Witam.

Mam następujący problem. Postaram się wytłumaczyć wszystko dość łopatologicznie, żeby uzyskać (mam nadzieję ) precyzyjną odpowiedź.

Ostatnio zacząłem się bawić w system M42 i kupiłem portretówkę Pentacona 135/2.8. Po jego podłączeniu mam problem ze zdalnym wyzwoleniem SB-600. W menu aparatu (mam D80) oznaczonym "Wbudowana lampa" włączam "Sterownik błysku", po czym ustawiam tam wszystko tak jak trzeba - lampa wbudowana na "- -" lub na manual i SB-600 też na manual. Nie włączam TTL, bo to przecież bez sensu przy obiektywie manualnym. I co? I nic się nie dzieje. Po podniesieniu lampy wbudowanej i wciśnięciu spustu do połowy na górnym wyświetlaczu mruga ikonka lampy, ale jej nie wyzwala (ew. nie wysyła błysku pomiarowego) oraz blokuje spust. Nie wiem co z tym robić - wszystko mam ustawione na manual. Dodam, że po przełączeniu w menu "Wbudowana lampa" na manual (tzn. chcę tylko błyskać samą wbudowaną lampą, bez fatygowania SB-600) wszystko działa bez zarzutu.

Dodatkowo dodam tylko, że bezprzewodowe wyzwalanie SB-600 przy zamontowanym obiektywie Nikonowskim (zarówno 50 jak i 18-200) działa i ma się dobrze.

Miał ktoś podobny problem?? Ma ktoś jakiś pomysł, co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania??

Pozdrawiam
Paweł