.... i dlatego się dziwię. Jest już chyba po zmierzchu, więc warunki do testowania AF są właściwe.Sprawdziłem jeszcze raz i się nie potwierdza teoria o złym działaniu AF.
Szukaj
.... i dlatego się dziwię. Jest już chyba po zmierzchu, więc warunki do testowania AF są właściwe.Sprawdziłem jeszcze raz i się nie potwierdza teoria o złym działaniu AF.
Jacek
W takim razie powinieneś się cieszyć, u mnie problem występuje jak u niektórych na tym forum.
Z ciekawości chętnie bym coś usłyszał o warunkach w jakich to namierzałeś. Bo tak przed snem stwierdziłem, że zmarnuję czas przeznaczony na coś pożytecznego i sięgnąłem po puszkę. Sprawdzałem na dwóch szkłach - 50 f1.4 i 105 f2. ISO było 6400, a przysłony takie jak w opisach szkieł. Gdy przy tych przysłonach czas poprawnego naświetlenia wychodził w okolicy 1/15 to AF łapał. Przy dłuższych już zaczynał się gubić, ale nie zawsze - chyba wiadomo, że na gładkim nie złapie? Ale domyślasz się jasności pomieszczenia przy 1.4, iso 6400, matrycowym oraz czasie ok. 1/15?
To może nam się w głowach przewraca?
Ja swój test zrobiłem na 35/2, 50/1.4, 85/1.4, 14-24/2.8, 24-70/2.8 i 70-200/2.8. ISO 6400, pełna dziura i w 85% AF nie złapał ostrości. Pomiar spot. Zawsze występował element na którym AF spokojnie w normalnych warunkach by złapał pomiar ( kontakt na ścianie, różnica oświetlenia płaszczyzny, itp ). Może, ale czy w takich warunkach to tylko ręcznie lub z lampą?
Mówimy o dwóch problemach:
1. Full card - komunikacie braku wolnego miejsca na karcie mimo, że miejsce jest.
2. Słabym działaniu AF.
U mnie zdecydowanie AF działa lepiej na starych obiektywach. Przed miałem sporo odpadu z 85 f/1.4 a teraz jest perfekcyjnie bez korekty w body. Reszta działa bez zmian oczywiście w warunach takich, w których się da fotografować miimo, że ktoś kiedyś d3 pieszczotliwie nazwał - noktowizorem.
Pozdrawiam
Remek
no nieźle... jako niezainteresowany długo odpuszczałam sobie ten wątek. W końcu chcąc dowiedzieć się o tych wszystkich przewagach w sofcie d3 nad d300 zdecydowałem się go przeczytać i.... I okazuje się że cam3500FX strzela takie same fochy jak cam3500DX. Tylko ten drugi występuje znacznie częściej i stąd przewaga informacji o jakiś wpadkach dotyczących d300Zamulenia AF, chwilowy strajk i niemoc w nastawianiu ostrości itp, świadczą chyba o tym że oba softy wymagały/wymagają jeszcze troszkę dopracowania
Ps. Poczekajcie tylko posiadacze D3 aż robin sobie taką puszkę strzeli, wtedy się dowiecie jaki macie badziew i zaczniecie się zastanawiać jak Wy w ogóle dajecie sobie z tym złomem radę ?![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
No przestań... Tego nawet nie biorę pod uwagę
Najbardziej wpienia mnie jednak fakt, że wsparcie techniczne oczywiście nigdy o niczym nie wie. Ja na pewno lepiej zareagowałbym na odpowiedź: "przypadłość jest znana i trwają pracę nad optymalizacją działania AF" niż na "nie stwierdziliśmy nic takiego" albo "to musi być wina obiektywu - proszę używać szkieł nikona (w odpowiedzi na pytanie o problemy z pracą afs500f4)"
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Witam i potwierdzam błąd D3 z nowym softym. Chodzi o błąd karty pamięci.
Stało mi się to dzisiaj na konferencji Nelly Furtado.
Podpięte miałem 85 1.4, program S, 1/250, ISO 1600 albo 2000 już nie pamiętam.
Pomogło wyciągnięcie obydwu kart - Extreme IV 8GB (slot 1) i Extreme IV 1GB (slot 2).
Wieczorem robię koncert, będę miał dwie IVki 8gb i już się boję, że podczas tych pierwszych trzech utworów mi ten błąd wyskoczy...a czasu będzie jak zwykle niewiele na robienie zdjęć :/
pozdrawiam
Philipp Gmür Fotograf Poznań
Skontaktuj się z nami