Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: tamron 90

Domyślnie

djbart, piszę dopiero dzisiaj, bo jakoś nie miałem sygnału e-mail, iż wątek nadal "żyje".
    To oczywiście wyraz mojej frustracji, byłem świeżo po rozmowie, dość gorącej z gościem, który "uznaje" NIKONA i tylko NIKONA, a wszystko inne, to właśnie owo badziewie. Nie komentuję takich postaw. Sam mam szkła tamrona i nikona z których jestem bardzo zadowolony.
    Czasami naprawdę trochę wkurza, jak ktoś kolejny raz marudzi eeee sigm, eee tamron.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Nie zmienisz tego choćby niewiem jak był ostry tamron czy sigma. Tak samo z ludźmi którzy kupują dresy adidasa za tysiące zł jakby miały im pomóc szybciej biegać...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

djbart

Jak masz 50/1.4 to się nie zastanawiaj nad 60/2.8. To trochę bez sensu. Ja sam zasadniczo używam tylko manualnych stałoogniskowych szkieł nikona, ale o tym Tamronie naczytałem się i nasłuchałem wiele dobrego. To jest naprawdę szkło warte tych pieniędzy.
    I nie słuchaj onanistów sprzętowych, że tylko nikkor. Tak jak nikon potrafi wypuścić bubla, tak też niezależni producenci mają w swojej ofercie prawdziwe perełki. I do takich perełek bez wątpienia należy zaliczyć Tamorona 90/2.8 SP Di (choć poprzednia wersja też ma b. wysokie noty).

Pozdrawiam

Domyślnie

Padł tu temat fotoit - kupiłem u nich wiele rzeczy i wiele tez pewnie jeszcze wiele kupię. To nie jest firma pojawiająca sie i znikająca. Ceny atrakcyjne - są konkretni, a gwarancja tzw sklepowa mnie nie przeraża - w razie problemów oni zajmują się wszystkim z tym że pewnie nie wysyłają sprzętu do NP tylko do N X - gdzie X miejsce zakupu. Co do zwolenników oryginalnych akcesoriów - są tacy co to tylko nikon i są tacy co tylko produkty firm niezaleznych - myślę, że wygrywa tu postawa zdroworozsądkowa - trochę tego troche tego -wszystko zalezy od stosunku jakości do ceny.
    Pozdrawiam

Domyślnie

koniec historii.. dorobiłem sie na sprzedaży starych ruskich obiektywów mm42 i pentaconów i dzis rano zamówiłem z interfoto 90 tamrona.. koles powiedział zebym dzis popołudniu przyjechał odebrac.. i jest lux !!! to sie nazywa szybkośc obsługi jak podepnę podziele sie wrażeniami
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

Djbart czekam na opinię tego szkiełka. Czy zamierzasz go używać głównie w makro czy jako portretówka 135 po cropie ?
    Jak do makro to nie myślałeś o DCR 250 Raynoxa na tym szkle ?
    Tak czy siak napisz jak się spisuje oraz podeślij jakieś foty, sam mam smaka na niego ale sam nie wiem czy stałkę 35-50 brać czy Tamrona 90.

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

chodziło mi głównie o portret.. jednak korci mni tez makro, a nie stac mnie na 2 szkiełka.. kupie ten i jeszze potem jakis filtr zmiekczający dobry (do portretu) i oczywiscie wspomnianego przez ciebie Raynoxa
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

Jak to kupisz? W stopce już go masz
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

hehehe
    i widac ze bystrzak.. tak wpisałem go rano z podniecenia ze go zakupię, myslałem ze uda sie odebrac z rana 15 minut po zamówieniu (sklep 3 przystanki ode mnie, 5 minut samochocdem) ale jednak czekam do 17... potem jade po UV-ke do niego i do znajomych porobic zdjęcia wrzucę cosik..
    za wtopę ze stopką kajam się..

[ Dodano: Pon 22 Maj, 2006 ]
    jest mam go.. oto krótka recenzja...

Najpierw co mi sie podoba...
    -wykonanie zdaje sie byc solidne
    -wygodne przełączenie MF/AF
    -Kolory mi się podobają
    -Ostrośc więcej niż zadawalająca, aleee (o tym dalej)
    -Ogniskowa do portretu mi pasuje jak nic
    -przełącznik full/limit

Co nie jest najlepsze..
    -Af wolny i głośny
    - wyciąga sie na tyle ze trudno focic z wbudowaną lampą
    -jednakże obydwa powyższe punkty absolutnie nie przeszkadzają w portrecie (a to moj priorytet) w makro tez chyba niezbyt..

Co mi sie nie podoba
    -dlaczego zrobienie zdjęcia makro jest tak cholernie trudne ? nie mogłem na początku zrobic ostrego zdjęcia.. mam wrażenie ze Af daje BF (ok 1mm).. w manualu ie radze sobie kompletnie gdyż latają mi łapy i wogóle, zrobienie ostrego zdjęcia graniczy z cudem.. głębia ostrości to dosłownie milimetry...ALE nie są to wady obiektywu, poprostu fotograf dupa... makro u mnie raczkuje dopiero, tak więc jeżeli nic się nie poprawi to pewnie zamienię go na 85/1.8.. ale niewykluczone że opanuje podstawy, troche poczytam itd..

PODSUMOWUJĄC- jestem b zadowolony, przeceniłem tylko swoje zdolności co do makro

poniżej fotki z 3 zastosowań (nie wnikamy w oczywiscie zerową wartośc artystyczną)

1. Portret

2. Krótkie tele

3 Makro (kryptomakro)

pozdrawiam

[ Dodano: Pon 22 Maj, 2006 ]
    bym zapomniał... zdjęcia zmniejszone w IrfanView, bez wyostrzania dodatkowego

1 Czas 1/100 F 3.2 ISO 800
    2 Czas 1/400 F 5 ISO 800
    3 1/250 F 5 ISO 1600

tym razem to koniec
    www.bartoszsklodowski.pl

Domyślnie

Djbart miałem wyobrażenie takie że łatwo zrobić tym obiektywem makro, jako że ma skalę 1:1, to jest tak skonstruowany optycznie, że zrobienie tego typu zdjęcia nie przychodzi z trudnością. Zakładając DCR Ranoxa, okazuje się że bez statywu i odpalonej lampy zewnętrznej żadne ze zdjęć o takiej skali odwzorowania nie wyjdzie.
    Fajne zdjęcia makro tym szkłem prezentuje JohnyB, ale z tego wynika, że facet się zna na rzeczy i zrobienie takich fotek nie da się wykonać tak od ręki.
    Chyba będę musiał przebudować swoje priorytety i mozliwości w tym względzie, bo nie chciałbym się rozczrowac kupując to szkło, że majac Sigmę 70-300 ze skalą 1:2 zyskałem tylko 1:1 a zrobienie zdjęcia graniczy z cudem.
    Tak czy siak nie ulega wątpliwości że optycznie ten obiektyw jest b. dobry

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów