Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Nikon Fe vs Nikon FG

Jakby mi ktos obeznany w temacie podal roznice,to bylbym w niebo wziety:P
    z gory dzieki
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie

Leń

FE - starszy, automatyka czasu, bardziej solidny, współpracuje z obiektywami nie-AI, klasyk
    FG - więcej automatyki do wyboru, chyba nawet TTL lampy, bez podglądu liczby przesłony w wizjerze, bez rewelacji.

Domyślnie

lesheck,

Witam!
    Jesli przymierzasz sie do zakupow ktoregokolwiek z manualnych nikonow polecam FE2!

A z posrod tych 2 wymienionych...
    FG posiada rzeczywiscie TTL blysku i jesli bedziesz mial do niego nowoczesna lampe a nie jestes wprawiony w fotografi z fleszem (rownowazenie swiatel zastanego z blyskiem) POLECAM FG

Jednak wielka zaleta dla mnie jest to iz FE pokazuje w wizjerze numer przyslony, FG tego nie ma!

Rowniez gdybys w przyszlosci rozwazal zakup silnikow (motorow, winderow jak zwal tak zwal) lepszym wyborem bedzie FE!

W skrocie: FE jest konstrukcja starsza lecz troszke z wyzszej polki, natomiast FG to typowy produkt amatorski choc nowszym o blizko 5 lat!

Na korzysc FG w rekach amatora przemawia program P (pelna automatyka naswietlania z automatycznym doborem przyslony i czasu)
    Pozostale parametry tych aparatow sa porownywalne!

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

lesheck

Różnice są w wadze, współpracy z obiektywami non-Ai, podglądem głębi ostrości i półką, na której nikon postawił te aparaty. FG to typowo amatorski korpus, następca EM. Jest jeszcze FG20. Z kolei FE to drugi profesjonalista z tamtych czasów, z tej linni wywodzi się FE2 i FA. Wszystkie są znakomite. Jeżeli pytasz, bo jesteś zainteresowany kupnem FG lub FE, to zapraszam na priv, jeden taki korpus leżakuje u mnie nie wykorzystywany. A jeśli z czystej ciekawości, lub dla kogoś, to polecam stronę:

http://www.mir.com.my/rb/photography...ries/index.htm

Pozdrawiam

Domyślnie

Vadim,

WIRAM KOLEGE!

Oczywiscie slusznie dodales o podgladzie glebi ostrosci!!! zapomnialo mi sie ze FG tego nie ma a jesli chodzi o obiektywy nonAI.... to kto jeszcze je pamieta. Oczywiscie FE ma taka podnoszona stopke przy bagnecie...

Swoja droga widuje czasem na allegro obiektywy nonAI bez zaczepu na pierscieniu przyslon a sprzedawca reklamuje je jako swietne do CYFRY!!!!

Vadim wyjasnij mi bo moze sie myle! Wydaje mi sie jednak za OBIEKTYWOW NON AI nie da sie nawet zalorzyc!!!! Prawda czy falsz?

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

slaw74

Do czego założyć? Do cyfry? Da się. Bierzesz młotek i wbijasz..
    Żartowałem. Jest to możliwe, a po wizycie w warsztacie ślusarskim wszystko będzie działać. Poważnie. Jest cała masa obiektywów modyfikkowanych na Ai, ale tych non-Ai znacznie mniej. Niestety. Kiedyś modyfikację to nawet robił serwis nikona, ale kto to dziś pamięta
    Dodam jeszcze, że te z ostatnich seri non-Ai, z lat 70 (produkcję zakończono w 1977 roku) to chyba najlepsze w historii obiektywy nikona. Słowo "pancerne" miało wtedy inne znaczenie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Vadim,

hihihi no wbijam!

Tak tez myslalem!!!
    zatem wspolczuje ludziom co sie nabiora na zakup NONAI do cyfry!!!!
    Nie wiem czy wszyscy sa tak uswiadomieni jak My, moze powinno sie im podpowiedziec cos lub mlotki do zestawu dolanczac... !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74
    Nie wiem czy wszyscy sa tak uswiadomieni jak My, moze powinno sie im podpowiedziec cos lub mlotki do zestawu dolanczac... !
    A Ty zaraz wszystko byś czujnikiem udarowo-kinetycznym traktował. Brutal jesteś i tyle
    Pilniczek iglaczek wystarczy.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

slaw74

Zmieniłem treść posta, bo tak to napisałem, że można wywnioskować, że się nie da. I widzę, że Ciebie też wprowadziłem w błąd. Sorry!!!
    Założyć możesz wszystko, co ma bagnet F, czyli praktycznie każdy obiektyw z tym bagnetem produkowany od 1959 roku!!! Tyle tylko, że w niektórych nie będziesz miał automatyki, z niektórymi będzie kłopot z ustaleniem wartości przysłony, a generalnie w D50 i D70 nie będziesz miał standardowego pomiaru światła.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim
    slaw74
    Założyć możesz wszystko, co ma bagnet F, czyli praktycznie każdy obiektyw z tym bagnetem produkowany od 1959 roku!!! Tyle tylko, że w niektórych nie będziesz miał automatyki, z niektórymi będzie kłopot z ustaleniem wartości przysłony, a generalnie w D50 i D70 nie będziesz miał standardowego pomiaru światła.
    No niestety aż tak różowo to nie jest. Zapinając non-Ai do korpusu, który ich nie obsługuje, ale mierzy światło z manualami (np. F90 czy D200) można uszkodzić popychacz symulatora przysłon. D50 czy D70 takowego nie mają więc ten problem ich nie dotyczy. Mają natomiast czujniki, który sporawdza czy pierścień przysłony jest maksymalnie przymkniety, który tez teoretycznie może kolidować z mocowaniem non-Ai.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów