Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Kolory...

Domyślnie Kolory...

Wydaje mi sie ze ten dzial bedzie odpowiedni, jak nie to prosze o przesuniecie mojeg posta w inne miejsce...

Pisze bo mam problem z kolorami... Chodzi o monitor.
    Do niedawna pracowalem na laptopie - tam obrabialem zdjecia, podkracalem NEFy itd itp.
    Wszystko fajnie, pracowalo sie ok, nie mialem zastrzezen.
    Az do momentu kiedy pod laptopa podlaczylem zew. monitor. Podlaczylem go glownie na wielkosc - 17 cali to lepsza praca niz na 15... I w tym momencie zaczal sie moj problem.
    Kolory....
    W czym rzecz - wydaja mi sie "za kolorowe". Za intensytwne. Czy to jest normalne odczucie po przesiadce takiej jak dokonalem? Monitor zew to zadna tam rewelacja od taki tam zwykly CRT.
    Z czym mam najwiekszy problem? Z balansem bieli i z nasyceniem kolorow.
    Wrocilem do swoich starszych intensywnie kolorywych zdjec wlacyzlem na na lapku i jednoczesnie na zew. moinitorze i doszedlem do wniosku ze te z moinotora sa za kolorowe... Problem troche mieszam, ale wczesniej nie mialem takije mozliwosci porownania i teraz jestem w kropce czy ta instensywnosc jest prawidlowa? CZy tak ma byc?
    Szczerze powiedziawszy to na wielu zdjeciach obrabianych na lapku troche bym zmienil nasycienie i balans bieli...

Ten problem moze nie jest natury technicznej ale raczej natury "natury"...
    Czy ktos ma podobne odczucia po takiej przesiadce? Czy ktos moze cos rozsadnego doradzic? Nie chce sie bawic dalej kiedy nie mam pewnosci co do otrzymywanych rezultatow... Teraz obawiam sie ze jak podlaczyl bym monitor jakiejs wysokiej klasy to juz zupelnie sie zalamie...

Tak na koniec dodam ze kolory z monitora zew wydaja sie zywsze i pelniejsze ale jednoczesnie "za kolorowe". Czy to tak powinno byc? Dwa... Bardziej meczy mi sie wzrok patrzac na te kolory...

Doradzcie ! prosze
    Ostatnio edytowane przez mattromanow ; 06-07-2008 o 20:56
    www.mattromanow.com

| N65 | D50 | D200 |N18-70/3.5-4.5 | N70-210/4 | N50/1.8 | S24/2.8 | SB-800 |

Domyślnie

Następny... Choć przynajmniej jesteś orginalny - inni narzekali, że laptop ma zbyt blade kolory:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63801

autograf
    Gość

Domyślnie

Miałem podobne wrażenie. Od jakiegoś tygodnia mam CRTka. Moje zdjęcia na CRTku są delikatnie mówiąć cieplejsze.
    Łopatologicznie tak jak by lapki miały więcej B z RGB Przez to te kolorki są cieplejsze na CRTku. A dowód tego miałem na forum: jak zrobiłem ciepły portret na lapku, to na forum słyszałem: za czerwono.

Podsumowując: staram się już nie używać lapka do zdjęć. Do wołania, do oglądania.

EDIT:
    Jeśli pozwolisz, wkleję tu jedno swoje zdjęcie. Wołałem je na laptopie. Wrzuciłem na forum i wszyscy mi pisali za żółty dól.
    Ja mówię o co kaman. Jest ok. Tak się złożyło, że klika dni później kupiłem CRTka i na nim otworzyłem to zdjęcie. Fuck, mieli rację te skurczybyki Jest żółto, za żółto.

Więc jeśli na lapku nie masz za żółto, a na CRTku tak - to wszystko jest okej

Ostatnio edytowane przez autograf ; 06-07-2008 o 21:44

Domyślnie

Ocieplenie to inna broszka - wynika z różnic temperatury bieli monitora. Lapki statystycznie są dość chłonde.

Tutaj problem polega na tym, że zdjęcia obrabiane były pod to, co widać na laptopie - natomiast kiedy zostały wyświetlone na monitorze stały się przesycone, z uwagi na zdolność normalnego monitora do wyświetlania bardziej wysyconych barw. Obrabiając zdjęcia na laptopie nieświadomie można je przesycić, gdyż matryca lapka nie jest zdolna do wyświetlenia najbardziej wysyconych barw przestrzeni sRGB.

Domyślnie

Kup sobie kalibrator do monitora. Skalibrujesz obydwa i będzie dobrze. Ja sobie kupiłem i jestem zadowolony. W przeciwnym razie każdy monitor będzie inaczej wyświetlał.

Uprawnienia umieszczania postów