Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    kmaic
    Gość

Question Jak sformatować ?

Witam,

Kupiłem 2 x AAA NiMH Duracell supreme 1000 mAh
    Ładowarka Duracell mini charger, ( aaa ładuje 110 mA)
    Pytanie.. Jak poprawnie je sformatować żeby ich nie zniszczyc i nie obnizyc pojemnoiści ?? tzn jaki czas ładowania pierwszego, drugiego i trzeciego ? Na początek je w pełni rozładować czy ładować przed pierwszym uzyciem?

Dzieki z odp,
    Ostatnio edytowane przez kmaic ; 07-07-2008 o 10:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmaic Zobacz posta
    Witam,

Kupiłem 2 x AAA NiMH Duracell supreme 1000 mAh
    Ładowarka Duracell mini charger, ( aaa ładuje 110 mA)
    Pytanie.. Jak poprawnie je sformatować żeby ich nie zniszczyc i nie obnizyc pojemnoiści ?? tzn jaki czas ładowania pierwszego, drugiego i trzeciego ? Na początek je w pełni rozładować czy ładować przed pierwszym uzyciem?

Dzieki z odp,
    Tych akumulatorków nie trzeba formować. Formowało się akumulatorki starego typu z tzw. efektem pamięci. NiMH nie posiadają takowego i nie wymagają formowania. Jedyne co możesz robić aby przedłużyć ich żywotność to starać się ładować je zawsze do pełna i ładować tylko w miarę w pełni rozładowane.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

ja nie rozumiem jednego. Stare accu do tel były NiMH i miały tzw efekt pamięci, nowe są Li-ion i nie maja. Te same accu występujące jako popularne paluszki zbudowane w technice NiMH już nie mają wspomnianych objawów... Jak to jest?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

To jest postęp...
    Mimo, że mówią iż efektu pamięciowego nie ma, zaleca się pierwszy raz naładować na full - vide manual. Na pewno każda bateria ma ograniczenie polegające na określonej ilości cykli ładowania. W efekcie jak ktoś kilka razy dziennie wsadza beterię do ładowarki to jej żywotność musi być krótsza. Dlatego warto mieć dwie baterie i używając zamiennie, rozładowywać do końca zanim zacznie się ładować. Ja tak robię od lat z bateriami do różnych urządzeń i nie narzekam.
    Zresztą, w przypadku aparatu fotograficznego, zawsze jak chcę coś więcej popstrykać to bateria się rozładowuje i jakbym miał czekać 2 godziny zanim się naładuje to bym się chyba wściekł... że nie wspomnę o plenerze, gdzie gniazdek jakby nie było w zasięgu.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 08-07-2008 o 01:49 Powód: mordka nie wyszła
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Uprawnienia umieszczania postów