Szukaj
To tak nie do końca, bo jakby na niemaniu pierścienia się kończyło, to byłoby OK. Wszakże pełna dziura też powinna dawać radę. Jednakże, pomiar będzie wykonywany na pełnym otworze, a podczas robienia zdjęcia przysłona zostanie maksymalnie zamknięta. Zdjęcie zatem da się zrobić, ale tylko na f/16 i do tego trzeba sobie ręcznie przeliczyć czas.
Miałem trzy sztuki FG, we wszystkich trzech były problemy ze światłomierzem (z resztą nie mnie jednemu zdarzały się te problemy, inne osoby z tego forum także pisały o problemach ze światłomierzem w FG), jeden miał także problemy mechaniczne - dźwignia naciągu i blokowanie tarczy czasów.
Na papierze to świetny aparat, w praktyce wyjątkowo awaryjny produkt.
W moim fg lustro po strzale ustawiało sie jak chciało i w rezultacie ostrzyłem w kosmos< a na pewno nie tam gdzie chciałem więc wyrwałem chwasta
Może już ktoś wspominał, ale dla mnie przede wszystkim fajność FG polega na tym, że jest malutki i że potrafi robić zdjęcia także bez baterii. A po więcej zapraszam tu, żeby nie mnożyć tekstu:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....5&postcount=13
Dla mnie ta "bezbateryjność" to najistotniejsza różnica między FG i serią FM a serią FE.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Skontaktuj się z nami