Najpierw w skrócie przedstawię o co mi chodzi, a później nieco się rozwinę dla lepszego zrozumienia.
Czy istnieje możliwość przeglądania i wstępnego obrobienia (wołania) pliku raw już na poziomie camera raw, ale w konkretnej przestrzeni barwnej a nie przykładowej Adobe coś tam?
W czym problem? Jak wiadomo, chcąc wywołać zdjęcia w tradycyjnym labie (pod odbitki) muszę zastosować obróbkę i przygotować zdjęcia pod konkretny profil kolorystyczny, którego używa maszyna w laboratorium. Oczywiście znacząco różni się on od tradycyjnych profili kolorystycznych a więc mamy to co nas najbardziej wk... czyli odbitkę zupełnie inną niż to co widzimy na monitorze. Jedynym znanym dla mnie rozwiązaniem jest ustawienie w PS przestrzeni roboczej na tą właśnie, której używa maszyna w labie, pracowanie na tym profilu i zapisanie dopiero w PS konkretnego pliku jpg z tym właśnie żądanym profilem. Problem jest taki, że trzeba to robić pojedynczo, a jak się ma dziesiąt czy więcej zdjęć do odbicia, to robota taka pochłania kilkanaście godzin.
Stąd moje pytanie, czy już, jakoś, w Camera raw mogę sobie ustawić tą żądaną przestrzeń barwną i widzieć pliki w camera już z tym konkretnym profilem i tu je obrabiać (wołać), bo jak wiadomo, camera raw może wołać od razu kilkanaście plików.
Będę zobowiązany za pomoc
PS
Mam CS3 i zapobiegając pytaniom, monitor skalibrowany również.
Stig, może Ty tradycyjnie coś powiesz bo znasz PS jak własną kieszeń?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami