uczucia, takie rzeczy zdarzalu mi sie w d100, ale to bylo wieki temu

jezelii jest tak jak twierdzi peterg to w sumie mozna to przyjac do wiadomosci, to znaczy , ze kazdy d300 podobnie sie zachowa
    teraz pytanie czy tak jest w istocie....

ps
    tylko b.prosze od powstrzymanie sie teraz od tekstow typu, "ze w rawach lepiej"
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 17-08-2008 o 23:18 Powód: ort, lit

Domyślnie

a ja mimo wszystko stawialbym na jarzeniowki. Wspomniane przeze mnie proby wykonywalismy z D3 i D80. Efekty, jak wspomnialem, identyczne... A praca trybu Auto... Szkoda, ze nie przetestowales trybu "swiatla sztucznego"...
    Osobiscie uwazam, ze Nikon nie puscilby takiego "knota"...
    Ostatnio edytowane przez petreq ; 17-08-2008 o 23:14

Domyślnie

W świetle jarzeniowym takie rzeczy się zdarzają, zwłaszcza na krótszych czasach. Światło jarzeniówek nie jest ciągłe i składa się z nastepujących po sobie szybkich wyładowaniach. Aparat w pewnym sensie nie nadąża za zmianami. Czasem (co wdac też na niektóych Twoich zdjęciach) występuje zjawisko, że jakis pas zdjęcia ma inną kolorystyke niż reszta.
    Mam nadzieję, że pomimo męczenia napisałem w miarę czytelnie.
    Tak naprawdę pomimo, że z tym zjawiskiem kilkarotnie sie spotkałem, to nigdy nie miałem determinacji w zgłębianiu go. Może ktoś potrafi ten fenomen wyjaśnić bardziej precyzyjnie.

PS. Ja tego zjawiska doświadczyłem z D200.

pzdr

EDIT: zagapiłem się i parę osób mnie wyprzedziło. Eh.
    Ostatnio edytowane przez slav1973 ; 17-08-2008 o 23:20
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Domyślnie

slav, spoko, ja chodzilem kiedys do technikum elektrycznego wiem o czym piszesz

i mozliwe , ze jest wartosc czasu naswietlenia po przekroczeniu ktorej "nie da sie" zbalansowac swietlowki w zgodzie z nastepna klatka, tak jak powyzej pewnego czasu nie da sie naswietlic obrazu z telewizora

jutro pojde jeszcze raz i zminejsze ilosc kl/s, zobaczymy
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 17-08-2008 o 23:25

Domyślnie

Ale zgadzamy sie co do jednego: swiatlo jarzeniowe i jego "odswiezanie"...
    "luxius" - wlasnie mialem napisac o TV ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów