Witam
na prośbę użytkowników napisze kilka słów o tym szkle, bo ponoć szkło rzadkie ale nie przelewa się przez palce
pierwsze wrażenie:
Co tu dużo mówić, solidna konstrukcja, gdzieś czytałem wątek o kiepskiej jakości wykonania sigm, nie zgadzam się z tym w przypadku tej sigmy, w pudełeczku jak Bozia przykazała futerał, pasek do futerału, osłona przeciwsłoneczna, masa papierków, instrukcja niestety nie po polsku no i obiektyw oczywiście.
wykonanie:
Wszystko elegancko dopasowane, materiału bardzo dobre, pierścieni ogniskowej i ostrości poruszają się z dosyć silnym oporem, przyjemne to jestważy sporo ale przyjemnie się z nim pracuje.
wewnętrzne ogniskowanie to poważny plus, nic się nie kręci nic nie wysuwa.
Praca
szybkość af: mało miałem szkieł żeby obiektywnie to ocenić ale jest dosyć szybki i precyzyjny o żadnym bf/ff nie ma mowy. w trybie C praktycznie bezbłędny (testowany na 16 miesięcznej córce).
ostrość, bokeh, aberracje, plastyka(??)
ostrość od pełnej dziury powiedziałbym bardziej niż zadowalająca powiedzmy do 135, na długim końcu nadaje się ale troszkę mydli w stosunku do krótszych ogniskowych ale nieznaczne, przymknięcie o działkę daje już zupełnie inne rezultaty. przy przymknięciu do 5,6 do 8 golimy się zdjęciem
bokeh bardzo przyjemny i raczej nie odciągający uwagi od pierwszego planu , spokojny i "równy"
przy pracy pod światło widoczne lekkie aberracje raczej ciemno fioletowe niż jasno niebieskie i nie przeszkadzają aż tak bardzo.
mnie osobiście czasem troszkę przeszkadza min. odległość ostrzenie wynosząca 1 m ale to sporadyczne przypadki.
plastyka
szkło bardzo ładnie rysuje i kolory i kontrast na mz bardzo dobrym poziomie
podsumowanie
za około 2000 zł mamy szkło o całkiem ciekawych parametrach z ogniskową wystarczającą do większości zastosowań (śluby, koncerty, portret) z używalnym światełkiem 2.8 w całym zakresie (może oprócz 150mm),
sample wkrótce.
pozdrawiam
mimikm
p.s. w razie pytań prosze pisać na PW lub w wątku
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami