Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Sciągasz stąd plik DNG_Camera_Raw_4_4_1
    http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3894

Otwierasz go, w środku znajduje się aplikacja Adobe DNG Converter. Odpalasz ją, podajesz miejsce gdzie znajdują się NEF-y i program konwertuje je na DNG (DNG to Adobe Digital Negative, Adobowski, otwarty format RAW).

Domyślnie

sękju, w międzyczasie sama doszłam i się konwertuje
    myślałam naiwnie, że jak już zainstaluję, to pod Brydżem mi się czarodziejsko samo zrobi
    d coś tam plus gadżety
    migavvki

Domyślnie

a czy ta konwersja przynosi jakies straty czy niekoniecznie?

Domyślnie

teoretycznie nie przynosi strat, praktycznie ja nie zauważyłem - chyba nic nie zmienia. wszystkie RAWY to takie TiFFy + "customowe" tagi zależne od aparatu, więc teoretycznie istnieje możliwość by converter łatwo i bez żadnej ingerencji w dane obrazka pozamieniał format

Domyślnie

Witam,
    Sądzę, że to jest dobry temat na zadanie pytania. Mianowicie mam Photoshopa 8 PL, który nie chce mi odtworzyć zdjęć w formacie NEF. Czemu tak się dzieje, co dalej mam robić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fasol Zobacz posta
    Witam,
    Sądzę, że to jest dobry temat na zadanie pytania. Mianowicie mam Photoshopa 8 PL, który nie chce mi odtworzyć zdjęć w formacie NEF. Czemu tak się dzieje, co dalej mam robić?
    Dzieje się tak, ponieważ "NEFy" z różnych Nikonów są nieco inne, więc stare oprogromowanie nie otwiera NEFów z nowszych aparatów. Musisz zastosować metodę opisywaną dokładnie powyżej, czyli konwertować NEFy na Adobowski raw - .DNG i one się będą otwierały.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów