Szukaj
Potwierdzam Sigma 10-20 to bardzo zacne szkło, da Ci dużo frajdy. Sigma 30/1,4 też świetna, ale mniej uniwersalna.
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
A może do portretów na 12mm?Np takich.
![]()
Sigma 10-20 (lub inny o podobnym zakresie) w przeciwieństwie do 30/1,4 (który może się czasem przydać), jest w zasadzie niezbędnym obiektywem w prawie każdej fotograficznej torbie. I to nie tylko do focenia krajobrazów. Bo takie można robić także na 17-55 i 70-200 a czasem nawet na dłuższych.
Mam prawie obydwa, bo Tokinę 12-24 i Sigmę 30 - no i używam je ... praktycznie równie często. Gdy idę na spacerek, na rower, na narty, itp. - niezmiennie Tokina. Rzeczy typu reportażowego - Tokina. Ogólnie szeroki kąt jest super. Gdy jednak przychodzi mi porobić zdjęcia w domu, to szybko zmieniam na Sigmę. Niestety Tokina (a Sigma 10-20 już zupełnie) zniekształca i już nie jest tak fajnie. Poza tym jest trochę ciemno. Wtedy Sigma 30 okazuje się być super. Jasna, mała GO, świetna ogniskowa do robienia zdjęć okolicznościowych (tj. od grup osób do portretów), bardzo dobre kolory i ogólnie fajny rysunek. W pomieszczeniach, ale też poniekąd przy reporterce, Sigma 30 jest świetna. Nie ma się co dziwić - w sumie to obiektyw standardowy pod DX.
Przez długi czas miałem tylko Sigmę 30 i Nikkora 60 i dawałem sobie nimi radę. Nawet w gdy byłem w Stanach miałem tylko te dwa szkła i zdziwiłbyś się, że Sigmą robiłem i ludzi i architekturę. Natomiast teraz, gdy mam Tokinę, bardzo często biorę ze sobą tylko ją (plus lekka stałka typu 85/1.i wystarcza do bardzo wielu rzeczy (oprócz tych, gdzie najlepsza jest Sigma
).
Podsumowując - obydwa szkiełka są odjazdowe. Jak chcesz więcej ludzi - 30-tka. Jak chcesz krajobrazy - 10-20. I niestety wyboru musisz dokonać sam.
A ja wlasnie czekam na moja sigme bedzie juz jutro i bede znieksztalcal ludzi bo to jest tez fajna zajawka, ale uwielbiam landszafty czy to lato czy to zima sigma 10 to wytrzyma, do portetow mam 50mm 1.8 i tak bym wybral na twoim miejscu sigme 10-20 i wiedzielem za 190zl na gieldzie n50 1.8, kolejnym moim szklem bedzie albo n10,5 albo juz hard core s4,5 jeszcze sie okaze.
D300/ S10-20 f4-5.6 / N50 f1,8D/ / S50-150 f2.8/ Samciag 8 f3.5/ N35 f2/SB-900/ LowerPro
Tak, z tamtym szkłem nie byłoby również pomiaru światła.
Skontaktuj się z nami