o d700 kilkaset postow, o jakos nikt nie wspomnial o nowych szklach ktore mnie akurat bardzo ciesza
taka 85tka do packshotow idealna a i w portrecie sie swietnie sprawdzi
tak wiec 105tka pod mlotek pojdzie![]()
Szukaj
o d700 kilkaset postow, o jakos nikt nie wspomnial o nowych szklach ktore mnie akurat bardzo ciesza
taka 85tka do packshotow idealna a i w portrecie sie swietnie sprawdzi
tak wiec 105tka pod mlotek pojdzie![]()
Road to Manila
Ja bym chciał cały zestaw. 24-ką się już bawiłem i jest to fantastyczna sprawa. Do packshotów 85 jest idealna - w wielu wypadkach wręcz niezastąpiona. Ogólnie kontrola nad perspektywą i kątem płaszczyzny głębi ostrości, a do tego możliwości prostego łączenia ujęć w celu zwiększenia rozdzielczości lub kąta widzenia obiektywu oraz zmiany proporcji kadru to fantastyczna sprawa. W fotografii krajobrazowej, architekturze, wnętrzach, packshocie czy nawet i w portrecie te obiektywy dają cholernie dużo ciekawych możliwości.
A pozostając w Scheimpflugowskiej tematyce - ostatnio czytałem, że Bjorn Roslett przyklajstrował Nikona do starego wielkoformatowca - coś takiego dopiero pozwala poszaleć![]()
Niekoniecznie - zaczynają się pojawiać nowe, malusie cyfrowe LF-y pomyślane pod dupy cyfrowe:
Tylko to już niestety zabawki cenowo nie dla ludzi...
Fajna sprawa, technika ostro idzie do przodu, a swoją drogą to ciekawe kiedy powstanie pierwszy średnioformatowy tyłek kierowany do bardziej zwykłego użytkownika (takiego, który musi liczyć się z ceną), ale przepraszam bo OT.
A czy ceny nowych obiektywów PC są już znane?
Chyba jeszcze nie, ale sądzę, że na poziomie 24-ki - 5 tyś. z hakiem
mi na FXsie 85tka coraz mniej podchodzi,jakby byl taki 105/1.4 ... eh
Road to Manila
Skontaktuj się z nami