Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Domyślnie

Moim zdaniem lamaniem prawa jest fakt, ze kanal dystrybucji w Polsce jest drozszy niz w innych krajach i to o kwote bedaca rownowartoscia polowy mojej pensji na reke.
    Tyle razy juz o tym pisalismy... Naprawde myslisz ze Nikon w Polsce jest drozszy w sieciach sprzedazy bezposredniej niz np. w Niemczech? Wziales pod uwage roznice w podatku VAT miedzy wiekszoscia krajow europejskich, USA i Polska? Wziales pod uwage popyt rynkowy w poszczegolnych krajach? Przy cenie 2500 zlotych brutto, roznica miedzy podatkiem w Niemczech, a tym jakim oblozono sprzet w Polsce wynosi na dzien dobry 200 zlotych. Przyznasz ze wplyw na to NP ma zaden. Dalej. Sprzedawca ktory dostarcza 200 aparatow miesiecznie, moze sobie pozwolic na mniejsza marze niz ten ktory sprzedaje ich 20. Trzeba to zrozumiec. Nie bronie tego koncernu w Polsce, bo mi za to nikt nie placi, staram sie zrozumiec mechanizmy i albo je zaakceptowac, albo kupic z importu, z pelna swiadomoscia tego czynu. Proste.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Tutaj na ten temat przetoczyła się dyskusja.
    Pozdrawiam

FUX
    D 7000, 18-105 VR

Domyślnie

Z tresci usunalem watki nie na temat i "jalowa" dyskusje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Cytat Zamieszczone przez Tok'Ra
    Mnie dziwi jedna sprawa - dlaczego w innych panstwach, gdzie sa strony firmowe Nikona mozna sciagnac sobie obcojezyczna instrukcje w pdf'ie do D50 - a w Polsce sie nie da.
    Jakieś konkretne przykłady może ? Gdzieś to można zassać PDF-a w narzeczu innym niż "ynglisz" ?
    Faktem jest, ze pdf-y w innym jezyku niz "ynglish" sa trudniejsze do zdobycia, ale przynajmniej sa w ynglish - na inne nie polowalem, bo i po co - wystarczy ze ze strony tajwanskiej czy brytyjskiej, czy z usa - moglem sciagnac manual w "ynglish", co dla mnie wystarcza. Nie jest natomiast dla tamtejszego tubylca problemem pozyskanie na drodze odplatnej takowej instrukcji, czy nawet w innym jezyku. Eksperymentalnie wjechalem do Nikon w Brazylii - tam znalazlem link do Manuals i ... trafilem z marszu na strone http://tinyurl.com/futyf gdzie dla pragnacych weryfikacji informacji co do wygody, czy ergonomii obslugi aparatu ktory planuje sie kupic, mozna sciagnac duzo roznych manuali do Nikonow i potem wybrac co sie chce. Obok tego jest tam tez link "jak zamowic manual w swoim jezyku".
    Ciekawym tez okazal sie portal Nikon'a dla wschodnich barbarzyncow. Rosyjskojezyczny serwis Nikona zawiera calkiem sporo ciekawych informacji, ktorych nie znalazlem w innych serwisach Nikona. Nie jest problemem np. znalezienie tam linku do
    ftp://ftp.nikon-euro.com/DOWNLOAD/D5...rochure_RU.pdf

Jest oczywiscie problem w literkach, ale.... skoro tu w Polsce uzywamy google, to tkniety zadaniem bojowym postanowilem ustalic, czy bedzie problemem pozyskanie pelnej instrukcji do Nikona D50 w jezyku rosyjskim. Ruskie maja swoje wyszukiwarki np.: www.yandex.ru . Umiejetne rzucenie pytania.... i po minucie mialem na dysku rosyjska instrukcje - przykladowo z linku
    http://tinyurl.com/qn9am

I jakos tam nikt nie poluje na stronki z linkami do rosyjskich manuali - bo takich linkow do roznych wersji znalazlem sporo - czyli tam jest to legal, a tu w Polsce zbrodnia.
    Moze dlatego, ze u barbarzyncow pogodzono sie z mysla, ze lepiej rozreklamowac towar i nie blokowac informacji, a w Polsce dominuje filozofia, ze za ksiazeczke warta moze 30 zl chce sie duzo wiecej uzyskac, pod pozorami ochrony praw autorskich, czy moze pod pozorami walki z uzytkownikami kradzionego sprzetu - a tak na prawde z importem z ...Unii Europejskiej . No zaraz, to my jestesmy w tej Unii czy jeszcze nie???
    Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje ze wyczerpujaco odpowiedzialem na postawione pytanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Mnie dziwi jedna sprawa - dlaczego w innych panstwach, gdzie sa strony firmowe Nikona mozna sciagnac sobie obcojezyczna instrukcje w pdf'ie do D50 - a w Polsce sie nie da.
    Jakieś konkretne przykłady może ? Gdzieś to można zassać PDF-a w narzeczu innym niż "ynglisz" ?
    Faktem jest, ze pdf-y w innym jezyku niz "ynglish" sa trudniejsze do zdobycia, ale przynajmniej sa w ynglish - na inne nie polowalem, bo i po co - wystarczy ze ze strony tajwanskiej czy brytyjskiej, czy z usa - moglem sciagnac manual w "ynglish", co dla mnie wystarcza.
    Przecież to można zrobić również u nas.

Nie jest natomiast dla tamtejszego tubylca problemem pozyskanie na drodze odplatnej takowej instrukcji, czy nawet w innym jezyku.
    A u nas jest problem z nabyciem za opłatą ?

Eksperymentalnie wjechalem do Nikon w Brazylii - tam znalazlem link do Manuals i ... trafilem z marszu na strone http://tinyurl.com/futyf gdzie dla pragnacych weryfikacji informacji co do wygody, czy ergonomii obslugi aparatu ktory planuje sie kupic, mozna sciagnac duzo roznych manuali do Nikonow i potem wybrac co sie chce. Obok tego jest tam tez link "jak zamowic manual w swoim jezyku".
    http://tinyurl.com/pzyex prosze bardzo "polish verion"

Ciekawym tez okazal sie portal Nikon'a dla wschodnich barbarzyncow. Rosyjskojezyczny serwis Nikona zawiera calkiem sporo ciekawych informacji, ktorych nie znalazlem w innych serwisach Nikona. Nie jest problemem np. znalezienie tam linku do
    ftp://ftp.nikon-euro.com/DOWNLOAD/D5...rochure_RU.pdf
    To nie jest instrukcja tylko prospekt.

I jakos tam nikt nie poluje na stronki z linkami do rosyjskich manuali - bo takich linkow do roznych wersji znalazlem sporo - czyli tam jest to legal, a tu w Polsce zbrodnia.
    Moze dlatego, ze u barbarzyncow pogodzono sie z mysla, ze lepiej rozreklamowac towar i nie blokowac informacji, a w Polsce dominuje filozofia, ze za ksiazeczke warta moze 30 zl chce sie duzo wiecej uzyskac, pod pozorami ochrony praw autorskich, czy moze pod pozorami walki z uzytkownikami kradzionego sprzetu - a tak na prawde z importem z ...Unii Europejskiej . No zaraz, to my jestesmy w tej Unii czy jeszcze nie???
    Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje ze wyczerpujaco odpowiedzialem na postawione pytanie
    To że polityka rodzimego przedstawicielstwa jest "troszku chora" wiadomo nie od dziś.
    Samo NP tak pieknie się z tego tłumaczy.
    http://tinyurl.com/gtdo8
    Ale czy to upowżnia nas do łamania prawa? Admin tez kilka krotnie interweniował w tej kwesti i nic nie wskórał.

A i znalazłem jeszcze że instrukcje dostępne są też po francusku i niemiecku. Widocznie u nich nie ma szarej strefy, bądź tylko te kraje należą do UE

pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Moim zdaniem lamaniem prawa jest fakt, ze kanal dystrybucji w Polsce jest drozszy niz w innych krajach i to o kwote bedaca rownowartoscia polowy mojej pensji na reke.
    Naprawde myslisz ze Nikon w Polsce jest drozszy w sieciach sprzedazy bezposredniej niz np. w Niemczech? Wziales pod uwage roznice w podatku VAT miedzy wiekszoscia krajow europejskich, USA i Polska?
    Od lat obsluguje polskie smietniki. Jeszcze 5 lat temu importerzy tlumaczyli, ze koszty produkji np. takiej plyty glownej do komputera to w przeliczeniu "na nasze" ok. 800 zl - bo nie mieli konkurencji. Obecnie nowoczesniejsza plyte glowna sprzedaja za 20USD i to o wiele bardziej zaawansowana technologicznie. Aparat jest technologia o wiele bardziej prymitywna przeciez...

Na cene takiego body de facto ma sam producent, czyli NIKON. Podzielil sobie swiat na regiony i ustalil, ze:
    - w USA bedzie niezle sprzedawal, bo tam bogacze i wycenil takie body D50 w handlu z podatkiem na ok. 550 USD - i taki tubylec moze to sobie kupic np. za 1/4 pensji.
    - w Niemczech tubylec ma troche gorzej - jest bogaty, wiec musi dac zarobic, i chociaz mozna tam dostac z podatkiem za 470 Euro - to srednia cena jest 550 Euro.... przy zarobkach i sile nabywczej Niemca ustalonej przy wiedzy, ze srednio zarabia ok. 1500 Euro miesiecznie.
    - w Polsce NIKON postanowil zarobic wiecej - przy sredniej wyplacie na reke 1300 zl kwota nabycia to nie 600 zl... bo to nie wina Nikona ze tak malo zarabiamy i takie wysokie placimy podatki. U nas cene sie ustala na poziomie 800 Euro - bo jak ktos ma kupic to kupi - ot taki dodatkowy kanal sprzedazy liczony w sztukach. I to jest wlasnie smutne - ze jestesmy taka Palestyna Europy i dobrze nam z tym...

Najbardziej w tej dyskusji dziwi mnie nie to, ze klubowicze chca "zalatwic" importera, ktory chce sprzedawac te aparaty taniej. Polskie piekielko daje znac... zamiast isc palic w protescie za takie traktowanie opony w Nikon Polska...

Oszczędny w słowach Awatar mike00
    Miasto
    Jastrzębie/Katowice/RSl.

Domyślnie

Tok'Ra masz slusznosc co do pewnych spraw - ze jestesmy traktowani jak rynek zbytu B a moze i C albo D. Kazdy rozsadnie myslacy producent dojdzie do wniosku, ze aby zdobyc wieksza popularnosc nalezy traktowac dany rynek w sposob "indywidualny". W tym miejscu zaczyna sie rachunek ekonomiczny - nalezy spojrzec na zasobnosc przecietnego klienta, strukture rynku, zapotrzebowanie etc. Rzeczywiscie jestesmy w ogonie ale z drugiej strony sprzedaz aparatow cyfrowych rosnie w Polsce o nascie % kazdego roku (inna kwestia jest jakie to aparaty). Nikon prawdopodobnie doszedl do wniosku, ze sprzedaz lustrzanek cyfrowych w Polsce jest na tyle sladowa, ze nie ma sensu prowadzenia zadnej szerzej zakrojonej akcji marketingowej - bo sie to po prostu nie karkuluje. Mozna sie z tym nie zgadzac - ale z faktami sie nie dyskutuje.

Ale z penymi rzeczami zgodzic sie nie moge:

Najbardziej w tej dyskusji dziwi mnie nie to, ze klubowicze chca "zalatwic" importera, ktory chce sprzedawac te aparaty taniej. Polskie piekielko daje znac... zamiast isc palic w protescie za takie traktowanie opony w Nikon Polska...
    Nikt nie chce "zalatwic" importera - kazdy chce kupic taniej. Chodzi tu tylko i wylacznie o sposob traktowania klienta i zachowanie sprzedawcy w sposob daleko odbiegajacy od ogolnie przyjetych postaw. Kupujac towar mozesz chyba liczyc na to, ze bedzie to produkt pelnowartosciowy. Kazde inne podejscie, brak reakcji ze strony kupujacych, przyzwolenie na kretactwo doprowadzi do zupelnego wypatrzenia sytuacji.
    Pozdrawiam.
    D50; T 12-24; T 28-75; S 70-300 APO; SB-600; MF 550prob + 486rc2

Bluesklep
    Gość

Domyślnie

witam

poprostu nie milismy tych instrukcji dodawaliśmy skrucona i do d70
    zapraszam klienta krory kupił unas sprzet do nas damy instrukcje do d50
    lub prosze napisac meila doslemy

a kolege który twierdzi ze mozna znaleśc w takiej cenie z instrukcja pl
    tak mozna ale unas wszedzie sa o 400 zł droszsze i z marnym pdf nie czytelnym,
    usiłowalismy zdobyc do d50 bo nasz niemiecki dystrybutor nie posiadał takiej
    zdobylismy wkoncu

pozdrawiam

Domyślnie

Pytanie do Admina
    Piotrku, czyli mam rozumieć, że importerzy sprzętu Nikona powinni do sprowadzanego przez siebie sprzętu załączać polska instrukcję w papierowej formie rodem z NIKON-POLSKA?
    A brak polskiej instrukcji, czy też skan oryginalnej instrukcji jest łamaniem prawa?
    No, jeżeli reguły są takie proste to pozostaje zapytać, dlaczego tak duża i dbająca o swój wizerunek firma jak NIKON, pozwala na łamanie prawa łatwym do ustalenia importerom i co my mamy w związku z tym zrobić.
    Niedawno miałem podobną sytuację ze sklepem d-photo z Krakowa.
    Dostarczyli mi wraz z aparatem skan polskiej instrukcji na płycie CD i przeszli nad tym do porządku dziennego.
    Czy w związku z powyższym powinienem domagać się od nich instrukcji papierowej i legalnej?
    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Oszczędny w słowach Awatar mike00
    Miasto
    Jastrzębie/Katowice/RSl.

Domyślnie

Z gory przepraszam, ze odgrzewam ten temat - tylko jedna sprawa. Przedstawiciel firmy sam sie odezwal na forum, poniekat probowal wytlumaczyc cala sprawe i zapewnil, ze juz uporali sie z problemami. Zapewnil tez o powaznym traktowaniu calej sytuacji i zaproponowal, ze jezeli zglosi sie do niego klient w sprawie tej instrukcji to mu ja dosle.
    Tyle jesli chodzi o gadanie.
    A sytuacja wyglada tak, ze kontaktowalem sie z nimi po ich poscie wielokrotnie. 3 krotnie bylem zapewniany, ze instrukcja zostala wyslana, ze pewnie jest w drodze a moze nawet listonosz wlasnie mi ja niesie... Pewnie niesie ale jakos doniesc nie moze - i tyle w temacie powaznego traktowania klientow przez ta firme. A w dobrej wierze podszedlem do ich propozycji.
    Pozdrawiam
    D50; T 12-24; T 28-75; S 70-300 APO; SB-600; MF 550prob + 486rc2

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów