Witam
Pytanie do kolegów.
Jak skonfikurowć optymalnie PCta do obróbki fotek.
jaka płyta, nagrywarka ,ile ramu, jaka karta itp do wydania 3.500zł
Szukaj
Witam
Pytanie do kolegów.
Jak skonfikurowć optymalnie PCta do obróbki fotek.
jaka płyta, nagrywarka ,ile ramu, jaka karta itp do wydania 3.500zł
Księżak
D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900
Ktos juz kiedys zalozyl podobny temat. Czesc osob zaproponuje Tobie kupno kupno kompoterow marki Apple.
Co do komputera to zainwestuj w w ram. Za 3.500 to juz mozesz spokojnie rozejzecz sie za podzespolami uznanych producentow (asus, gigabyte itp)
jesli amatorsko to wystarczy jakis asus na płyte, dwuwarstwowa wypalarka dvd, procek moze byc cos np z amd athlon- dobra alternatywa dla intela, karta wg uznania (cos w okolicach 4 stow bedzie ok) ramu jak najwiecej, min 1024 mb, zianwestuj w dobry monitor- pamietaj, ze tansze elcedeki lubia przeklamywac kolory. jak masz wypalarke to imo nie ma sensu inwestowac w kosmiczne dyski. ja mam od roku 160 gb i miejsca wolnego ze hoho :P
D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|
jezeli w tych 3.5k ma sie jeszcze zmiescic monitor to nie widze szans. Najtanszy lcd spelniajacy podstawowe parametry do pracy z kolorem to Nec 1980 FXi ~ 2200 zl . Jezeli chodzi o crt to z nowych nie ma nic ciekawego a znalesc uzywane eizo np T965 w dobrym (nie super) stanie to nielada wyczyn .
karte graficzna polecam firmy matrox
Szczerze mowiac to na Twoim miejscu podziekowal bym Pc i kupil
http://www.allegro.pl/item102771110_...gwar_fvat.html
http://www.kevinmillsphoto.com/Artic...onArticle.html
wszystkiego sie dowiesz
Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki
Idąc tropem wyznaczonym przez biszkoptawielkiego polecam np. coś takiego:
iMac G5
I zapomnisz o pececie na zawsze.
Odnośnie monitorów LCD poniżej 2200 zł nienadających się do obróbki foto:
Apple 17''
To jest bardzo dobry monitor.
Możesz go podpiąć do używanego Power Maca G4 (np. 1,25 Ghz albo duala 1 Ghz), które są warte poniżej 2500 zł.
Do obróbki foto taki komp wystarczy Ci zdecydowanie.
--
pzdr
Leon
pzdr
Leon
Bardzo dziękuję za sugestię. W związku z tym że system , oraz programy są polskie zdecydowałem się zakupić iMac G5
Dzięki
Księżak
D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900
Skontaktuj się z nami