Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Ja myślę Jurgen, że VR jest jednak udogodnieniem nad którym niestety nie masz pełnej kontroli... Co któreś tam zdjęcie, elektronika "musi coś zepsuć" a najgorsze jest to, że nie przewidzisz tego. Ale generalnie VR jest ok. Przy krótkich czasach lepiej go wyłączyć...

Domyślnie

poniewaz własnie stałem sie szcześliwym posiadaczem - to dodam, iz spotkałem gdzies
    w necie testy w VR gdzie tester udowodnił, iz przesadne stosowanie VR przy krótkich
    (czy nawet bardzo krótkich - ale nie pamietam cyfr) czasach daje wrecz odwrotny efekt
    fotki bez VR były lepsze od tych z VR - wiec wnioskuje z tego iż ten wynalazek należy
    stosować z rozsadkiem... Ale szkiełko wypas
    PS.
    znależliscie moze Panowie alternatywę na "osłonke" przeciwsłoneczną - czy zakupiliscie drugą torbe

Domyślnie

Bingo Właśnie do takich samych wniosków jak ten test o którym piszesz "kszysztofie jot" ja się przyłącze...
    ps. A szkiełko, rzeczywiście jest super...
    Pozdrawiam

Domyślnie

wracając do tematu - sporo o działaniu VR w tym szkiełku:
    http://www.camerahobby.com/Review-70-200mmVR.htm

oraz troche tu
    http://www.naturfotograf.com/AFS70-2....html#top_page

Niestey moje odczucia co do nieco gorszej ostrosci (? powiedzmy ze VR narazie
    mnie przerasta ale zdecydowaniei wiekszej flary w stosunku do 80-200 d ED
    co potwierdzaja te testy - fotki pod swiatło to bardzo słaba jego strona....

Domyślnie

krzysztof jot, jak już to odkopałeś, to dopiszę to co chciałem dopisać wcześniej. Nie wiem, czy dokładnie czytaliśie instrukcję do N70-200VR? Tam jest wyraźnie napisane, że:

- jeśli zdjęcia ze statywu z zablokowaną głowicą to VR na OFF
    - jeśli zdjęcia ze statywu bez zablokowanej głowicy to VR na NORMAL
    - jeśli zdjęcia z monopodu to VR na NORMAL
    - jeśli zdjęcia z ręki (w tym panning) to VR na NORMAL
    - jeśli zdjęcia z poruszającego się pojazdu (np. z samochodu) to VR na ACTIVE

Inne ustawienia mogą powodować nieostrości na zdjęciach. Jeśli VR jest na ON, to po wciśnięciu spustu do połowy trzeba poczekać, aż obraz w wizjerze się ustabilizuje, bo jeśli spust zostanie dociśnięty zbyt wcześnie, zdjęcie może być nieostre.

Tyle instrukcja N70-200VR. Zakładam, że wszyscy to wiedzą, ale tak dla przypomnienia.
    Jacek

Domyślnie

Inne ustawienia mogą powodować nieostrości na zdjęciach. Jeśli VR jest na ON, to
    po wciśnięciu spustu do połowy trzeba poczekać, aż obraz w wizjerze się ustabilizuje,
    bo jeśli spust zostanie dociśnięty zbyt wcześnie, zdjęcie może być nieostre.

ja z tego wyciągam wniosek - że przy 5-ciu klatkach na sekunde to VR mam sobie
    w d... wsadzic, czyli jednym słowem zdecydowanie na OFF. Ktos potwierdzi lub zaprzeczy ?
    bo mam w sobote imprezke i bedzie to pierwsza powazna próba tego szkła, i nie chciałbym być
    potem przy komputerze niemiło rozczarowany, a do tego czasu pogoda chyba nie pozwoli na testy

Domyślnie

Wydaje mi sie ze przypadku AFS, jesli poczekasz przed pierwszym zdjeciem nie powinno byc problemu, co innego przy AFC. To tylko moja teoria - niech ktos zweryfikuje.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Krzysztofie, co Wy dzisiaj z tym wsadzaniem obiektywów w d...ę. W jednym wątku MzMarcin to robił z N17-35, a teraz Ty z N70-200VR. Panowie dajcie spokój.

Robiłem takie serie z VR NORMAL wielokrotnie i nie było żadnych kłopotów z ostrością. Oczywiście na ciągłym autofokusie i z ustawionym priorytetem ostrości w menu D200. Przed pierwszym zdjęciem stabilizacja jednak chwilę trwa. To wyraźnie widać w wizjerze. W instrukcji napisano również, że obiektyw współpracuje w tym zakresie z body, czyli body powinno wiedzieć kiedy można robić zdjęcie. No chyba, że ustawisz priorytet migawki i sam o tym decydujesz.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK
    W instrukcji napisano również, że obiektyw współpracuje w tym zakresie z body, czyli body powinno wiedzieć kiedy można robić zdjęcie. No chyba, że ustawisz priorytet migawki i sam o tym decydujesz.
    Niestety tak nie jest - działanie VR nie powoduje niemożności wyzwolenia migawki - w jaki sposób aparat mialby to interpretować - przecież nie jest to stabilizacja elektroniczna tylko optyczna - ona nie "zamraża" obrazu, w sposob ciągły stara się niwelować drgania aparatu.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Smurf, to dlaczego w instrukcji wymieniono tylko kilka body Nikona, które współpracują z 70-200VR, a nie wszystkie dostępne? Dlaczego tam napisali, że przy współpracy z innymi body VR trzeba wyłączyć? Myślisz, że w NIkonie sobie jaja robią? Ja myśle, że współpraca procesora w obiektywie i procesora w body nie dotyczy tylko podawania nastawionej odległości. Sigma już też o tym wie - od dnia wprowadzenia na rynek D200.

Smurf, a wiesz co to jest priorytet ostrości i priorytet migawki? Jak ustawisz w menu priorytet ostrości, to aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli w nastawionym punkcie AF nie stwierdzi ostrości. Taki drobiazg, a cieszy. Ale jak ustawisz priorytet migawki, to będzie trzaskał foty jedna za drugą, niezależnie od tego, czy będzie ostro, czy nie.

No i jest jeszcze pierścień ustawiania ostrości i przyciski blokowania ostrości umieszczone na obiektywie. Za pomocą tego pierścienia można przeostrzyć niezależnie od body, nawet już po wyostrzeniu przez body. Czasem można to zrobić przypadkowo - sam to kiedyś sprawdziłem na własnej skórze. Zdjęcie wtedy ostre być nie musi - powiem więcej ostre nie będzie. To taka dodatkowa cecha obiektywów z silnikami.
    Jacek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów