Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Matrycowy w D80

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław i Bystrzyca Kłodzka

Domyślnie Matrycowy w D80

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!

Jestem tutaj nowy, więc kilka słów o sobie.
    Jestem niwątpliwie amatorem, ale ambitnym Przygodę z fotografią rozpocząłem nie tak dawno, jakieś cztery lata temu wraz z zakupem Canona PowerShot A60 2.0 Mpix. Przez ten czas starałem się czegoś nauczyć. Aparat w przeciwieństwie do innych małpek to umożliwiał, gdyż posiadał tryby M, A, S i P. Przyznam jednak, że dopiero teraz, gdy stałem się posiadaczem Nikona D80 zamierzam konkretniej zająć się zgłębianiem wiedzy o fotografii.
    Jestem pod wrażeniem Waszej znajomości tematu i poziomu wypowiedzi formułowanych na tym forum.
    Dodam tylko, że jestem bardzo otwarty na wszytkie pomysły. Nie wyśmiewam, nie upieram się przy swoim, nie wdaję się w czcze gadki, nie popisuję i nie zgrywam cwaniaka za wirtualną zasłoną.
    Chciałbym być pomocny i móc liczyć na Waszą pomoc. Cierpię na chroniczny brak czasu i z tego względu zapewne nie zawsze będę mógł być tak aktywny w tym forum jak bym tego chciał
    Mam wielką nadzieję, że się plubimy

Na początek nawiąże do znanego problemu z pomiarem matrycowym w D80. Proszę nie piszcie że już było, nie odsyłajcie w wyszukiwarkę. Wiem, że tam można dużo znaleźć, nie każdy ma jednak na to czas.
    Póki co zaznajomiłem się z megadługim wątkiem Zbyszka sprzed dwóch lat i kilkoma innymi i nie mogę znaleźć jakiejś konkluzji kończącej, podsumowującej, radzącej a nie spierającej się.

Zatem kilka moich pytań?

1) Czy Nikon Polska wydało jakiś nowy firmware, który rozwiązywałby problem pomiaru matrycowego w D80? (ja na wstępie dostałem wersję 1.10 i taką też widzę na ich stronie). Czy wierzycie, że pojawi się taki firmaware? Są jakieś wieści? Ktoś pisał ostatnio w tej sprawie do Nikona czy sprawa umarła na stwierdzeniu, że wszystko jest ok?

2) Jak w takim razie radzić sobie w pomiarze matrycowym? Czy tak jak ktoś napisał - stała korekta EV na -0,7? (mam rozdzielony AF od ekspozycji)

3) Na co mierzyć przed blokowaniem ekspozycji, skoro jest powiązanie jej poziomu z aktywnym AF?

Dla jasności sprawy dodam, że moje poglądy w kwestii tego jaka jest rola pomiaru matrycowego w aparacie są zbieżne z poglądami Zbyszka. Oczywiście używam też często punktowego, ale do scen z krajobrazem w słońcu i z niebem nie umiem go stosować. W mojej małpce Canonowskiej matrycowy przy umiarkowanej rozpiętości tonalnej działał bez zarzutu. Tego samego oczekuję od sprzętu droższego o 2,5 tys. I nie ukrywam, że troszkę się tą sprawą zdegustowałem.

4) Czy są realne szanse aby z Waszymi poradami cykać w większości typowych sytuacji zdjęciowych niezjarane foty bez stosu ceregieli i kombinacji na które często brakuje czasu? Czy po prostu ten typ się nie da łatwo okiełznać?

Zaznaczam, że nie zależy mi aby Ktokolwiek z Was udowodnił mi że zrobił na matrycowym dobre zdjęcie. Ja wiem że się da! Ale nie o to chodzi by forma przerastała treść. Techniczna poprawność ekspozycji to tylko jeden z etapów w robieniu zdjęcia. Nie może wywyoływać tyle ambarasu z ustawieniami. To ma chodzić z automatu, bym mógł się skupić na kompzycji i ekspresji a nie na przedszkolu z którym radzi sobie byle małpka.

Proszę o Wasze porady, najlepiej w punktach, jak Wy sobie radzicie z matrycowym od conajmniej dwóch lat?
    D80 | Nikorr AF-S DX VR 18-55 1:3.5-5.6G |Nikkor AF 50 mm f/1.8D| filtry 52mm HOYA UV i POLAR serii szarej | statywy i pilot
    Fotografia podróżnicza i panoramiczna, smooth jazz

Domyślnie Odp: Matrycowy w D80

Cytat Zamieszczone przez nikorr Zobacz posta
    1) Czy Nikon Polska wydało jakiś nowy firmware, który rozwiązywałby problem pomiaru matrycowego w D80?
    Nie ma takiego problemu, więc nie ma co naprawiać. Musisz się nauczyć korzystać z pomiaru i tyle. On ma Ci pomóc ale nigdy Cię nie wyręczy...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Oszczędny w słowach
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Nie ma takiego problemu, więc nie ma co naprawiać. Musisz się nauczyć korzystać z pomiaru i tyle. On ma Ci pomóc ale nigdy Cię nie wyręczy
    Zgadzam się że nie wyręczy, ale z tym pomaganiem moja canonowska małpka się lepiej spisywała, wtedy nie jarałem typowych szybkich ujęć, a D80 tak pomoże, że wyjdzie gorzej
    Ostatnio edytowane przez nikorr ; 01-07-2008 o 16:12
    D80 | Nikorr AF-S DX VR 18-55 1:3.5-5.6G |Nikkor AF 50 mm f/1.8D| filtry 52mm HOYA UV i POLAR serii szarej | statywy i pilot

To teraz czeka Cię nauka opanowania tego pomiaru. Nikt chyba Ci nie mówił, że dSLR będzie łatwiejszy od małpki. Rób zdjęcia i się ucz.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

jak sie nie przewrócisz, to się nie nauczysz...
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Oszczędny w słowach
    Miasto

Dziękuję Wam za szybką reakcję na mojego posta
    Podzielcie się prosze Waszymi spostrzeżeniami co do natury tego pomiaru. Wolałbym się raczej nie przewracać, nie powielać tych samych błędów a raczej wystartować wzbogacony o dorobek przeszłości.

Czego unikać, jak mierzyć, może choć trochę porządku w prawidłach tego pomiaru się znajdzie? Może uniknę banalnych upadków

Czekam na rady techniczne Was, jako doświadczonych w tym pomiarze

ale tu nie ma za bardzo jak radzić, każda scena trochę inna i już nasza rada może popsuć
    ja ci powiem, że według mnie matrycowy działa dobrze (może nie idealnie, ale zły to na pewno nie jest)
    tylko trzeba go trochę wyczuć, i wprowadzać stosowne korekty, bo nie ma jednej uniwersalnej
    jedyny sposób na osiągnięcie tego to robienie zdjęć, najlepiej oczywiście bez pośpiechu, więc radziłbym ci wygospodarować w każdy weekend z te dwie godzinki czasu na spacer z twoją zabawką i robienie zdjęć (się czegoś nauczysz no i dla zdrowia dobre )

Cytat Zamieszczone przez nikorr Zobacz posta
    Podzielcie się prosze Waszymi spostrzeżeniami co do natury tego pomiaru. Wolałbym się raczej nie przewracać, nie powielać tych samych błędów a raczej wystartować wzbogacony o dorobek przeszłości.

Czego unikać, jak mierzyć, może choć trochę porządku w prawidłach tego pomiaru się znajdzie? Może uniknę banalnych upadków

Czekam na rady techniczne Was, jako doświadczonych w tym pomiarze
    W zasadzie to nie ma co radzić, po prostu pomiar matrycowy przywiązuje duża wagę do punktu w którym ustawia się ostrość, ot i cała filozofia. Ustawisz ostrość na czymś ciemnym - będą ładnie naświetlone cienie ale mogą ucierpieć jasne partie kadru i odwrotnie.

Oszczędny w słowach
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Hanzo Zobacz posta
    W zasadzie to nie ma co radzić, po prostu pomiar matrycowy przywiązuje duża wagę do punktu w którym ustawia się ostrość, ot i cała filozofia. Ustawisz ostrość na czymś ciemnym - będą ładnie naświetlone cienie ale mogą ucierpieć jasne partie kadru i odwrotnie.
    W związku z tym nasuwają mi się pewne obawy. Dotychczas z inną cyfrą robiłem często zdjęcia tak, że fotografując osobę na słonecznym tle, niejako pod światło, ustawiałem najpierw ekspozycję na tło za jej plecami, potem do zaproponowanej przez aparat przesłony dobierałem w manualu poziom lampy błyskowej aby błyskiem wypełniającym zrónoważyć scenę.
    To jak mam robić teraz? Mam rozdzielony przycisk blokady ekspozycji od blokady AF. Ale w tym momencie uzywanie pomiaru matrycowego zaczyna przypominac pomiar niemalże punktowy. A gdzie tutaj wypośrodkowanie do którego miał służyć matrycowy. Wychodzi na to, że od razu muszę się zdecydować któy fragment tła chcę prawidłowo naświetlić kosztem innych. To po co w tym aparacie pomiar matrycowy skoro jest tożsamy w efektach z punktowym?

Oszczędny w słowach
    Miasto

A nawet nasuwa się kolejne pytanie. Co w sytuacji kiedy włączam aparat, nie nastawiałem jeszcze ostrości, ale już sobie blokuję na czymś ekspozycję a następnie przekadrowuję na właściwy obiekt i strzelam fotę?
    Który fragment zdjęcia został wzięty bardziej po uwagę przy ocenie potrzeb naświetleniowych aparatu, skoro przed blokowaniem ekspozycji nie odbyło się nastawianie AF?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów